Skocz do zawartości

wasze kolekcje łusek oraz pocisków vol.2

woytas

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 81
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

To moje dwie ciekawe sztuki. Do pierwszej włożyłem kulę taką jakimi strzelano, jest to moja najstarsza łuska z roku 1877.
Drugą łuskę znalazłem z włożonym drewnem, (niestety trochę podniszczona) jest bez żadnych bić. Pewnie szkolny nabój był.

Zdjęcia denek poniżej.

Napisano
Kule ołowiane występują w bardzo wielu kształtach. Były różne systemy, próbowano na różne sposoby zwiększyć donośność strzału i skuteczność. Ale przyznaję się, że jestem laikiem w tym temacie.
Chociaż jest to wdzięczny temat do zebrania kolekcji. Jeszcze rochę" mi brakuje :)
Napisano
Wiesz to jest lipa - kula wstawiona z drewna "

Po pierwsze nie kula tylko pocisk ( atrapa )
Po drugie ta atrapa jest wydumana nie ma takiego wzoru nawet
Po trzecie spłona jest nie zbita
Napisano
Kolego nawet bym nie pomyślał żeby zrobić podobną kaszanę
Jak juz chcesz pokazać to pokazuj, ale coś sensownego a nie wydumaną Kulkę " . Żeby to jeszcze miało swój wzor z rzeczywistości, ta kulka jest wzieta z kosmosu. A wystarczy poszukać w inetrnecie. Wystarczy chcieć
Napisano

cyngiel ten pocisk o którym pisałeś (A co to za kulki w kształcie jajek", te ostatnie ? Takich jeszcze nie widziałem)
tak wyglądało to pierwotnie

Napisano
Faktycznie przyznaje spłonka jest zbita. !
Ale wg mnie kaszana bedzie dalej kaszaną moze to i ładnie wyglada ale mija sie z celem . Rownie dobrze zamiast pocisku z drewna można włożyć np. żarowkę. Dalczego nie, też ładnie wyglada i kształt ma podobny.
Panowie nie róbmy Cepelii

Sorry ale nie pokaze nic publicznie
Napisano
Miron 1807 zazdroszczę Ci, bo już wiem co to jest.
Nabój systemu Dreyseg. sprawdziłem w Encyklopedii Broni.
Pierwszy raz zastosowano w broni wojskowej nabój zespolony oraz zamek tłokowy. 1848 armia pruska.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie