basteksf Napisano 11 Luty 2009 Autor Share Napisano 11 Luty 2009 Witam widziałem ostatnio maszynke do elektrolizy zrobioną z ładowarki do telefonu wydawała mi sie banalnie prosta i tu jest moje pytanie bo chciałem zrobić taką tylko że większą i czy podpięcie zwykłego prostownika wywołało by ten sam efekt co ta przerobiona ładowarka tzn jest plus i minus czyli wszystko powinno się udać przynajmniej tak mi się wydajepozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
der_bartosz Napisano 11 Luty 2009 Share Napisano 11 Luty 2009 Ładowarka z telefonu się nie nadaje za słaby prąd przez nią przepływa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schivelbein Napisano 11 Luty 2009 Share Napisano 11 Luty 2009 Ja używam ładowarki(6,5V) od telefonu ale tylko na małe przedmioty i dobrze sie sprawuje kalmerke wyczyści spokojnie.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
basteksf Napisano 11 Luty 2009 Autor Share Napisano 11 Luty 2009 no ja wiem że z telefonu jest słaba mi chodzi o to by zrobić większą z prostownika tylko nie wiem czy prostownik sie nadai jakie przedmioty był bym w stanie nim wyczyścic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makul Napisano 11 Luty 2009 Share Napisano 11 Luty 2009 generalnie elektrolizę przeprowadza się prostownikiem. Wielkość i czas procesu zależy od prądu jaki dajesz na przedmiot. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
basteksf Napisano 11 Luty 2009 Autor Share Napisano 11 Luty 2009 a jaki to by miał być ten prostownik aby wyczyścić nim większe rzeczy ??pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
der_bartosz Napisano 12 Luty 2009 Share Napisano 12 Luty 2009 http://allegro.pl/item542605328_prostownik_einhell_bt_bc_5_polska_gwarancja_2_l_ss.htmlMasz przykład Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 12 Luty 2009 Share Napisano 12 Luty 2009 Ten przykładowy prostowni z Alledrogo nie ma regulacji prądu, a to jest przydatne do elektrolizy.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
der_bartosz Napisano 12 Luty 2009 Share Napisano 12 Luty 2009 Nie widzę problemu aby go trochę przerobić i dodać potencjometr, no ale wtedy tracimy gwarancję. Podałem pierwszy lepszy prostownik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
basteksf Napisano 13 Luty 2009 Autor Share Napisano 13 Luty 2009 kurde jeszcze troszke dozbierać musze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panzerhrabia Napisano 14 Luty 2009 Share Napisano 14 Luty 2009 witamNie chce zakładać nowego wątku a mam pytanie jak długo trzymacie danego fanta w elektrolizie?? po czym sprawdzacie że już czy rdza sama ma odpaść?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 14 Luty 2009 Share Napisano 14 Luty 2009 http://www.mauser98k.internetdsl.pl/elekt.htmlzawsze się zastanowić czy użyć NaCl - odradzamsprawdzić pojęcie i znaczenie - gęstość prądu w elektrolizie...im drobniejszy- delikatniejszy obiekt - tym mniejszy prąddo monet tabele gęstości zamieszczałem...zawsze płukać i szczotkować w międzyczasie i po... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martini Napisano 17 Luty 2009 Share Napisano 17 Luty 2009 Polecam zasilacz od starego komputera (bez atx). Napięcie 12v (żółty i czarny przewód) i natężenie w zależności od modelu, mój ma 8A. Co do czasu to różnie, zależy od prądu, od wielkości przedmiotu i od tego jak jest on zardzewiały.Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meteor1 Napisano 18 Luty 2009 Share Napisano 18 Luty 2009 Najbardziej przydatne są prostowniki samochodowe z regulacją prądu. Dowolny model - im szersza możliwość regulacji tym lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
der_bartosz Napisano 18 Luty 2009 Share Napisano 18 Luty 2009 No i najlepiej z płynną regulacją prądu a jak nie to zbudować układzik do prostownika po stronie pierwotnej transformatora i będzie cycuś :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 18 Luty 2009 Share Napisano 18 Luty 2009 Moi Drodzy!Jak ktoś pyta jaki prostownik i daje przykład takiego za 20zł, lub czy może być ładowarka od telefonu to oznacza że ma raczej bardzo mgliste pojęcie o prądzie. W takim wypadku nie ma mu co radzić aby jkiś układ samodzielnie wykonał bo takie próby muszą się nieszczęściem zkończyć. Troszke bardziej łopatologicznie trzeba bo nie każdy posiadacz wykrywacza to elektronik. Gdyby tak było to nie istniały by wykrywacze fabryczne bo wszyscy by je sami robili.Nie gniewajcie się za te uwage ;)Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.