fanatyk6 Napisano 16 Kwiecień 2009 Autor Share Napisano 16 Kwiecień 2009 Witam,Po wysłuchaniu wykładu na temat tej maszyny i polskiego wkładu w złamanie jej kodu nasunęły mi się dwa pytania związane z nią. Mianowicie:- Ile sztuk tej maszyny w wersji wojskowej zostało wyprodukowanych na rzecz niemieckich sił zbrojnych przed i podczas II WŚ?- Jaki był najniższy szczebel w armii lądowej, na którym posługiwano się tą maszyną?Z góry dziękuję za pomoc,PozdrawiamPS: Mógłby mi ktoś podesłać link do aukcji allegro, na której ostatnio oferowano enigmę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gebhardt Napisano 17 Kwiecień 2009 Share Napisano 17 Kwiecień 2009 Bardzo rozsadne pytanie. Nie moja dzialka ale przewertowalem to co mam i nic. Oczywiscie jest masa na temat rozszyfrowania tegoz itd. A wlasciwie zaciekawilo mnie to od strony technicznej - gdzie produkowano, ile, historia perodukcji itd. Brawo Fanatyk6.Tyle sie dowiedzialem ze Marynarka wloska tez tego uzywala. W wojskach ladowych chyba byly w dowodztwach od dywizji w gore. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk6 Napisano 17 Kwiecień 2009 Autor Share Napisano 17 Kwiecień 2009 Niestety prelegent nie znał odp na te pytania. Rzucę okiem na książkę Enigma, M. Grajka - może tam coś jest.Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk6 Napisano 18 Kwiecień 2009 Autor Share Napisano 18 Kwiecień 2009 Produkowana w:- Chiffriermaschinen Gesellschaft Heimsoeth,- Olympia Bueromaschinen,- Ertel-Werk fuer Feinmechanik,- Konsky & Krueger,- Atlas-Werke AG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk6 Napisano 18 Kwiecień 2009 Autor Share Napisano 18 Kwiecień 2009 Szacuje się, że zbudowano ok 100.000 maszyn dla niemieckich sił zbrojnych.http://en.wikipedia.org/wiki/Enigma_machineAle ile przypadało na dywizję piechoty... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maksiu Napisano 4 Wrzesień 2018 Share Napisano 4 Wrzesień 2018 http://www.tvp.info/38812873/bratanek-znanego-kryptologa-enigme-zlamano-dzieki-wyjatkowej-wspolpracyPost został zmieniony ostatnio przez moderatora Czlowieksniegu 15:44 04-09-2018 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.