banancew Napisano 22 Luty 2009 Autor Napisano 22 Luty 2009 Ze stajni Tesoro miałem tylko Silver Sabre. Byłem bardzo zadowolony, denerwowała mnie tylko błędna interpretacja sygnału dla większego zardzewiałego żelastwa - sygnał czysty, pewny nawet na makymalnej dyskryminacji. Ale do czego zmierzam - sprzedałem go, ponieważ lubię eksperymentować i chcę nabyć inny sprzęt. Czytałem na tym forum dużo dobrych opini o Tesoro Cutlass 2. Jest taki teraz na allegro ale z mniejszą niż standardowa w Tesoro cewką koncentryczną - 17,5 cm.Pytanie do znawców, czy warto w ogóle po Silverze Sabre nabyć Cutlassa, czy nie jest to słabszy sprzęt. I czy ta cewka 17,5 cm nie oznacza znacznej straty zasięgu wobec standardowej 20 cm ?
Raned Napisano 22 Luty 2009 Napisano 22 Luty 2009 Miałeś Silver Sabre, Silver Sabre II czy Silver Sabre uMAX? Każdy z nich jest innym wykrywaczem. Cutlass II jest mniej więcej podobny do Silver Sabre, ale Silver Sabre II i Silver Sabre uMAX są lepszymi wykrywaczami od Cutlassa II. Wykrywacz jest sprzedawany z oryginalną cewką 17,8 cm. Do cewki 20 cm wykrywacz musi być dostrojony wewnętrznie, bo nie jest ona oryginalną cewką w standardzie.
banancew Napisano 22 Luty 2009 Autor Napisano 22 Luty 2009 Miałem Silver Sabre umax. Dziękuję Raned za odpowiedź.Powiedz mi jescze tylko, dlaczego pomimo tego że Cutlass to już sprzęt technologicznie leciwy i są lepsze modele Tesoro, mówi się o nim - cytując wypowiedzi na tym forum - mała rewelacja, bardzo skuteczny, ocena 8 na 10 punktów itp.Wiadamo, że najlepiej jeśli sam z nim pochodzę to się przekonam, ale cały czas mnie zastanawia, co to znaczy ta rewelacja. Że co, że łapie rewelacyjnie drobniutkie kolorki itp ?O Silver Sabre umax nie czytałem żadnych takich zachwytów jak dla Cutlassa - pomimo że jak napisałeś, jest on lepszym wykrywaczem.
Raned Napisano 23 Luty 2009 Napisano 23 Luty 2009 W obecnych czasach świetnie się nadaje jako wykrywacz zapasowy do jakiegoś wyższego modelu lub na miejsca bardzo zaśmiecone np. stare siedliska ze wzgl. na niedużą cewkę. Jest bardzo skuteczny i ma bardzo dobrą dyskryminację. Sam mam taki wykrywacz i zawdzięczam mu wiele wyjątkowych znalezisk.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.