Skocz do zawartości

Lotnisko kompleksu rządowego w Arłamowie

maksiu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam,

Czy pas startowy za czasów internowania posiadał pomoce nawigacyjne ? jeśli tak to jakie ?

jakie samoloty mogły lądować ew. lądowały ?
Napisano
http://pl.wikipedia.org/wiki/Lotnisko_Krajna

http://www.worldaerodata.com/wad.cgi?id=PL00105

Nie slyszalem by takie urzadzenia byly eksploatowane na tym lotnisku
Napisano
Nie zdradzę już chyba tajemnicy wojskowej jeśli napiszę że służyłem w tej szacownej jednostce. Nie wiem jak było w czasie internowania, ale z moich wiadomości stała tam tylko budka dyżurnego, kilka razy jeżdziły w zimie ,,muły'' odśnieżać.W czasie manewrów koło lotniska w Bezmiechowej napewno były śmigłowce z 103 warszawskiego pułku, fajne chłopy,sprzęt lotniskowy mieli swój.
Napisano
armand wiec jak lądowały samoloty typu jak-40 na pasie bez pomocy nawigacyjnych ?

woytas te linki są mi znane więc niczego nowego się nie dowiedziałem od Ciebie ;)

Do dziś pas startowy lotniska znajduje się w idealnym stanie technicznym i może w każdej chwili zostać włączony do ruchu lotniczego. Potwierdzeniem tego stanu rzeczy było jego użytkowanie m.in. przez żołnierzy brytyjskich podczas manewrów polsko-brytyjskich odbytych w 2005 r. To tu w Krajnej bez najmniejszych problemów siadały potężne samoloty Hercules C-130"

prawda to ?
Napisano
Jeżeli piszesz artykuł historyczny, to w latach Ludowego Wojska Polskiego istniał sprzęt mobilny do zabezpieczania bezpieczeństwa lotów. Dalej nie podajesz, po co Ci ta informacja. Domyśl się, która jednostka wojskowa opiekowała się wtedy tym lotniskiem, na jej stronce internetowej jest podany ówczesny dowódca, mieszka w W-wie, ma działkę, myślę, że można się z nim skontaktować poprzez opiekuna sali tradycji w tym pułku.
Napisano
armand cały czas drążysz po co mi te informacje - pytam z czystej ciekawości

Już sie domyśliłem - to 16 BATALION BUDOWY LOTNISK

W 1976 roku większość pododdziałów batalionu przebazowano do Birczy będącej przedprożem Bieszczad, gdzie 550 m. n.p.m. przystąpiono do budowy lotniska "Krajna. Jest to najwyżej położony pas startowy o nawierzchni sztucznej w Polsce."
Napisano
Źle się domyśliłeś, to musi być pułk lotniczy, skojarz [masz to w tytule postu] ośrodek z pułkiem :), mają coś wspólnego, niedawno było głośno, kto poleci... Miałem tam, służąc w wojsku [lata 70.], polecieć śmigłowcem, ale wolałem wyjść na przepustkę. A teraz bym chętnie poleciał, wtedy miałem inne priorytety. Chyba się kiedyś wybiorę tam samochodem.
  • 1 month later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie