Skocz do zawartości

Polskie samoloty nad Oppeln 1931r.

Krzysztal

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Niestety, gazeta, wg. mojej wiedzy, dostępna tylko jako mikrofilm lub papier. Korzystałem ze zbiorów Biblioteki Wojewódzkiej w Opolu, możliwe, że znajdziesz ją także w innych bibliotekach.

Co do publikacji tej historii, podejrzewam że jakiś czas temu pisał o niej inny periodyk, mianowicie Beczka". Ukazuje się w Opolu i okolicach, opisują w niej takie właśnie nieznane lokalne historie, głównie wyszperane właśnie z Nowin Codziennych. Gorąco polecam.

Pozdrawiam
Napisano
Dziękuję, Beczkę przewertuję, ale i tak sądzę, że warto napisać do Indeksu bo jest adresowany do innego odbiorcy. Skoro już mowa o lokalnych czasopismach to polecam Echo Gmin. Dobrzeń Wielki - Łubniany - Popielów" tam również sporo ciekawych historii. W ostatnim numerze o ekshumacjach grobów z końca II wojny. Zabitych żołnierzy niemieckich zwykle chowano tam gdzie padli (lub w najbliższej okolicy) stąd np. grób w Luboszycach, jakiś czas temu ekshumowany, zapewne zawierał szczątki obrońców zewnętrznej linii Festung Oppeln. Starzy mieszkańcy opowiadają, że w czasie natarcia sowieckiego Niemcy wysadzili zlokalizowany tu most na Małej Panwi wraz z rosyjskim czołgiem. Niemcy mieli się zacięcie tutaj bronić, ale sowieci obeszli ich i uderzyli od strony Zawady. Zemsta Rosjan była sroga, wybili wszystkich żołnierzy oraz mieszkańców sąsiednich zabudowań. Szczątki obecnie ekshumowanych przewieziono na specjalny cmentarz znajdujący się w Nadolicach Wielkich obok Wrocławia.

Przy okazji czy ktoś coś słyszał o samolocie rosyjskim zestrzelonym w okolicy Dąbrówki Łubniańskiej?
Napisano
W styczniu 45 nad Świerklą miało dojść do walki powietrznej - więcej na tej stronie w zakładce Rozmaitości", tekst Szturmownik" - może autor tego artykułu będzie wiedział coś więcej o Dąbrówce Łubnieńskiej? Strona: http://www.swierkle.pl/

Nawiasem mówiąc historii lotniczych spod Opola jest całkiem sporo: awaryjne lądowanie B-17, rozbicie niemieckiego bombowca wracającego 1 września '39 roku znad Krakowa, później rozbicie włoskiego samolotu na służbie Luftwaffe, tragiczne lądowanie pierwszowojennego samolotu w jednej z dzielnic Opola, a także działalność lotnisk polowych pod Opolem: były przynajmniej dwa.
Napisano

Ja też pozwole sobie troche zmienić temat, ale jak już przeglądamy stare gazety i mowa o lotnictwie to podaje tu pare okładek z amerykanskiego miesięcznika Fying Aces.

Okładki i tytyły które dziś można spokojnie nazwać proroczymi!!!
1) Jeżeli wojna znów uderzy w Belgie (wydanie z pazdziernika 1936 roku)
2) Jeżeli naziści i czerwoni uderzą na siebie (wydanie ze stycznia 1937 roku)

Napisano

3) Jak Japonia może zaatakować Ameryke (wydanie z marca 1938 roku)
4) Jeżeli niemcy zaatakują Czechosłowacje (wydanie z czerwca 1938 roku)

Napisano

5) Czy Polska może odepchnąć nazistów (wydanie z sierpnia 1939 roku)
6) Jeżeli Brytania zrzuci bomby na berlin (wydanie z listopada 1939 roku)

Napisano
Chciałem sprostować, nie chodzi o Dąbrówkę Łubniańską, ale o Dąbrówkę Dolną. W dokumencie jaki posiadam, samolot rosyjski został strącony w walce powietrznej nad okolicznym lasem, a pięciu lotników z załogi pochowano w miejscowości Syzeród. Niestety nie wiadomo o jaką miejscowość chodzi. W haśle Gmina Dąbrówka Dolna znalazłem nazwę Syseród, ale taką wieś także trudno znaleźć, może jest to jakaś miejscowość nie istniejąca obecnie?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie