kurkow Napisano 2 Luty 2009 Autor Share Napisano 2 Luty 2009 Czy da się w jakikolwiek sposób wybielić polską rogatywkę z PRL? Moczyłem swoją czapę przez tydzień w roztworze z ACE i tyle mi to dało, że wszystkie nitki zrobiły się pomarańczowe, a panterka nadal ma swój kolor.Chcę pozbawić tę rogatywkę koloru i przefarbować na khaki. Żeby to jednak zrobić muszę ją najpierw maksymalnie rozjaśnić. tu pojawia się problem, bo ta pantera za nic nie chce zniknąć. Co zrobić?Osoby planujące zaraz drwić, krzyczeć i tupać uspokajam, że nie mam i nie będę miał zamiaru ruszać z taką czapą na rekonstrukcję, tylko kupię sobie porządną replikę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 2 Luty 2009 Share Napisano 2 Luty 2009 chyba za nowy ten PRL był...domyślam się, że syntetyczne włókna były z naturalnymi...naturalne zrudziały - spalone,a syntetyk trzyma farbę...coś -ardziej naturalnego" szukaj... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kurkow Napisano 2 Luty 2009 Autor Share Napisano 2 Luty 2009 Czyli bida z nędzą.Trudno, trzeba od innej strony kombinować.Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greg1 Napisano 3 Luty 2009 Share Napisano 3 Luty 2009 Jak koledze bardzo zależy, to mozna spróbowac z innym wybielaczem:roztwór A - rozpuścić 7 g NaClO2 w 150 ml wody,roztwór B - rozpuścić 23 g NaOH w 940 ml wody, dodać 60 ml kwasu octowego;zmieszać 200 ml roztworu A i 1000 ml roztworu B, wlać wszystko do woreczka PET z zapięciem strunowym, tak aby przykryć umieszczoną w nim czapeczkę, zagotować w wodzie w temp. 70 C, obserwować efekt wybielenia, można gotowac i do 3 godz., w razie potrzeby przedłużyc lub powtórzyc obróbkę; Miłej zabawy:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.