Słuszny Napisano 18 Luty 2009 Autor Napisano 18 Luty 2009 Resztki bagnetu tulejowego do identyfikacji:Długość 67cm,dł ostrza 59cm,tuleja ok 8,5cm.Na jaka armate" musiał być ten bagnet mocowany?Srednica wewnetrzna tuleji to ok 2,5cm ?
Słuszny Napisano 20 Luty 2009 Autor Napisano 20 Luty 2009 Witam!Hmmmmm tylko co ten bagnecik porabiał na podkarpaciu w takim razie?Zukuri prosze o kontakt.
zukuri Napisano 20 Luty 2009 Napisano 20 Luty 2009 Ciężka sprawa... Przewertowałem wszystkie swoje katalogi i identycznego nie znalazłem. Prawdę mówiąc, nic dziwnego- wymiary tulei i kształt szczeliny wskazują, że masz bardzo stary bagnecik. Pewnie zrobiono go w okolicach roku 1750. Wiele bagnetów z tamtego okresu nie opisano, bo i żródłowe przekazy są dość skąpe- nie znali fotografii, nie zawsze robiono dokładną dokumentację, a jeśli już, to nie zawsze się ona do dnia dzisiejszego zachowała. Bagnety w podobnym kształcie używane były w Holandii i Danii, lata jak sądzę okolice roku 1750 …Pozdrawiam, Piotr.
zukuri Napisano 20 Luty 2009 Napisano 20 Luty 2009 Co robił Twój bagnecik na podkarpaciu ? Jakoś tam można wytłumaczyć wędrówki broni wojskowej po Europie...Ja mam podobny problem, ale trudniejszy do wyjaśnienia- zastanawiam się, jak w rozbieranym domu w Olsztynie znalazł się grot samurajskiej włóczni, którą kiedyś zdobyłem ...:-)Pozdrawiam, Piotr.PS.W sprawie kontaktu- mój adres:piotrszumlak@wp.pl
Słuszny Napisano 18 Luty 2009 Autor Napisano 18 Luty 2009 Resztki bagnetu tulejowego do identyfikacji:Długość 67cm,dł ostrza 59cm,tuleja ok 8,5cm.Na jaka armate" musiał być ten bagnet mocowany?Srednica wewnetrzna tuleji to ok 2,5cm ?
Słuszny Napisano 19 Luty 2009 Autor Napisano 19 Luty 2009 Witam!Z tego co zostało po ostrzu wnioskuje ze było ono bardziej płaskie,obusieczne.Długość tuleji 84mm.
Pytanie
Słuszny
Resztki bagnetu tulejowego do identyfikacji:Długość 67cm,dł ostrza 59cm,tuleja ok 8,5cm.Na jaka armate" musiał być ten bagnet mocowany?Srednica wewnetrzna tuleji to ok 2,5cm ?
8 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.