Skocz do zawartości
  • 0

Srebrny zegarek

bartek.s

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Bartek:Avance Retard to okreslenie szybciej",wolniej" w tym miejscu zegarmistrz moze przyspieszac lub opozniac chód zegarka.Pozostale cyfry i litery moga oznaczac numer serii i sa w tym zegarku malo istotne.

Gniewkos:Przykro mi ale mylisz sie całkowicie.Po pierwsze koperta od zegarka i punce na niej to nie to samo co punce na widelcu czy srebrnym kieliszku.W tego typu kopertach punce nic nowego nie wniosa.
To czy jest to szwajcar widac nie po puncach tylko po typie mechanizmu.
Otoz ja jestem w stanie okreslic typ a nawet marke zegarka oraz jego wiek (nie mowiac juz o funkcjach typu,chronograf,chronometr,repetier,ratrapanta,wieczny kalendarz itp itd) TYLKO I WYLACZNIE na podstawie mechanizmu.
W tego typu zegarkach jesli chodzi o koperte to interesujace inforamacje moga byc zawarte głównie na srodkowym deklu co zostalo juz zidentyfikowane lub tez na zewnetrznej czesci koperty(co tutaj nie wystepuje).
Dalej w celu prawidlowej identyfikacji nalezy okreslic czy wszystkie elementy glowne zegarka(wyrozniamy 3 tj koperta,tarcza i mechanizm) sa orginalne(a kombinacji przerobek , podrobek,skladakow jest masa-czy to z epoki czy robionych wspolczesnie),zreszta to temat rzeka.
Literatura jest potrzebna ale przede wszystkim prawdziwa wieloletnia praktyka i obcowanie z zegarkami .
Ja z zegarkami kieszonkowymi i narecznymi mam do czynienia ponad 20 lat,przez moje rece przeszlo ich kilka tysiecy kieszonkowcow,praktykowalem u kilku mistrzow zegarmistrzowskich(2 z nich nie zyje juz niestety od kilku lat).Mam jedna z ciekawszych kolekcji w kraju.
Wiec prosze Ciebie zanim mnie zaczniesz pouczac ze zle identyfikuje zastanow sie kilka razy czy masz racje.
Pozdrawiam Vorax

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie