Vorax Napisano 4 Maj 2009 Autor Napisano 4 Maj 2009 Prosze o pomoc w identyfikacji gwizdka trafionego na niemieckich pozycjach.Wykonany z mosiadzu posrebrzanego,brak sygnatur,wiem ze podoficerskie byly bakelitowe.Gwizdze tak ze umarlego by obudzil:) Pozdrawiam Vorax
R51 Napisano 5 Maj 2009 Napisano 5 Maj 2009 Tutaj taki bakelitowy wydawany od 1943 roku oficerom i wszystkim potrzebującym takich gwizdków. Noszone były na plecionym sznurku zahaczone za trzeci guzik kurtki mundurowej. Wcześniej o ile mnie pamięć nie myli gwizdki oficerowie i żołnierze kupowali sobie sami...
Vorax Napisano 5 Maj 2009 Autor Napisano 5 Maj 2009 Dziekuje Koledzy za podpowiedzi,mysle ze to dosc trudny temat...ostatecznie chyba trzeba bedzie poszukac na niemieckim forum.Pozdrawiam Vorax
Vorax Napisano 4 Maj 2009 Autor Napisano 4 Maj 2009 Prosze o pomoc w identyfikacji gwizdka trafionego na niemieckich pozycjach.Wykonany z mosiadzu posrebrzanego,brak sygnatur,wiem ze podoficerskie byly bakelitowe.Gwizdze tak ze umarlego by obudzil:) Pozdrawiam Vorax
R51 Napisano 6 Maj 2009 Napisano 6 Maj 2009 Na tych koszarach to ogólnie były ciekawostki :)Pozdrawiam
zebu74 Napisano 5 Maj 2009 Napisano 5 Maj 2009 To będzie to,póżniejsze werje wykonane były z bakelitu.pzdr
Pytanie
Vorax
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.