WLA42 Napisano 1 Luty 2009 Autor Share Napisano 1 Luty 2009 W pierwszej chwili - gdy ujrzałem - pomyślałem, że to jakieś jaja są - bo namiar przez kumpla i że chce mi numer wyciąć...Ale wszystko wskazuje na to, że to oryginalna okupacyjna tablica ogłoszeniowa i to urzędowa. Po wejsciu bolszewików zabrana na opał po prostu i tak se czekała aż ją za flaszeczke wyciągnę.. Co ciekawe tablica wisiała zapwene w dwóch różnych instytucjach...albo miała wisieć bo część napisu jest umieszczona wtórnie- jak widać.Tak więc: strychy rulez czy jak to sie tam teraz mówi po jakiemuś tam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WLA42 Napisano 1 Luty 2009 Autor Share Napisano 1 Luty 2009 Oto ten wtórnie umieszczony napis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WLA42 Napisano 1 Luty 2009 Autor Share Napisano 1 Luty 2009 A oto pozostałość jakiegos niemieckiego rozporządzenia-ciekawostka taka. Wymiary tablicy: 79 x 100cm ale pewnie to niewiele znaczy bo chyba nie były znormalizowane takie tablice-choć z drugiej strony mając na względzie germańską mentalność..to kto wie.Może nawet jestem właścicielem jedynej takiej zachowanej oryginalnej tablicy? - bo jakoś nie spotkałem nigdzie podobnego cuda-choć jak wiemy to kraina cudów-nie tylko politycznych.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dago2 Napisano 1 Luty 2009 Share Napisano 1 Luty 2009 A kolega to pewno od pani Eryki?Kto tu kogo wypędzał?Że tak spytam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krystian-szabla Napisano 1 Luty 2009 Share Napisano 1 Luty 2009 no raczej samowolnie z piesnia na ustach to szwaby nie zostawili swoich domow ,wiec zostali wypedzeni tak jak polacy ze wschodu . Ladna tablica DAFu (Deutsche Arbeit Front ) amt oznacza okreg , pod spodem chyba bylo Abteilung Wehrmacht albo cos w ten desen . pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dago2 Napisano 1 Luty 2009 Share Napisano 1 Luty 2009 Z pieśnią na ustach to oni wkraczali...i tego się trzymajmy.I Chyba Krystianie się ze mną zgodzisz.pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KonVonWin Napisano 1 Luty 2009 Share Napisano 1 Luty 2009 a prawda jest taka że w dużej ilości przypadków oni poprostu spiep***** przed ruskim bądź czasem Polakami...Więc sami się wypędzieli... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 1 Luty 2009 Share Napisano 1 Luty 2009 ostali wypędzeni jak Polacy ze wschodu"- tyle że myśmy nie rozpętali sześcioletniej zadymy ocenianej jako najkrwawsza wojna w historii ludzkości, przy okazji mordując miliony cywilów w imię polityki rasowej". Kara i tak była humanitarna w porównaniu z tym czego się dopuścili wyznawcy wujka Adolfa czyli właśnie Niemcy. Zrzucanei całej winy na kilku świrów z Hitlerem na czele jest raczej idiotyczne. Megalomania i poczucie wyższości nad innymi narodami doprowadziły Niemców na skraj przepaści i gdyby ich niedoszłe ofiary miały postępować według starotestamentowej zasady oko za oko" z Niemiec zostałaby wielka dziura w ziemi. Stracili tylko kawałek swojego kraju- to raczej klaps i Niemcy powinni być wdzięczni że tak łagodnie ich potraktowano. Tymczasem kiedy pomarła większość tych, którzy pamiętają różne Eriki" zaczynają podnosić wyżej głowy i domagać się zadośćuczynienia". Za co?- pytam się . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowalinho Napisano 1 Luty 2009 Share Napisano 1 Luty 2009 Jedno głupie słowo w temacie i zamiast o przedmiocie wszyscy gardłują o polityce i historii. Ech, polskie fora internetowe... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WLA42 Napisano 1 Luty 2009 Autor Share Napisano 1 Luty 2009 A mogłem napisać: niemiecka tablica zdjęta z urzędu pracy..Ale pomyślałem, że ironia nie zaszkodzi no i teraz mam za swoje.Od Eriki nie jestem i za taką sugestię to w sumie walę w ryja bez ostrzeżenia ale, że na forum to awykonalne więc tylko wytłumaczę spokojnie, że skoro do chrztu trzymał mnie żołnierz grupy szturmowej Szarych Szeregów, któremu cudem udało się wrócić z jednego z zamkniętych zakładów produkcyjnych (produkujących V2 na przykład)-jak to pewnie niebawem bedą nazywać panowie z Brukseli-to przez wzgląd nawet tylko na ten fakt czuję się zobowiązany do prawidłowych, prawdziwych ocen tego co działo się w Polsce w czasach 2Apokalipsy i staram sie to robić-czasem tylko zakładając, że użytkownicy tego zacnego forum, na które zaglądam codziennie wykazują się inteligencją przewyższającą fanów Dody ale jak widać czasem można się pomylić w niektórych przypadkach..A zakładam, że poczucie humoru jest z inteligencją ściśle powiązane.W każdym razie uznaję trafność spostrzeżeń odno przedmiotu wątku i oceny II wojny (R51-że tak powiem po nowemu : pełen szacun!) Dywagację zaś kto kogo gonił w 45roku-no bez przesady Panowie..no chyba na to czasu tracić nie wypada.Ale wniosek jeden się nasuwa-może zbyt daleko idący ale jakże prawdziwy : właśnie przez takie cechy narodowe przegrywamy każdy pokój...No i sie zacznie, że jak można przegrać pokój?, że przecież przegrywa się wojny...Kończę drinka i dobranoc.Pozostając w uwielbieniu dla Naszego Forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dago2 Napisano 2 Luty 2009 Share Napisano 2 Luty 2009 WLA 42 nie możesz się dziwić naszej reakcji na Twój wątek.Dzisiej gdy historia jest tak bardzo przekręcana a to przez niedouczonych matołów, a to przez kogoś bo tak lepiej interesom jego kraju ,to uważam że moja reakcja była odpowiednia.Piszesz o ironii w tytule Twojego tematu, a wystarczyło dodać cudzysłów do wypędzonych" i niebyłoby, myślę że pochopnych wniosków.Pozdro i szacun.Sylwek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WLA42 Napisano 2 Luty 2009 Autor Share Napisano 2 Luty 2009 dago2 - no może i racja, że powinienem użyć cudzysłowiu...wtedy byłoby wszystko oczywiste..tyle, że dla mnie (a nawet chyba nie tylko dla mnie) bez tego też jest oczywiste.Ale ŁOKEJ - kończmy wątek poboczny.Pozdro i szacun wzajemnie! (zakładamy - jak rozumiem, że takie słowo istnieje w ogóle..) WLA42 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krystian-szabla Napisano 2 Luty 2009 Share Napisano 2 Luty 2009 Sorki ale niechcacy burdel . ktos nie zrozumial moich intencji. Wedlug mnie nikt nie zasluguje na wypedzenie z domu i twierdzenie ze niemcow nie wypedzano to mijanie sie z historia , prawda wywolali wojne zbudowali obozy itp ... ale wiekszosc to tez byli zwykli ludzie , czesto starzy i nie bedacy za A.H , i nikogo nie powinno sie wypedzac z domu ! mysle ze czas zakonczyc te glupie pogaduchy . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.