Skocz do zawartości

Nadajnik w Babicach.

ireneusz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Młodszy brat Nadajnika w Babicach.
Przeglądając książkę Macieja Józefa Kwiatkowskiego pt. NARODZINY POLSKIEGO RADIA i z podtytułem RADIOFONIA W POLSCE W LATACH 1918 – 1929, wydaną przez PWN w Warszawie 1972 r. spotkałem na stronie 27 ciekawą informację, której fragment przytaczam:
Największą radiostacją była 10 kW stacja w Grudziądzu o nadajniku typu „Alexandersen” i 120 metrowym masztem, mieszcząca się w fortecznym schronie. Stacja była darem Francji, wręczonym Ignacemu Paderewskiemu w okresie jego premierostwa. Po licznych kłopotach z uruchomieniem tej stacji, została ona przekazana przez wojsko władzom cywilnym, którym udało się ją uruchomić i użyć do nawiązania korespondencji z Francją, Hiszpanią, Turcją, Anglią i innymi państwami. Była to najsilniejsza polska stacja aż do uruchomienia pod Warszawą radiostacji transatlantyckiej.
Tak więc dowiadujemy się, że urządzeniem wytwarzającym ciągły sygnał w.cz. był alternator Alexandersona, błędnie nazwany przez autora typu Alexandersena o mocy 10 kW. Był to więc młodszy brat alternatorów Alekxandersona o mocy 200 kW zainstalowanych w 1923 r., jak pisze autor książki w Centrali Nadawczej w Boernerowie.
Nie wykluczone, że zdjęcie jakie otrzymałem 2007.08.24 na forum „Odkrywcy” od forumowicza kryjącego się pod pseudonimem abcd, jak pisze autor pochodzące z „Przeglądu Teletechnicznego” z 1928 r. może przedstawiać alternator Alexandersona nie z Babic, a właśnie z Grudziądza. Zgłosiłem, po obejrzeniu tego zdjęcia swoje wątpliwości na forum Odkrywcy już wcześniej, bo 2007.08.24, że przedstawia ono alternator Alexandersona z Babic.
Napisałem wtedy:
Wydaje mi się, że zamieszczone zdjęcie nie dotyczy nadajnika z Babic. Jest zbyt mały, proszę porównać go z montowanym w Babicach, zmieszczonym w Babice_VLF.pdf.
Zapraszam do wypowiedzi w tej sprawie.
Ireneusz Dobiech.
Napisano
Sądzę, że zamieszczenie tego zdjęcia w tym temacie, albo chociaż podanie bezpośredniego linka do niego rozjaśniło by bardziej sytuację.
Napisano
Dziękuję za sugestię. Obrazek jest zamieszczony w Odkrywcy, jednak mało wyraźny, dlatego podaję link do bardziej wyraźnego obrazu: http://img12.imageshack.us/img12/1721/zdjciealternatoraalexan.jpg
Pozdrawiam
Ireneusz Dobiech
Napisano
Nie wiem dlaczego wyszukiwarka nie była w stanie odszukać w moich postach post o którym wspominam. Dopiero w postach abcd ddszukałem jego adres i tytuł. Autor pod zdjęciem napisał, że jest to Alternator Alexandersona z Babic. Z czym się nie zgadzałem w mojej odpowiedzi z 2007 roku i co zasugerowałem w moim pierwszym postie z 2009 r., po przeczytaniu informacji w wspomnianej książce.
Temat: RE: Nadajnik w Babicach.
Napisał: abcd
Data: 2007-08-24 16:01:00
Treść: Alternator Alexandersona z Babic, zdjęcie z ˝Przeglądu Teletechnicznego˝z 1938 r,
Ciekawi mnie, czy jest to stwierdzenie abcd, czy redakcji Przeglądu Teletechnicznego z 1938 r.
Ireneusz Dobiech.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie