Skocz do zawartości
  • 0

Niemieckie zasobniki zaopatrzeniowe

Dave1976

Pytanie

Napisano
Witam

Koledzy prosiłbym o pomoc. Czy któryś z Was ma może jakieś informacje jakie były typy niemieckich zasobników i bomb zaopatrzeniowych ? Na necie znalazłem tylko jedno foto z kotła pod Korsuniem. Proszę o pomoc.

Pozdrawiam

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Koledzy dostalem propozycję nabycia tego oto zasobnika zrzutowego. Na boku ma namalowany biały pas i oznaczenie typ C. Sądzę że to przednia część zasobnika - niestety tylnej nie ma - czy ktoś może podać jego typ ?

Napisano

Po długich bojach zasobnik został przechwycony :) Jestem jego szczęśliwym posiadaczem i jest to główna część kontenera widocznego na rysunku :)
Poniżej kilka fotek.

Napisano
Znalazłem w książce Niemieckie Wojska Spadochronowe 1936-1945,informację że zasobniki zbliżone kształtem do bomb lotniczych występowały w dwuch odmianach,jedna z nich miała wys. ok.170cm i śr. ok. 40cm.Typ ten określano mianem Versorgungsbomben,na wyszukiwarce znajdziesz trochę stron z tym hasłem.
Napisano
Witam

Koledzy prosiłbym o pomoc. Czy któryś z Was ma może jakieś informacje jakie były typy niemieckich zasobników i bomb zaopatrzeniowych ? Na necie znalazłem tylko jedno foto z kotła pod Korsuniem. Proszę o pomoc.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie