miron1807 Napisano 29 Maj 2009 Napisano 29 Maj 2009 cyngiel Twoja kolekcja robi wrażenie!ja mam 2 inne pociski też z ołowiu jutro dam fotkę.
Kamikadze Napisano 31 Maj 2009 Napisano 31 Maj 2009 Taka niewielka kolekcja,która po zeskanowaniu już dawno temu znalazła sobie miejsce w jednym z przydrożnych podwrocławskich rowów.
cyngiel Napisano 31 Maj 2009 Napisano 31 Maj 2009 To moje dwie ciekawe sztuki. Do pierwszej włożyłem kulę taką jakimi strzelano, jest to moja najstarsza łuska z roku 1877.Drugą łuskę znalazłem z włożonym drewnem, (niestety trochę podniszczona) jest bez żadnych bić. Pewnie szkolny nabój był.Zdjęcia denek poniżej.
cyngiel Napisano 31 Maj 2009 Napisano 31 Maj 2009 A co to za kulki w kształcie jajek", te ostatnie ? Takich jeszcze nie widziałem. Fajne.
miron1807 Napisano 1 Czerwiec 2009 Napisano 1 Czerwiec 2009 cyngiel te pociski to dla mnie norma,ale twoje z fotki nr.2 to już dziwolągi jeszcze takich nie widziałem
cyngiel Napisano 1 Czerwiec 2009 Napisano 1 Czerwiec 2009 Kule ołowiane występują w bardzo wielu kształtach. Były różne systemy, próbowano na różne sposoby zwiększyć donośność strzału i skuteczność. Ale przyznaję się, że jestem laikiem w tym temacie.Chociaż jest to wdzięczny temat do zebrania kolekcji. Jeszcze rochę" mi brakuje :)
ZUBIKED Napisano 3 Czerwiec 2009 Napisano 3 Czerwiec 2009 Wiesz to jest lipa - kula wstawiona z drewna "Po pierwsze nie kula tylko pocisk ( atrapa )Po drugie ta atrapa jest wydumana nie ma takiego wzoru nawetPo trzecie spłona jest nie zbita
sebBo21 Napisano 3 Czerwiec 2009 Napisano 3 Czerwiec 2009 a co w tym takiego ,że pocisk z drewna???????
ZUBIKED Napisano 4 Czerwiec 2009 Napisano 4 Czerwiec 2009 Kolego nawet bym nie pomyślał żeby zrobić podobną kaszanęJak juz chcesz pokazać to pokazuj, ale coś sensownego a nie wydumaną Kulkę " . Żeby to jeszcze miało swój wzor z rzeczywistości, ta kulka jest wzieta z kosmosu. A wystarczy poszukać w inetrnecie. Wystarczy chcieć
Elandil Napisano 4 Czerwiec 2009 Napisano 4 Czerwiec 2009 spłonka zbita tylko słabo widoczne, mi się tam podoba
miron1807 Napisano 5 Czerwiec 2009 Napisano 5 Czerwiec 2009 na moje to spłonka zbita,świeżo zamazane lakierem czerwonym.za pomysł 5+.może inni pokażą coś ciekawego w tym temacie niż prowadzić spory.
miron1807 Napisano 5 Czerwiec 2009 Napisano 5 Czerwiec 2009 cyngiel ten pocisk o którym pisałeś (A co to za kulki w kształcie jajek", te ostatnie ? Takich jeszcze nie widziałem)tak wyglądało to pierwotnie
ZUBIKED Napisano 5 Czerwiec 2009 Napisano 5 Czerwiec 2009 Faktycznie przyznaje spłonka jest zbita. !Ale wg mnie kaszana bedzie dalej kaszaną moze to i ładnie wyglada ale mija sie z celem . Rownie dobrze zamiast pocisku z drewna można włożyć np. żarowkę. Dalczego nie, też ładnie wyglada i kształt ma podobny. Panowie nie róbmy Cepelii Sorry ale nie pokaze nic publicznie
cyngiel Napisano 5 Czerwiec 2009 Napisano 5 Czerwiec 2009 Miron 1807 zazdroszczę Ci, bo już wiem co to jest. Nabój systemu Dreyseg. sprawdziłem w Encyklopedii Broni.Pierwszy raz zastosowano w broni wojskowej nabój zespolony oraz zamek tłokowy. 1848 armia pruska.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.