Huckelbery Napisano 21 Luty 2009 Autor Share Napisano 21 Luty 2009 Jak w temacie, zamieszczajcie tu wszystko o elektrolizie wraz z opisami.Mam taki pomysł powiedzmy, że czyścimy-łuske mauser-podkowe-komore nabojową mauser :)więc co i jak?Ja zaczynam:Krok 1.przygotowujemy prostownik samochodowy 12v.prosze o dokończenie, myślę że to będzie wielka pomoc dla wieluPOZDRO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopacz18 Napisano 21 Luty 2009 Share Napisano 21 Luty 2009 krok drugi - ta strona-http://mauser98k.internetdsl.pl/elekt.html - ja na tym bazowałem - wszystko wyszło ok-stop- nie rozpisując się dalej...stop ... tyle już o tym było...stop..pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
antykor-art Napisano 21 Marzec 2009 Share Napisano 21 Marzec 2009 Tylko do stali nie używaj soli kuchennej, trudno ją usunąć i po jakimś czasie może być przyczyną wżerów, wodorotlenek sodowy służy do odtłuszczania, kup kwas fosforowy.Elektroliza nie usunie rdzy, ale przedmioty wyjęte z bagna,szybko niszczeją na powietrzu, elektroliza odwraca proces korozji w warstwach przewodzących prąd likwiduje stany przejściowe, następuje rozdzielenie faz metal/rdza, dlatego łatwiej ją usunąć mechanicznie. Bez elektrolizy można czyścić,ale to spowoduje tylko dostęp tlenu do głębszych warstw metalu i rozpad przedmiotu, kwas fosforowy dodatkowo zabezpiecza stal przed korozją. Elektroliza w tym linku pokazana prawidłowo, ale nie koniecznie musi być aż 12Vniektóre prostowniki mają napięcie 6V i nie musi się wszystko gotować od przepływu prądu, może to być niewielki prąd przez np. 1 dobę. Musi wytrzymać druga elektroda i się nie rozpuścić, dlatego lepsza jest węglowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
antykor-art Napisano 21 Marzec 2009 Share Napisano 21 Marzec 2009 To co napisałem wcześniej odnosi się tylko do stali, żeliwa, stalowych łusek. Mosiężne łuski czyści się używając innych środków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gambit Napisano 21 Marzec 2009 Share Napisano 21 Marzec 2009 A według mnie krok pierwszy powinien wyglądać tak: http://www.odkrywca.com/search/index.php?sq=elektroliza+-re&ws=txt&id_forum=all&forum=on Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
antykor-art Napisano 21 Marzec 2009 Share Napisano 21 Marzec 2009 No teraz Gambit masz rację, warto chociaż przeczytać to wszystko. Ja napisałem ogólnie bez szczegółów elementarne rzeczy. Poprzednio 14-latek pytał się o elektrolizę. Jeżeli boi się prądu to lepiej żeby poczytał sobie książki zanim coś zmajstruje, dlatego tutaj zamieściłem tą informację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.