Skocz do zawartości

ELEKTROLIZA KROK PO KROKU-DOKOŃCZCIE

Huckelbery

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jak w temacie, zamieszczajcie tu wszystko o elektrolizie wraz z opisami.Mam taki pomysł powiedzmy, że czyścimy
-łuske mauser
-podkowe
-komore nabojową mauser :)
więc co i jak?
Ja zaczynam:
Krok 1.przygotowujemy prostownik samochodowy 12v.

prosze o dokończenie, myślę że to będzie wielka pomoc dla wielu
POZDRO
Napisano
krok drugi - ta strona-http://mauser98k.internetdsl.pl/elekt.html - ja na tym bazowałem - wszystko wyszło ok-stop- nie rozpisując się dalej...stop ... tyle już o tym było...stop..pozdro!
  • 4 weeks later...
Napisano
Tylko do stali nie używaj soli kuchennej, trudno ją usunąć
i po jakimś czasie może być przyczyną wżerów, wodorotlenek sodowy służy do odtłuszczania, kup kwas fosforowy.
Elektroliza nie usunie rdzy, ale przedmioty wyjęte z bagna,
szybko niszczeją na powietrzu, elektroliza odwraca proces korozji w warstwach przewodzących prąd likwiduje stany przejściowe, następuje rozdzielenie faz metal/rdza, dlatego łatwiej ją usunąć mechanicznie. Bez elektrolizy można czyścić,
ale to spowoduje tylko dostęp tlenu do głębszych warstw metalu i rozpad przedmiotu, kwas fosforowy dodatkowo zabezpiecza stal przed korozją. Elektroliza w tym linku pokazana prawidłowo, ale nie koniecznie musi być aż 12V
niektóre prostowniki mają napięcie 6V i nie musi się wszystko gotować od przepływu prądu, może to być niewielki prąd przez np. 1 dobę. Musi wytrzymać druga elektroda i się nie rozpuścić, dlatego lepsza jest węglowa.
Napisano
A według mnie krok pierwszy powinien wyglądać tak:

http://www.odkrywca.com/search/index.php?sq=elektroliza+-re&ws=txt&id_forum=all&forum=on
Napisano
No teraz Gambit masz rację, warto chociaż przeczytać to wszystko. Ja napisałem ogólnie bez szczegółów elementarne rzeczy. Poprzednio 14-latek pytał się o elektrolizę.
Jeżeli boi się prądu to lepiej żeby poczytał sobie książki zanim coś zmajstruje, dlatego tutaj zamieściłem tą informację.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie