rozi Napisano 19 Luty 2009 Autor Napisano 19 Luty 2009 Witam. Zakladam ten temat ponieważ chciałbym dowiedzieć się czegoś więcej o tych malutkich flagach WHW np. piechoty, pionierów czy artyleri..Czo one były już kolorowe czy może każdy miał je pomalować? Bo czesto przeglądając allegro mozna zobaczyc pomalowanie ,nie pomalowane lub czesiowo pomalowane.. jak to jest?No i jak można rozpoznać prawdziwą wpinke od kopi? Pytająć zakladam ze juz teraz wszystko jest kopiowane..
Molke Napisano 19 Luty 2009 Napisano 19 Luty 2009 Sztandary / flagi byly od poczatku malowane. Na allegro widuje sie bezbarwne a jest to tylko i wylacznie efektem zwanym zab czasu" . Z tego co mi wiadomo nie wpadl nikt jeszcze na pomysl kopiowania odznaczen" WHW . Stosunkowo wyszlo tego na tyle duzo ze nie ma sensu kopiowania tego typu fantow gdyz przynajmniej wedlog mnie cena realna za WHW = 5 do 10zl przy czym 10zl mozna liczyc za te mniej pospolite. Swoistym paradoksem jest cena sztandaru whw na allegro rowna 49,00zl.Polecam temat zalozony przez kolege KOPACZ w dziale jak sie nie myle nasze odkrycia w ktorym przedstawione sa te tzw. zimowki w ich mnogosci i okazji z jakiej je wydano. Jak dla mnie zimowki to temat calkowicie czysty jesli chodzi o kopie/oryginaly ze wzgledu na to ze byl to raczej fant masowy i na tyle tani ze koszt dzisiejszej produkcji przewyzsza koszty sprzedazy. Co do flag to mi wiadomo o :-Artillerie-Aufklarungsabteilungen-Kraftfahrenheiten-Flak artillerie-Fliegertruppe-Fuhrer Begleitbattalion-Infanterie-Jager-Kavallerie-Kraftfahrkampftruppe-Kriegsmarine-Luftnachrichtentruppe-Nachrichtentruppe-Nebeltruppe-Pioniere-Pioniere Mot-Regiment General Goring -Reichskriegsflagge-Schutzen und Kraftschutzen-Trageflagge der kriegsschiffe Za wszelkie literowki przepraszam ale pozna pora mysle ze korekta jesli bedzie potrzeba to zostanie naniesiona przez kol. KOPACZ . Pozdrawiam i nie martw sie o falsy :)
rozi Napisano 20 Luty 2009 Autor Napisano 20 Luty 2009 Dzięki Molke za wyczerpującą wypowiedź. Fakt.. wyleciało mi że taki temat już istnieje. Nie będe więc zaczynał kolenego ani nie będe się wpychał do tamtego. I takie ot pytanie.. Czy jest może jakaś strona na której mozna zobaczyc wszystkie? Przeglądająć germanmilitaria i wechrmaht-awards nie zauwazyłem tego typu WHW.A jeszcze odnośnie kopi. Spytałem bo czyste flagi, które udało mi się zaobserwować na allegro były dosłownie idealnie czyste bez jakiego kolwiek najmniejszego śladu farby i to jakoś wzbudziło moje zainteresowanie. Pozdrawiam i Dzieki raz jeszcze za fajny spis.
Molke Napisano 20 Luty 2009 Napisano 20 Luty 2009 Idealne gdyz jest to tworzywo sztuczne i warunki atmosferyczne poza zniszczeniem farby sa dla nich nie grozne :) C do stron to kiedys kilka bylo w sieci ale jesli chodzi o jakis katalog w formie www to osobiscie sie nie spotkalem. Na zagranicznych www widzialem nieraz kolekcje flag nie zawsze kompletne ale nie zmienia to faktu ze byly.Co do spisu to moglem zapomniec o 1-2 sztandarow ktore nie wypisalem.
Kopacz1 Napisano 20 Luty 2009 Napisano 20 Luty 2009 Witam kolegówJeśli chodzi o sztandary to kolega Moltke wypisał pełną liste - 20szt.kolekcja z 16 i 17 marca 1940zorganizowana przez NSKOV,DRK,NSRKB i RTB pod hasłem Dzień Wehrmachtu"Sztandary i flagi są z pierwszej wojennej pomocy zimowej zorganizowanej w całej rzeszy.pozdrawiam
Kopacz1 Napisano 20 Luty 2009 Napisano 20 Luty 2009 http://www.sammlerecke.at/whw/whwstart.htmlhttp://www.tieste.de/whw/whw.htmhttp://homepages.rtlnet.de/habrugger/whw/whw.htmoczywiście są jeszcze odmiany tych flag i sztandarówpozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.