Witam wszystkich! :) Jestem nowym użytkownikiem tego forum, chociaż czytam je od dłuższego czasu. Dzisiaj na targu staroci (mieszkam w Niemczech, wiec nie dziwcie się, żę spotykam takie rzeczy) natknąłem się na po 1) bagnet paradny , lecz nie jestem pewien co do jego autentycznosci i 2) sygnety SS. 1) Bagnet w stanie co najmniej bardzo dobrym, porządne wykonanie, tylko własnie nie wiem czy to nie jest nowoczesna kopia. Na pokrowcu kilka centymetrów nad zakończeniem były elementy metalowe i nie jestem pewien czy tak wyglądało to w rzeczywistości. Bagnet kosztowal 45 euro. 2) Sygnet leżał w pudełeczku z 3takimi samymi sygnetami, kilkoma innymi wpinkami, odznaczeniami, bądź czymkolwiek innym (byłem zbyt zaaferowany by pamiętać o takich duperelach :P:) i dwoma odznakami NSDAP. Sygnet miał około centymetra grubości, był bez żadnych wypukłości i było na nim napisane SS , chyba w coś wpisane. Moimi pytaniami są : 1) Jak powinna wyglądać pochwa od tego paradnego noża, i jak sprawdzic czyt to oryginał. 2) Czy były takie sygnety, a może to tylko jakieś współczesne kopie?
Z góry dziękuje i pozdrawiam Dvnczyk.
P.S. jak to określił mój ojciec To stary faszysta był" , podczas rozmowy o sprzedawcy :P
Pytanie
dvnczyk
Jestem nowym użytkownikiem tego forum, chociaż czytam je od dłuższego czasu. Dzisiaj na targu staroci (mieszkam w Niemczech, wiec nie dziwcie się, żę spotykam takie rzeczy) natknąłem się na po 1) bagnet paradny , lecz nie jestem pewien co do jego autentycznosci i 2) sygnety SS.
1) Bagnet w stanie co najmniej bardzo dobrym, porządne wykonanie, tylko własnie nie wiem czy to nie jest nowoczesna kopia. Na pokrowcu kilka centymetrów nad zakończeniem były elementy metalowe i nie jestem pewien czy tak wyglądało to w rzeczywistości. Bagnet kosztowal 45 euro.
2) Sygnet leżał w pudełeczku z 3takimi samymi sygnetami, kilkoma innymi wpinkami, odznaczeniami, bądź czymkolwiek innym (byłem zbyt zaaferowany by pamiętać o takich duperelach :P:) i dwoma odznakami NSDAP. Sygnet miał około centymetra grubości, był bez żadnych wypukłości i było na nim napisane SS , chyba w coś wpisane.
Moimi pytaniami są :
1) Jak powinna wyglądać pochwa od tego paradnego noża, i jak sprawdzic czyt to oryginał.
2) Czy były takie sygnety, a może to tylko jakieś współczesne kopie?
Z góry dziękuje i pozdrawiam Dvnczyk.
P.S. jak to określił mój ojciec To stary faszysta był" , podczas rozmowy o sprzedawcy :P
2 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.