Skocz do zawartości
  • 0

Resztki bagnetu tulejowego do identyfikacji.

Słuszny

Pytanie

Napisano

Resztki bagnetu tulejowego do identyfikacji:Długość 67cm,dł ostrza 59cm,tuleja ok 8,5cm.Na jaka armate" musiał być ten bagnet mocowany?Srednica wewnetrzna tuleji to ok 2,5cm ?

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ciężka sprawa... Przewertowałem wszystkie swoje katalogi i identycznego nie znalazłem. Prawdę mówiąc, nic dziwnego- wymiary tulei i kształt szczeliny wskazują, że masz bardzo stary bagnecik. Pewnie zrobiono go w okolicach roku 1750. Wiele bagnetów z tamtego okresu nie opisano, bo i żródłowe przekazy są dość skąpe- nie znali fotografii, nie zawsze robiono dokładną dokumentację, a jeśli już, to nie zawsze się ona do dnia dzisiejszego zachowała.
Bagnety w podobnym kształcie używane były w Holandii i Danii, lata jak sądzę okolice roku 1750 …
Pozdrawiam,
Piotr.
Napisano
Co robił Twój bagnecik na podkarpaciu ?
Jakoś tam można wytłumaczyć wędrówki broni wojskowej po Europie...
Ja mam podobny problem, ale trudniejszy do wyjaśnienia- zastanawiam się, jak w rozbieranym domu w Olsztynie znalazł się grot samurajskiej włóczni, którą kiedyś zdobyłem ...
:-)
Pozdrawiam,
Piotr.
PS.
W sprawie kontaktu- mój adres:
piotrszumlak@wp.pl
Napisano

Resztki bagnetu tulejowego do identyfikacji:Długość 67cm,dł ostrza 59cm,tuleja ok 8,5cm.Na jaka armate" musiał być ten bagnet mocowany?Srednica wewnetrzna tuleji to ok 2,5cm ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie