Mlody Mauser Napisano 13 Maj 2009 Autor Share Napisano 13 Maj 2009 A wiec nie wime czy taki post juz był. Ale napisze jak zrobic łatwo maszynke do elektrolizy do malych przedmiotów :] Max czyscilem Podkowe . Ale mysle ze wieksze tez da rade. A wiec potrzebujemy Tylko starej ladowarki do telefonnu , ewentualnie od discmana lub mp4. Ucinamy koncówke ta która wkladamy do naszego telefonu(starego ;) ) Mamy 2 przewody, rozdzielamy je i z kazego zdejmujemy z 10 cm izolacyjnej powloki , Najlepjej pojednyczno to zrobic zeby namsi nie poplatały i zwarcia nie było. Wiec bierzemy jeden kabelek , zciagmy ta gumwa powloke , i skrecamy miedziane druciki w jeden . To samo robimy z drugim kabelkiem . Nastepnie wkladamy obie koncówki do wody z solą i ta z ktorej lecą bombelki to pod nia podłaczamy czyszczny przedmiot , a pod tadruga to co bedzie nam zzerało , widelec , gwozdz albo stary srubokret. Lepjej zeby 2 przewód (ten gdzie jest srubokret lub cos) nie był w wodzie bo to tez kruszeje. Ja tak robie od 2 lat , ani razu nie splilem chałupy , ani nie jebutnoł mnie prąd :)!!!!!!!! ZALECA SIĘ SZCZEGÓLNA OSTROZNOSC , NIE PONOSZE ODPOWEDZIALNOSCI ZA NIE UMIEJETNE WYKONANIE I UZYTKOWANE !!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
der_bartosz Napisano 13 Maj 2009 Share Napisano 13 Maj 2009 W ładowarce od telefonu masz prąd rzędu 0.4A a więc nie ma prawa to nic Ci zrobić. Odnośnie końcówek jak napisałeś skręcania" lepiej jest końcówki zabielić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pooshkins Napisano 13 Maj 2009 Share Napisano 13 Maj 2009 Trochę mały prąd jak do elektrolizy.Wg. mnie przynajmniej 5 razy większy będzie OK . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Y-aero Napisano 13 Maj 2009 Share Napisano 13 Maj 2009 No wiec ile 12V ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
der_bartosz Napisano 14 Maj 2009 Share Napisano 14 Maj 2009 Kolego Y-aero mylisz pojęcia i wychodzi tutaj twoja niewiedza, te 12V co ty mówisz to jest napięcie które uzyskasz na wyjściu zasilacza, po co Ci takie duże napięcia? W elektrolizie jest ważne natężenie prądu które uzyskamy. A więc jeśli zabierasz się do elektrolizy poczytaj następnym razem o prądzie i napięciu. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 14 Maj 2009 Share Napisano 14 Maj 2009 zalecane napięcie oczyszczania katodowego6-9 Vgęstość prądu 10 A/dm2...W elektrolizie jest ważne natężenie prądu... zależne od powierzchni obiektu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vis 35 Napisano 2 Czerwiec 2009 Share Napisano 2 Czerwiec 2009 Witam!!do małych przedmiotów to może być zwykły słaby prostownik albo jakiś transformatorek ale mam pytanie co w przypadku większych fantów???(rury do panzerfausta i większe) macie jakieś pomysły?? czego używacie??ja próbowałem na prostowniku 12V 2,5A i teraz szukam bezpieczników topikowych do tego 1 kabel się upalił i nie wiem czy ten prostownik jeszcze będzie działał miałem inny 15V ok 2,4-12A(regulowane) i gdzieś średnio na różnych natężeniach wychodziło 30-40s elektrolizy i wywalało bezpiecznik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vis 35 Napisano 2 Czerwiec 2009 Share Napisano 2 Czerwiec 2009 próbowałem jeszcze na spawarce ale były problemy z dopasowaniem odpowiedniego napięcia i natężenia chociaż myślę że odpowiednia spawarka mogłaby się sprawdzić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
der_bartosz Napisano 2 Czerwiec 2009 Share Napisano 2 Czerwiec 2009 2.5A to za mało w szczególności na duże przedmioty, najlepiej jest wyrwać z drugiej ręki zasilacz laboratoryjny, płynna regulacja i prądu i napięcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.