Skocz do zawartości
  • 0

Dwa zapalniki do id.

rozi

Pytanie

Napisano

Witam serdecznie. Dzis znalazłem takie dwa zapalniki. Zapomniałem połozyć czegoś obok dla orientacji w ich rozmiarach ale powiem tylko ze duży ma wysokość dwuch dwu zlotowek i nie znalazlem na nim bic. maly natomiast ma troche bic.
W g? Z38 j 42 79 (tu jest coś w rodzaju miniaturowej wronki ale nie wiem czy to mi sie tylko nie wydaje a pod nia wa 715) Z mojego doswiadczenia (nie za bogatego) podejzewam ze maly chyba jest od niemieckiego granatu mozdziezowego. duzy chyba od jakiejs haubicy albo armaty.
Przepraszam za styl i w ogole ale strasznie sie spiesze. pzdr i licze na was chlopaki jak zwykle:)

3 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Pierwszy ten większy to tylko część zapalnika l.JGr.Z 23 n.A który często był zastosoany w pocisku 7,5 cm JGr.18
Odłamkowym! Zaś mały zgadza się jest do pocisków możdzierzowych 8 cm WurfGranate 39 i też do 50mm
zapalnik W.Gr.Z. 38
Napisano
Dzięki za rozwianie tajemnicy. A teraz tak już dodam, że zostały znalezione właśnie na Niemieckim poligonie w rejonie, na którym strzelano z 10,5 F.H. Więc i cos takiego mogło się zaplatac:) A do jakiego działa moze pasować ten większy zapalnik? 7,5 to moze byc np. pak 40?

A co do małego to możliwe to aby tam wronka byla? swastyki nie widać ale takie coś jednak przypomina orła.. Troche chorego ale przypomina:)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie