Z racji, że jest to mój pierwszy post, chciałbym się najpierw przywitać i wszystkich pozdrowić. Aktualnie stacjonuję" w Radomiu, a od trzech tygodni jestem szczęśliwym posiadaczem kanarka". Niestety dopiero w ostatni weekend czas i pogoda pozwoliły na wyprawę w teren z moim nowym nabytkiem. Jako że początki są trudne, najpierw były stare obcęgi, kilka śrub i dwie łyżki. Na koniec jednak znalazłem (właściwie znaleźliśmy - bo dzielnie asystował mi mój 6-letni syn) taką oto łuskę. Najpierw przeszukałem ten dział forum i moje znalezisko jest podobne do jednego z wymienionych tutaj: http://www.municion.org/6_5x50/6_5x50.htm To jest link z jednego ze starszych postów z tego działu. Teoretycznie może to być produkt" rosyjski z okresu 1916-1917 - ale doświadczenia nie mam więc mogę się mylić. Łuska została wykopana na skraju Puszczy Kozienickiej we wsi Molendy (2km od Garbatki Letnisko). Może ktoś będzie mógł powiedzieć coś więcej, za co z góry" dziękuję.
Pytanie
PS
Witam,
Z racji, że jest to mój pierwszy post, chciałbym się najpierw przywitać i wszystkich pozdrowić. Aktualnie stacjonuję" w Radomiu, a od trzech tygodni jestem szczęśliwym posiadaczem kanarka". Niestety dopiero w ostatni weekend czas i pogoda pozwoliły na wyprawę w teren z moim nowym nabytkiem. Jako że początki są trudne, najpierw były stare obcęgi, kilka śrub i dwie łyżki. Na koniec jednak znalazłem (właściwie znaleźliśmy - bo dzielnie asystował mi mój 6-letni syn) taką oto łuskę. Najpierw przeszukałem ten dział forum i moje znalezisko jest podobne do jednego z wymienionych tutaj:
http://www.municion.org/6_5x50/6_5x50.htm
To jest link z jednego ze starszych postów z tego działu. Teoretycznie może to być produkt" rosyjski z okresu 1916-1917 - ale doświadczenia nie mam więc mogę się mylić. Łuska została wykopana na skraju Puszczy Kozienickiej we wsi Molendy (2km od Garbatki Letnisko). Może ktoś będzie mógł powiedzieć coś więcej, za co z góry" dziękuję.
Pozdrawiam
Piotrek
5 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.