zabi Napisano 14 Kwiecień 2009 Autor Napisano 14 Kwiecień 2009 Witam!Mam taki problem, latam od dwóch lat z x terra 70, jeśli chodzi i kolorek to znakomite efekty, natomiast jeżeli o militaria chodzi to nie mogę za Chiny zrozumieć co wykrywka do mnie mówi...latam po terenach najeżonych odłamkami(przyczółek magnuszewski, chotcza, barak) w trybie prospecting ustawiam dyskryminacje na 2, wtedy nie łapie odłamków ale i każdy inny kawałek metalu jakiej wielkości by on nie był też odrzuca(chodzi o złom tylko, kolorek ładnie piszczy)... próbowałem na 1 to samo... i tu moje pytanie, przy jakich nastawieniach najlepiej chodzić na tą militarke? Jakieś wskazówki, porady?? Dzięki za pomocPozdrawiam
VanWorden Napisano 14 Kwiecień 2009 Napisano 14 Kwiecień 2009 Nie wiem czy Ty jesteś tą osobą, która pytała mnie mailem o podobną sprawę, ale w razie czego jeszcze raz:Najlepiej się chodzi w trybie all-metal z włączonymi wszystkimi tonami, żeby przyzwyczaić ucho do tego co masz pod cewką. Prospectingiem sprawdzasz i namierzasz. To troche hardcore, ale jak się przyzwyczaisz będzie OK:)PozdrawiamVW
zabi Napisano 14 Kwiecień 2009 Autor Napisano 14 Kwiecień 2009 Dzięki VanVorden, dokładnie, to ja mailem pytałem, tylko nie dostałem odpowiedzi, dlatego na forum postanowiłem zapytać.Dzięki wielkie w najbliższy weekend spróbuje;)Pozdrawiam
zabi Napisano 14 Kwiecień 2009 Autor Napisano 14 Kwiecień 2009 A i jeszcze zapomniałem dodać kwestie cewki, chodzę na cewce L", ale mam też drugą M", która była może ze 4 razy w terenie, rozumiem że na militarke lepsza będzie cewka L"?Już nie pamiętam jaką ona ma tam częstotliwość...
VanWorden Napisano 14 Kwiecień 2009 Napisano 14 Kwiecień 2009 W zasadzie obie są OK, choć teoretycznie 3ka (oznaczenie L") sięgnie głębiej większe przedmioty. Jest też bardziej stabilna.PozdrawiamVW
longwood Napisano 14 Kwiecień 2009 Napisano 14 Kwiecień 2009 Chodzisz na prospectingu jako trybie wyjściowym, bez żadnej dyskrymy.Jak łapiesz jakiś sygnał-przełączasz na normalny tryb.Jeśli nie łapie- znaczy: coś duże i głęboko.I kopiesz.Uprzednio oczywiście teren schodzisz normalnie na dynamiku, bo i płytko fanty są.Multitonem spokojnie rozróżnisz wielkość przedmiotu
gisio Napisano 14 Kwiecień 2009 Napisano 14 Kwiecień 2009 Sorka zabi że się tak wcinam lecz mam także pytanko o x-terke.W zasadzie to o cewke 3 Kh.Chodzi o to czy ma natyle lepszy zasięg od standardowej że warto zainwestować w jej zakup
zabi Napisano 15 Kwiecień 2009 Autor Napisano 15 Kwiecień 2009 Ok dzięki wielkie Panowie.Gisio ja kupowałem X terre jakieś 2,5 roku temu gdzie wtedy mieli taką promocję że można było sobie dwie cewki w zestawie wybrać, na stronce vikinga wyczytałem że L" ma niską częstotliwość i lepiej militarkę będzie łapać, wziąłem też tą M", która jest bardziej uniwersalna żeby na kolorek polatać, ale tak jak już mówiłem z nią byłem dosłownie ze 4 razy w terenie, w sumie efekty były podobne jak do 3Kh, ale za mało mam z nią doświadczenia żeby Ci powiedzieć czy L-ka" będzie od niej lepsza. Jak napisał kolega VanWorden, teoretycznie powinna mieć większy zasięg, ale ja osobiście jakbym miał osobno ją dokupić to bym się w to nie bawił raczejPozdrawiam
zabi Napisano 15 Kwiecień 2009 Autor Napisano 15 Kwiecień 2009 A jeszcze mam takie pytanko małe, czysto teoretyczne oczywiście;p A czy na militarke nie lepiej by było dokupić powiedzmy HS-3 lub Nowak V5? Z żadnymi z tych dwóch wykrywek nie miałem styczności, ale o Hs3 sporo się dobrego słyszy, a i ostatnio ten Nowak mnie zaciekawił(jest o nim parę postów niżej) Co koledzy sądzą na ten temat?
Arseon Napisano 15 Kwiecień 2009 Napisano 15 Kwiecień 2009 zabi na militarkowe żelastwo nawet na cewce L xterka nie dorówna smętkowi on łapie hełmik na dużej cewce na ok 120 cm a terka coś około max 80 cmpozdro >
zabi Napisano 15 Kwiecień 2009 Autor Napisano 15 Kwiecień 2009 Tak też właśnie się tego spodziewałem, terka to super sprzęt na kolor, gorzej jej idzie z militarką... Ale wiadome co jest do wszystkiego to jest do niczego... Nie ma chyba jeszcze takiej wykrywki co by była idealna i na kolor i na złom, muszę się nad tym hs3 albo nowakiem zastanowić, ale to może tak bliżej czerwca...Pozdrawiam
VanWorden Napisano 15 Kwiecień 2009 Napisano 15 Kwiecień 2009 Problem polega na tym, że nie ma naprawdę dużych cewek do terek:( Co do Nowaka to nie chcę się wypowiadać bo zwyczajnie nie znam, ale HS3 jak najbardziej godny polecenia na militarkę.PozdrawiamVW
zabi Napisano 15 Kwiecień 2009 Autor Napisano 15 Kwiecień 2009 No dokładnie, przejrzałem ofertę cewek do terki to rzeczywiście za duże to one nie są. Poczekam tak do czerwca, może coś więcej o tym nowaku będzie słychać, na all patrzyłem to cena aby niecałe sto zeta większa i można wziąść cewke 65cm, także narazie nie ma się co napalać, tylko powoli zbierać fundusze i się zobaczy. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.