Skocz do zawartości
  • 0

polski pas

orm26

Pytanie

25 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Przydały by się dodatkowe zdjęcia, polski wczesny albo pierwszowojenny brytyjski pas oficerski, używany powszechnie przez oficerów II RP.
Sygnowany, np na jezyku pod klamrą?
Napisano
Jeśli się pomylę to proszę nie bić ale mi to wygląda jak pas oficerski LWP. Oczywiście może być to też któryś z pasów podanych przez Kowalinho, ale miałem już w życiu parę pasów LWP w rękach i wydaje mi się że były takie same.
Napisano
Bić nie będziemy, ale to nic wspólnego z pasem LWP nie ma :-)
Może to, że powojenne pasy LWP były wzorowane na przedwojennych pasach wz36.

A czemu to nie LWP? Podpowiedź - popatrz sobie na klamrę, koluszka, hak do podwieszania szabli, szycia.
Napisano
Jutro Panowie więcej fotek wrzucę. Dostałem go w prezęcie od kolegi on dostał go od ułana. A jak wyglądają pasy LWP to wiem. Język pod klamrą jest wytarty.
Dziękuje za pomoc kowalinho.
Fotki jutro
Napisano
Hmm, a czemu akurat od wz24? :-)

Wz24 w najpopularniejszej odmianie był w całości podszyty cienkim filcem, miał klamrę innego kształtu, nie miał haka na podwieszenie szabli a koluszko z łańcuszkiem do podwieszenia. Poza tym wszystkie koluszka okrągłe.
Były też wersje z dodatkowymi nitami przy koluszkach, z okuciami z białego metalu itp.
Napisano
Bo patrzyłem w książce Polski Mundur Wojskowy 1918-1939" ten pas zbliżony jest to wz 24. Napisałeś że nie miał haka na powieszenie szabli a tej pracy na szkicu jest hak na którym powieszony jest łańcuszek. Dlatego o to zapytałem.
Napisano
Ja nigdy pasa wz24 z hakiem nie widziałem, zawsze z koluszkiem w tym miejscu. W Wieleckim niestety jest kilka błędów - ale głowy uciąć sobie nie dam, może i bywały wz24 z hakami.
Ale Twój to z pewnością nie wz24 :-)
Napisano
Sam pas wyglada faktycznie na brytyjski, ale..
klamra mi nie pasuje, czy to naprawianie nie jest to slad po wymianie klamry?
Bowiem cos wyglada iz do brytyjskiego pasa dodano klamre bardziej zblizona do WP.

Sygnowania moga byc, pod jezykiem, na koncowce od spodu, czasem dodatkowe bicia, lub podpisy od wewnatrz pasa i na koalicyjce.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie