Skocz do zawartości

Krotoszyn

pol

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam wszystkich , wiem , ze ten temat był juz poruszany , ale dokonca nie moge ustalic jednej rzeczy , mianowicie , czy w Krotoszynie lub jego okolicach toczyły się walki , czy też uciekający niemcy poprsostu obeszli to miasto , pytam , gdzyz mam tam rodzine , i moze jak tam zajade to bym sie jeszcze czegoś dowiedział

pozdro pol
Napisano
We wrześniu walczył 56pp wraz BON Krotoszyn" wspieranym przez PP nr 12. W 1945 miały miejsce walki o wyzwolenie Krotoszyna, większość cofających się oddziałów niemieckich jednak omijała wyzwolone miasto, z ciekawszych rzeczy to bitwa pancerna pod Kobylinem.
Napisano
Piotr,
Czy masz może jakieś materiały dotyczące tej bitwy koło Kobylina. Znam tamte rejony, bo pochodzę z Rawicza. Obeceni zaś w Grupie Kalisko-Ostrowskiej zbieramy materiały na temat przemieszczania się dywizji HG w okolicach Kalisza, Ostrowa, Krotoszyna aż po Górę Śl. ale to już rejon Past'a. Tamte rejony on bada.
Za wszelką pomoc będę bardzo wdzięczny.
Mariusz
  • 4 years later...
Napisano
Sorry za odświeżanie starego tematu, ale po co zakładac nowy, jeżeli jest ktoś chętny na wypady w okolicach Krotoszyna to czekam na kontakt capitan_krot@wp.pl//gg 7696398 zarówno w 39 jak i w 45 toczyły się tu zacięte walki, posiadam dużo informacji, jest także info niepotwierdzone (z Leszna) dotyczące eksploracji podwodnej(jeżeli ktoś posiada info o działalności radzieckich saperów w okolicach Chachalni niech się odezwie)... chętnie pogadam, wymienię sie info itd.
Napisano
captain2,
w 45 nie toczyły się tu zadne zacięte walki o Krotoszyn -
prawdopodobnie masz tylko dostęp do polskiej literatury.

Pozdrawiam,
Gang
  • 2 weeks later...
Napisano
gang napisałem Ci meil, tak wracając do tematu to nie rozumiem stwierdzenia polskiej literatury", nie mam dostępu do żadnej mówiącej konkrety o walkach w okolicy Krotoszyna z 1945r.,bo takowej nie ma, może przesadziłem z zaciętością walk w samym mieście, ale biorąc pod uwagę to co działo się na przedmieściach i w okolicach to nie przesadziłem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie