Skocz do zawartości

Pytanie n/t trybunału ludowego Rolanda Freislera

Fester

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam wszystkich. Freisler był znany z poniżania swoich podsądnych. Darł ryja i nie pozwolił się im wysłowić. Tutaj przykładowy link: http://www.youtube.com/watch?v=_GuEM0w9Td4&feature=related Wiadomo też, że skazani przez trybunał (podobno) kończyli w makabryczny sposób, wieszani na hakach rzeźniczych lub strunach fortepianowych. Moje pytanie dotyczy jednak tego, czy filmy z egzekucji były traktowane jako tzw. prewencyjne lub instruktażowe pt:Co czeka wrogów Rzeszy". Za info dziękuję z góry.
Napisano
Wiem że zamówił je Hitler. Moje pytanie dotyczyło tego, czy były puszczane żołnierzom. Nie wiem czy oficerom, czy zwykłym szwejom. Wystarczy wpisać Canaris, a w samej wiki jest opis egzekucji admirała. Zdania co do tego są podzielone. Czy egzekucje z wyroku trybunału ludowego faktycznie były tak makabryczne czy też nie. Z drugiej strony, wątpię żeby pokazywano takie rzeczy żołnierzom, czy to oficerom czy szwejom. To mogłoby podziałać na nich strasznie deprymująco.
Napisano
Aczkolwiek B.W o tym opowiadał w swoim programie, można też poszukać na historycy.org. Kto śledził uważnie programy pana W. ten zapewne pamięta opisy akcji w hali rzeźniczej". Podobno żołnierze oglądając filmy z tych egzekucji, wychodzili nie mogąc znieść okrucieństwa(sic!)
Napisano
oglądanie filmu z egzekucji spiskowców Staufenberga było obowiazkowe ,pokazywano je tylko korpusowi oficerskiemu -na osobisty rozkaz Hitlera -te filmy istnieją do dzisiaj

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie