pol Napisano 23 Luty 2004 Autor Napisano 23 Luty 2004 Witam wszystkich , wiem , ze ten temat był juz poruszany , ale dokonca nie moge ustalic jednej rzeczy , mianowicie , czy w Krotoszynie lub jego okolicach toczyły się walki , czy też uciekający niemcy poprsostu obeszli to miasto , pytam , gdzyz mam tam rodzine , i moze jak tam zajade to bym sie jeszcze czegoś dowiedziałpozdro pol
Piotr J. Bochyński Napisano 23 Luty 2004 Napisano 23 Luty 2004 We wrześniu walczył 56pp wraz BON Krotoszyn" wspieranym przez PP nr 12. W 1945 miały miejsce walki o wyzwolenie Krotoszyna, większość cofających się oddziałów niemieckich jednak omijała wyzwolone miasto, z ciekawszych rzeczy to bitwa pancerna pod Kobylinem.
Mariusz Napisano 24 Luty 2004 Napisano 24 Luty 2004 Piotr,Czy masz może jakieś materiały dotyczące tej bitwy koło Kobylina. Znam tamte rejony, bo pochodzę z Rawicza. Obeceni zaś w Grupie Kalisko-Ostrowskiej zbieramy materiały na temat przemieszczania się dywizji HG w okolicach Kalisza, Ostrowa, Krotoszyna aż po Górę Śl. ale to już rejon Past'a. Tamte rejony on bada.Za wszelką pomoc będę bardzo wdzięczny.Mariusz
capitan2 Napisano 16 Marzec 2008 Napisano 16 Marzec 2008 Sorry za odświeżanie starego tematu, ale po co zakładac nowy, jeżeli jest ktoś chętny na wypady w okolicach Krotoszyna to czekam na kontakt capitan_krot@wp.pl//gg 7696398 zarówno w 39 jak i w 45 toczyły się tu zacięte walki, posiadam dużo informacji, jest także info niepotwierdzone (z Leszna) dotyczące eksploracji podwodnej(jeżeli ktoś posiada info o działalności radzieckich saperów w okolicach Chachalni niech się odezwie)... chętnie pogadam, wymienię sie info itd.
gang Napisano 16 Marzec 2008 Napisano 16 Marzec 2008 captain2,w 45 nie toczyły się tu zadne zacięte walki o Krotoszyn - prawdopodobnie masz tylko dostęp do polskiej literatury.Pozdrawiam,Gang
capitan2 Napisano 29 Marzec 2008 Napisano 29 Marzec 2008 gang napisałem Ci meil, tak wracając do tematu to nie rozumiem stwierdzenia polskiej literatury", nie mam dostępu do żadnej mówiącej konkrety o walkach w okolicy Krotoszyna z 1945r.,bo takowej nie ma, może przesadziłem z zaciętością walk w samym mieście, ale biorąc pod uwagę to co działo się na przedmieściach i w okolicach to nie przesadziłem.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.