bruner0 Napisano 7 Marzec 2009 Autor Share Napisano 7 Marzec 2009 LIST Z WOJSKA Droga Matulu, Drogi Tatku!Dobrze mi tu. Mam nadzieję, że Wy, wujek Józek, ciotka Lusia, wujek> Antoś, ciotka Hela, wujek Franek, ciotka Basia, wujek Rysiek oraz> Heniek, Stefan, Garbaty Bronek, Mańcia, Rózia, Kachna, Stefa, Wandziaze> swoim Zenkiem i mój Zdzisiek też zdrowi.> Powiedzcie wszystkim, że to całe wojsko to super sprawa. Nasze Rokicice> Górne się nie umywajo. Niech szybko przyjeżdżajo i się zapisujo,póki> som jeszcze wolne miejsca.> Najpierw było mi troche głupio, bo trza się w wyrku do 6-tejwylegiwać,> że aż nieprzyzwoicie człowiekowi... Żadnych bydląt karmić, doić,gnoju> wywozić, ognia w piecu rozpalać... Powiedzcie Heńkowi i Stafanowi, że> trza tylko swoje łóżko zaścielić ( można się przyzwyczaić ) iparę> rzeczy przed śniadaniem wypolerować.> Wszystkie facety muszo się tu codziennie golić, co nie jest jednaktakie> straszne, bo -uwaga- jest ciepła woda. Zawsze i o każdy porze!> Powiedzcie Zdziśkowi, że jedynie śniadania dajo tu trochę śmieszne,> nazywajo je europejskim. Oj cinko się musi w tej Europie prząść,cinko...> Jedno jajeczko, parę plasterków szynki i serka. Do tego jakieśziarenka,> co to by ich nawet nasze kury nie ruszyły, z mlikiem. Żadnych kartofli,> słoniny, ani nawet zacierki na mliku!> Na szczęście chleba można brać ile dusza zapragnie.( Koledzyprzezywajo> mnie od tego Bochenek...)> Na obiad to już nie ma problemów. Co prowda porcje jak dle dzieci w> przedszkolu, ale miastowe to albo mało jedzo, albo mięsa wcale nie> tkną... Chore to jakieś czy co..? Tak więc wszystko czego nie zjedzo> przynoszą do mnie i jest dobrze.> Te miastowe to w ogóle dziwne jakieś som...Biegać to to nie potrafi.Bić> się też nie...> Mamy tu takie biegi z ekwipunkiem. No tak jak u nas co ranek, ino nie z> wiadrami. Krótkie takie. Jak z naszy remizy do kościoła w Rokicicach> Dolnych. Po dobiegnięciu na miejsce to miastowe tylko gały wybałuszajoi> dyszo jak parowozy. Nie wiadomo dlaczego ale wymiotujo przy tym, i to> czasami z krwią. Po 5-ciu kilometrach i to jeszcze w maskach ochronnych!> A potem to trzeba ich z powrotem do koszar ciężarówkami zawozić, bosię> już do niczego nie nadajo.> Na ćwiczeniach z walki wręcz to lekko takiego ściśniesz ...i jużręka> złamana! To pewnie z ty kawy co ją litrami chlejo, i przez to mięso,co> go to nie jedzo...! Najsilniejszy jest u nas taki Kowalski z Rembowic> koło Gałdowa, potem ja. No, ale un ma 2 metry i pewnie ze 120 kg, a ja> 1,66 m i chyba z 72 kg...bo trochę mi się łostatnio od tego wojskowego> jedzenia przytyło..> A teraz uwaga, będzie najśmieszniejsze! Koniecznie powiedzcie o tym> wujkowi Ryśkowi, Garbatemu Bronkowi i mojemu Zdziśkowi. Mam jużpierwsze> odznaczenie za strzelanie!!! A tak mówiąc szczerze, to nie wiem zaco...> Ten czarny łeb na tej ich tarczy wielki jak u byka. I wcale się nie> rusza jak te nasze dziki i zające. Ani nikt nie strzela do ciebie nazad,> jak to u nas bracia Bylakowie, z tych ichniejszych dubeltówek.> Naboje - marzenie...i w dodatku nie trzeba ich samemu robić! Wystarczy> wziąć te ich nowiutkie giwery, załadować, i każdy co nie ślepytrafia> bez celowania!> Nasz kapral to podobny do naszej belferki Gorcowej z Rokicic. Gada,> wrzeszczy, denerwuje się, a i tak nie wiadomo o co mu chodzi. Trochęsię> z początku na mnie zawziął i kazał biegać w samym podkoszulku, w> deszczu, po placu apelowym. Dostał jednak raz ode mnie szklankę tego> samogonu od wujka Franka i go o mało szlag nie trafił. Ganiał potemcały> czerwony na pysku po tym samym placu, a potem przez pół dnia nie> wychodził z kibla. Kazał mi następnego dnia rano butelkę tegofrankowego> samogonu do samego dna wypić. Na raz. No i co? I nic! Normalny samogon,> taki jaki znam od dziecka. Kapral znowu wybałuszył gały, a teraciągle> gapi się na mnie podejrzliwie, ale mam już święty spokój.> Powiedzcie wszystkim, że to całe wojsko to super sprawa. Niech szybko> przyjeżdżają i się zapisują, póki są jeszcze wolne miejsca.> Całuję Was wszystkich mocno ( a szczególnie mojego Zdziśka ) Wasza córka Marysia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beero Napisano 7 Marzec 2009 Share Napisano 7 Marzec 2009 bylo http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=535260#535260ZDROW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.