tkg Napisano 13 Kwiecień 2009 Autor Napisano 13 Kwiecień 2009 w jaki sposób odszukać kogoś kto był w wojsku niemieckim prawdopodobnie w Chełmnie Lubelskim jako SS,nie wrócił po wojnie do domu-przeglądam od paru miesięcy różne stronki i nic
ukalek Napisano 14 Kwiecień 2009 Napisano 14 Kwiecień 2009 Może nie Chełmno lubelskie, a Chełm lubelski? Powinno być łatwiej szukać ;).
tkg Napisano 14 Kwiecień 2009 Autor Napisano 14 Kwiecień 2009 Czy każdy może napisać do archiwum w Niemczech,czy trzeba spełnić jakieś warunki?
woytas Napisano 18 Kwiecień 2009 Napisano 18 Kwiecień 2009 samemu nie probowalem - ale z tego co kiedys mi przekazano jedynie rodzina moze uzyskac informacje i to jedynie po smierci zolnierza/weterana
dudustat2 Napisano 18 Kwiecień 2009 Napisano 18 Kwiecień 2009 Witam próbuje się dowiedzieć czy mój dziadek(niemiec)przeżył wojnę,niestety nie zachowało się nic czym mógłbym dowieść swoje pokrewieństwo z nim.Moja prababka zniszczyła fotografie i niemiecką metrykę urodzenia mojego ojca,tak więc co? Nie da rady wydobyć jakichkolwiek informacji znajdujących się w niemieckich archiwach? Może ktoś osobiście próbował i zna sposób by się od nich czegoś dowiedzieć o danym człowieku?
njorl Napisano 19 Kwiecień 2009 Napisano 19 Kwiecień 2009 Poległych można też szukać w bazie Volksbund (http://www.volksbund.de/graebersuche/content_suche.asp) - mają ponad 4 mln rekordów na temat poległych w obu wojnach, a baza jeszcze nie jest kompletna.Absolutne minimum które trzeba podać to nazwisko (właściwie to 3 pierwsze litery nazwiska). Data i miejsce urodzenia, imię/imiona, stopień, data i miejsce śmierci pomagają zawęzić obszar poszukiwań.Swoją drogą, ciekawe rzeczy można tam znaleźć...Pozdr.,MJU
bodex Napisano 28 Kwiecień 2009 Napisano 28 Kwiecień 2009 hey,udało mi się odnalezc.Jedynie miejsce śmmierci mi niepasuje
bodex Napisano 4 Maj 2009 Napisano 4 Maj 2009 A jest możliwosc znalezienia informacji w jakich jednostkach ktoś walczyłP.S na podstawie linku VOLKSBUNDU znalazłem gdzie zginął,kiedy i w jakim stopniu wojskowym
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.