Fester Napisano 11 Marzec 2009 Autor Napisano 11 Marzec 2009 Witam wszystkich. Freisler był znany z poniżania swoich podsądnych. Darł ryja i nie pozwolił się im wysłowić. Tutaj przykładowy link: http://www.youtube.com/watch?v=_GuEM0w9Td4&feature=related Wiadomo też, że skazani przez trybunał (podobno) kończyli w makabryczny sposób, wieszani na hakach rzeźniczych lub strunach fortepianowych. Moje pytanie dotyczy jednak tego, czy filmy z egzekucji były traktowane jako tzw. prewencyjne lub instruktażowe pt:Co czeka wrogów Rzeszy". Za info dziękuję z góry.
Fester Napisano 12 Marzec 2009 Autor Napisano 12 Marzec 2009 Wiem że zamówił je Hitler. Moje pytanie dotyczyło tego, czy były puszczane żołnierzom. Nie wiem czy oficerom, czy zwykłym szwejom. Wystarczy wpisać Canaris, a w samej wiki jest opis egzekucji admirała. Zdania co do tego są podzielone. Czy egzekucje z wyroku trybunału ludowego faktycznie były tak makabryczne czy też nie. Z drugiej strony, wątpię żeby pokazywano takie rzeczy żołnierzom, czy to oficerom czy szwejom. To mogłoby podziałać na nich strasznie deprymująco.
Fester Napisano 12 Marzec 2009 Autor Napisano 12 Marzec 2009 Aczkolwiek B.W o tym opowiadał w swoim programie, można też poszukać na historycy.org. Kto śledził uważnie programy pana W. ten zapewne pamięta opisy akcji w hali rzeźniczej". Podobno żołnierze oglądając filmy z tych egzekucji, wychodzili nie mogąc znieść okrucieństwa(sic!)
Parowóz Napisano 16 Marzec 2009 Napisano 16 Marzec 2009 oglądanie filmu z egzekucji spiskowców Staufenberga było obowiazkowe ,pokazywano je tylko korpusowi oficerskiemu -na osobisty rozkaz Hitlera -te filmy istnieją do dzisiaj
Fester Napisano 16 Marzec 2009 Autor Napisano 16 Marzec 2009 Egzekucja Stauffenberga to przecież pryszcz w porównaniu z rzeźnią Freislera.
Fester Napisano 16 Marzec 2009 Autor Napisano 16 Marzec 2009 Kurcze przepraszam, nie dojrzałem spiskowców"
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.