maksiu Napisano 4 Luty 2009 Autor Napisano 4 Luty 2009 Witam,Czy pas startowy za czasów internowania posiadał pomoce nawigacyjne ? jeśli tak to jakie ? jakie samoloty mogły lądować ew. lądowały ?
woytas Napisano 4 Luty 2009 Napisano 4 Luty 2009 http://pl.wikipedia.org/wiki/Lotnisko_Krajnahttp://www.worldaerodata.com/wad.cgi?id=PL00105Nie slyszalem by takie urzadzenia byly eksploatowane na tym lotnisku
firedancer Napisano 4 Luty 2009 Napisano 4 Luty 2009 WitamNie bardzo można trafić po mapie drogowej - gps-ok prowadzą bardzo wąskie drożynki i na krzyżówkach łatwo się podubić.
armand Napisano 4 Luty 2009 Napisano 4 Luty 2009 Maksiu, jaki jest nadrzędny cel Twojego pytania? Jaką hipotezę chcesz udowodnić?
paweł 71 Napisano 5 Luty 2009 Napisano 5 Luty 2009 Nie zdradzę już chyba tajemnicy wojskowej jeśli napiszę że służyłem w tej szacownej jednostce. Nie wiem jak było w czasie internowania, ale z moich wiadomości stała tam tylko budka dyżurnego, kilka razy jeżdziły w zimie ,,muły'' odśnieżać.W czasie manewrów koło lotniska w Bezmiechowej napewno były śmigłowce z 103 warszawskiego pułku, fajne chłopy,sprzęt lotniskowy mieli swój.
maksiu Napisano 5 Luty 2009 Autor Napisano 5 Luty 2009 armand wiec jak lądowały samoloty typu jak-40 na pasie bez pomocy nawigacyjnych ? woytas te linki są mi znane więc niczego nowego się nie dowiedziałem od Ciebie ;)Do dziś pas startowy lotniska znajduje się w idealnym stanie technicznym i może w każdej chwili zostać włączony do ruchu lotniczego. Potwierdzeniem tego stanu rzeczy było jego użytkowanie m.in. przez żołnierzy brytyjskich podczas manewrów polsko-brytyjskich odbytych w 2005 r. To tu w Krajnej bez najmniejszych problemów siadały potężne samoloty Hercules C-130"prawda to ?
woytas Napisano 5 Luty 2009 Napisano 5 Luty 2009 Herki laduja na pasach ziemnych wiec kawalek asfaltu/betonu im nie przeszkadza :)A linki dalem dla narodu :)
armand Napisano 5 Luty 2009 Napisano 5 Luty 2009 Jeżeli piszesz artykuł historyczny, to w latach Ludowego Wojska Polskiego istniał sprzęt mobilny do zabezpieczania bezpieczeństwa lotów. Dalej nie podajesz, po co Ci ta informacja. Domyśl się, która jednostka wojskowa opiekowała się wtedy tym lotniskiem, na jej stronce internetowej jest podany ówczesny dowódca, mieszka w W-wie, ma działkę, myślę, że można się z nim skontaktować poprzez opiekuna sali tradycji w tym pułku.
maksiu Napisano 6 Luty 2009 Autor Napisano 6 Luty 2009 armand cały czas drążysz po co mi te informacje - pytam z czystej ciekawościJuż sie domyśliłem - to 16 BATALION BUDOWY LOTNISK W 1976 roku większość pododdziałów batalionu przebazowano do Birczy będącej przedprożem Bieszczad, gdzie 550 m. n.p.m. przystąpiono do budowy lotniska "Krajna. Jest to najwyżej położony pas startowy o nawierzchni sztucznej w Polsce."
armand Napisano 6 Luty 2009 Napisano 6 Luty 2009 Źle się domyśliłeś, to musi być pułk lotniczy, skojarz [masz to w tytule postu] ośrodek z pułkiem :), mają coś wspólnego, niedawno było głośno, kto poleci... Miałem tam, służąc w wojsku [lata 70.], polecieć śmigłowcem, ale wolałem wyjść na przepustkę. A teraz bym chętnie poleciał, wtedy miałem inne priorytety. Chyba się kiedyś wybiorę tam samochodem.
zelbeton Napisano 20 Marzec 2009 Napisano 20 Marzec 2009 ja odbywałem tam służbę w latach 89-91 i wówczas stacjonowała na Arłamowie kompania MSW Lotnisko na placu dla helikopterówdla WIPuW
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.