Skocz do zawartości

Spadochron

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, gratulacje, świetne odkrycie, trochę za mało zdjęć ale na podstawie jednego z zaprezentowanych - mam wątpliwości czy to nie jest czasem spadochron od zasobnika desantowego. Parę nowych fotek i bedziem wiedzieli co kolega wykopał. A spadochrony zapasowe - mieli tylko amerykanie z jednostek desantowych. Nie wiem dokładnie gdzie kopałeś - i trzeba sprawdzić czy tam skakali np w ramach operacji Varcity - marzec 45.
Pozdrawiam i gratuluję, nie ustawaj w kopaniu,

Nie jeste fachwcem jesli chodzi o spadochrony,ale z tego co mi wiadomo spadochrony zapasowe nie mialy linek sterujacych,ten takowych nie posiada.W tym miejscu w marcu 45 ladowali Amerykanie.Jesli chodzi o dodatkowe fotki,to napisz ktorej strony maja byc zrobione, zbizenie jakich elementow sobie zyczysz.Popzednio napisalem,ze nie posiada on zadnych dziur,po dokladniejszych ogledzinach znalazlem trzy dziury welkosci 20gr.w te miejsca wrosly sie male korzenie.

Witam,
Ze zdjęć wynika że to może być spadochron zapasowy, ten umieszczany z przodu (na brzuchu). Widać krótką linkę stalową do otwierania spadochronu. Zastanawia mnie duży tzw. komin na szczycie czaszy. Duży otwór miały spadochrony do zasobników, spadochrony dla ludzi - mniejsze. Jesli możesz to pokaż ten element i sprawdź też dolne krawędzie powinna być pieczęć wytwórcy spadochronów i numery poszczególnych klinów i linek (do składania). Ta historia chyba najbardziej pasuje do desantu. Wylądował i ukrył zapas" pod drzewem i ruszył dalej. Napisz czy te elementy ze zdjęcia to fragmenty pokrowca tego wlaśnie spadochronu i czy były resztki uprzęży? (szelek). Operacja Varcity jest dobrze opisana, możesz ustalić z dużą dokładnoscia , jaka jednostka lądowała w rejonie Twojego trafienia. Pozdrawiam

Masz racje Humber,
24 marca 1945 do poludnia byla tam inwazja z powietrza i nie tylko,operacja Varcity .Ladowali nie tylko Amerykanie,ale takze Brytyjczycy i Kanadyjczycy.Spadochron ten nalezal prawdopodobnie do 2 batalionu 513 amerykanskiego regimentu spadochroniarzy.Te czesci na powyrzszych zdjeciach to pozostalosci po torbie,lezaly w jednym dolku wraz ze spadochronem i tymi uchwytami do odbezpieczania.Pare dni temu odwiedzilem to miejsce jeszcze raz i doslownie pare metrow dalej znalazlem kilka metrow linki od spad.,jeszcze jedna raczke odblokujaca spad..koloru czerwonego i klamre metalowa obwiazana resztkami linek.(mysle ze to pozostalosci spad. glownego.Co do czaszy spad.to ma okolo 50 cm srednicy.Nie znalazlem zadnych pieczatek,czy tez numerow na materiale.

Witam ponownie,
dzięki za nowe zdjęcia, teraz widzimy lepiej średnicę komina w czaszy. Gratuluję odnalezienia pozostałych części i nowych rafień" Wczoraj szukałem stron o Twoim spadochronie, ale nie znalazłem dobrego zdjęcia pokrowca i rozwiniętej czaszy (ze spad. zapasowego). Wiekszość zdjęć pokazuje spadochrony główne. Mam sporo publikacji o spadochronach - i w niedzielę poszukam. W ostatnich latach wykopano parę spadochronów, np z Halifaxa w Polsce, ale nigdy nie widziałem - w tak doskonałym stanie. W muzeach tez prawie nie występuja oryginały. Wiadomo spadochron najszybciej jest przeznaczany a szmaty". Tym większe jest znaczenie Twojego odkrycia. Pozdrawiam Humber

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie