Hunter 85 Napisano 17 Luty 2009 Autor Napisano 17 Luty 2009 witam wszystkich i zwracam sié z prosbá o identyfikacje tej monety oraz gdyby ktos wiedzial - przyblizoná cené.Moneta jest wielkosci monety 50 groszowej, ma nieregularny obwód. dziékujé za pomoc
wojtekanka Napisano 17 Luty 2009 Napisano 17 Luty 2009 Witam,masz tu te moniakihttp://www.forumancientcoins.com/catalog/roman-and-greek-coins.asp?vpar=730ale na moje oko to nie jest orginal.
Hunter 85 Napisano 17 Luty 2009 Autor Napisano 17 Luty 2009 dziéki za stronké:) dodam tylko ze mam já od osoby, która wie ze mial já juz jego pradziadek a facet ma juz prawie 70 lat
wojtekanka Napisano 17 Luty 2009 Napisano 17 Luty 2009 Witam,bjar_1 nie jestem specem,moje pierwsze wrazenie bylo ,ze jest to posrebrzany antonian,tylko tego srebrzenia nie widac.Chodzi mi o pozycje 32977 lub 32405.Troszke rzymkow juz widzialem i jakos mi on nie pasuje.Jak znajde identyczny w brazie to przyznam sie do bledu.
wojtekanka Napisano 17 Luty 2009 Napisano 17 Luty 2009 Tutaj 1611 g podobna .http://www258.pair.com/denarius/cgi-bin/erfind.pl?sstring=aeternitati
bjar_1 Napisano 17 Luty 2009 Napisano 17 Luty 2009 Kolega Elnio pewnie by pomógł, ale nie widac Go ostatnimi czasy na Forum...
elnio Napisano 17 Luty 2009 Napisano 17 Luty 2009 Antoninian Galliena (253-268). Sądząc po piaskowej patynie z Bliskiego Wschodu.
tendrzak Napisano 26 Luty 2009 Napisano 26 Luty 2009 jak najbardziej prawidłowa moneta - wartość niewielka więc kopiować nie warto. więcej roboty z postarzaniem i patynowaniem niż się kasy za nią dostanie. W takich przypadkach jak napisał elenio z nim się zgadzam lub bułgaria gdzie rozkopywano obszary nie badane i wydobywno masówkę różnych folisików sprzedając je na kilogramy.
wojtekanka Napisano 26 Luty 2009 Napisano 26 Luty 2009 Witam,tendrzak czy jestes w stanie znalesc gdzies identyczna lub niemal monete?Ja sobie odpuscile po paru dniach.
tendrzak Napisano 26 Luty 2009 Napisano 26 Luty 2009 nie ma sprawy . tu zapodaję link do wildwins.com to jest najlepsza i dla najwybredniejszych do poszukiwania swojej odmiany http://www.wildwinds.com/coins/ric/i.html i twoja monetka to opdmiana wg katalogu RICa nr 160 . jak wejdziesz na monety Galiena to zaznacz aby wyświetliło wszystkie awersy i rewersy po prawej stronie . jak dojdziesz do RIC 160 to wejdź na opis tam wyświetli się awers i rewers a pod spodem jest następny linkdo dwóch odmian . i każda jest opisana ile zeszła na aukcjach i ich dokładny opis.Awers: Popiersie galiena w prawo z didemem na głowie i napisem otokowym GALLIENUS AVGustRewers:Stojący w lewo bóg słońca SOL w diademie na głowie z podniesioną ręką prawą i trzymający w lewej dłoni Glob kulę " wprawdzie nie wiem czy glob jest od globusa bo rzymianie nie wiedzieli czy ziemia jest okrągła . i napis otokowy AETRNITATI AVGusta.na WILDWINSIE znajdziesz każdą monetę starożytnego rzymu, grecji i bizancjum ,nie ma lepszej strony.Korzystam tylko z niej i zawsze znajduję swoje rzymki
wojtekanka Napisano 27 Luty 2009 Napisano 27 Luty 2009 Witam,owszem i legeda sie zgadza i pozycje ale jednak monety sie roznia.Napisz prosze od czego to zalezy.
tendrzak Napisano 27 Luty 2009 Napisano 27 Luty 2009 Po pierwsze w tym typie monety nie ma rozróżnienia mennicy, czyli nie wiemy gdzie mniej więcej byla bita. W tamtym czasie jak przyszła dyrektywa odgórna że teraz bijemy takiego folisa z taką tytulaturą i z takim a takim rewersem to czasami biło ją kilka mennic rozsianych po całej rzymskiej europie ,azji i afryce. Czyli odmian stempli jest ogrom, a jak do tego dodamy że stemple wytrzymywały wybicie około 1000-1500 monet to sami widzimy ile razy trzeba było robić nowe stemple. To nie czasy teraźniejszej mennicy gdzie po wymianie stempli nie widać różnicy w biciu monety, teraz nam laser tnie stempel i skrawany jest mechanicznie. wtedy mincerz ręcznie rzezał stempel, nieraz się pomylił i wychodziły błedy literowe w monecie. Obecnie moeta z błędem nawet minimalnym w rysunku leci do kosza, wtedy nikt na takie pierdoły nie zwracał uwagi, najwyżej zaklął siarczyście że walnął gafę. Dlatego jak byś chciał np. zbierać wszystkie monety rzymskie jakie się ukazały tylko jednego cesarza z odmianami stempli to przydało by się z 3 życia u bozi zamówić. W twojej jest błąd w literówce brak ostatniej literki w rewersie, ale to jest norma. Pewniakiem u RICA lub SEARA jak byś zdobył takie katalogi to będzie pod nr 160 /a lub b lub / przez nr. Tak samo jest z naszymi boratynkami, znajdź dwie takie same z tego samego stempla jak wybito boratynek J.Kazimierza około miliarda !!!. Nie przejmuj się tym, i tak masz go skatalogowany i w ładnym stanie folisik.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.