Skocz do zawartości
  • 0

Co to za budzik

zyg-zag

Pytanie

Napisano

Mam taki oto budzik , wygląda na wersję zmilitaryzowaną,dodam,że ma skazówki i cyfry fosforyzujące,cyferblat czarny,obudowa mosiężna. Średnica tarczy 12,5 cm. Proszę o wszelkie wiadomości dotyczące tego osobnika ;)

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dzięki Vorax,szczczegułowe fotki będą jutro ok południa,w tej chwili jestem bez aparatu.Puszki nie otwierałem ale przez tylne otworki widać jakiś materiał,nitki czy coś takiego.pzdr
Napisano
Yasioo racja to nie Kienzle.Natomiast w czasie II wojny budziki nie byly uzywane w celach wojskowych.Jedyna firma niemiecka ktora produkowala wojskowe zegarki stojace w drewnianych obudowach w celach wojskowych byla firma Junghans.Dlatego tez tymbardziej dziwi taki na 100% wojskowy 2 wojenny styl tarczy.
Napisano
Zebu74:Jestem w szoku widzac stan zachowania tego zegarka po tylu latach pobytu w ziemi.Najprawdopodobniej rusek zakosil ten zegarek z jakigos cywilnego domu i jak przestal mu chodzic zostawil go w okopie.Jest to zegareczek z poczatku XX wieku francuz lub szwajcar.Nie widze stanu czopow w tym zegarku ale moim zdaniem istnieje duza szansa iz daloby sie go ponownie uruchomic.Pozdrawiam Vorax
Napisano
Spoko nie ma problemu, fajny zegarek.Pewnie rusek zakosil go z jakiejs chaty przestal mu chodzic bo to deliaktne sprzety to go zostawil.Ot kawalek historii
Napisano
I pytanie do Vorax,czy warto oddać go do fachowca w celu wskrzeszenia" czy zostawić jak jest na pamiątke.pzdr
Napisano

Mam taki oto budzik , wygląda na wersję zmilitaryzowaną,dodam,że ma skazówki i cyfry fosforyzujące,cyferblat czarny,obudowa mosiężna. Średnica tarczy 12,5 cm. Proszę o wszelkie wiadomości dotyczące tego osobnika ;)

Napisano
Kienzle?Zrob fotki mechanizmu,to bedzie wiadomo czy to jakas powojenna tworczosc czy przerobka samochodowego z II WŚ.Pozdrawiam Vorax

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie