ksiezyc_nad_gieesem Napisano 2 Luty 2009 Share Napisano 2 Luty 2009 Moje gratulacje.Ja o tej komorze celnej tylko słyszałem plotki i to tak 20 lat temu gdy się po okołowłodawskich lasach włóczyłem. Nigdy na nią nie trafiłem, zresztą nie szukałem jej zbyt dokłdnie. Raczej traktowałem to jako opowieści z mchu i paproci". Podobnie jak opowieści o zatopionej Panterze a nawet dwóch Panterach.Byłbym wdzięczny gdybyś podał w miarę dokładnie jak tam trafić. Pokazałbym mojej dzieciarni, jako ciekawostkę historyczną. Oczywiście jeżeli to nie tajemnica.Obecna DK62 i droga 812 w kierunku Chełma została wytyczone i zbudowane pod koniec XIX lub na początku XX wieku w związku z rozbudową włodawskiego garnizonu. Reszta okołowłodawskich dróg jest, na moje oko, starsza.Granica celna między Kongresówką a Rosją znajdowała się na Bugu w latach 1837-1851 (daty z piszę z pamięci, więc trzeba założyć margines błędu plus-minus 2 lata) i z tego okresu pochodzą mniej więcej pozostałości po komorze celnej.Pojednyńczych grobów wojennych jest/było jeszcze kilka w najbliżej okolicy. Z tego co pamiętam, jeden lub dwa znajdowały się przy torach linii kolejowej z Chełma do Włodawy w odległości jakiś 4-5km od stacji Włodawa w kierunku Chełma. Widać je było z torowiska.Pozdrawiam serdecznie i celnie.ksiezyc_nad_gieesem ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jawor1956 Napisano 2 Luty 2009 Share Napisano 2 Luty 2009 Włodawa leżała na terenie guberni siedleckiej. Należałoby poszukać w Archiwum Państwowym w Siedlcach w zespole akt gubernialnych. Myślę ,że warto.Może być też tak, że przygotowano miejsce pod inwestycję, ale jej z nieznanych powodów nie przeprowadzono.Stąd brak resztek materiału budowlanego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
topik_2006 Napisano 2 Luty 2009 Autor Share Napisano 2 Luty 2009 Rozwija się nasza zagadka :)Poczekajmy dowiemy się coś może więcej. Niedługo się wybieram w tamte okolice to wstąpię w nasze zagadkowe miejsce z taśmą i zrobię obrys całego terenu i wstawię na forum :)Przyda się to też by objaśnić sytuacje odpowiednim służbom.Wnioskując po tym co z naszej rozmowy wynikło trzeba będzie powiadomić konserwatora zabytków :)I niech mi ktoś powie że tag zwani złodzieje" łażący z wyrywkami nie mają szacunku do historii :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Winett Napisano 21 Luty 2009 Share Napisano 21 Luty 2009 Witam,m.p.s to skrot od Министерство путей сообщения, w doslownym tlumaczeniu to ministerstwo drog powiadomien, zajmowalo sie rozbudowa komunikacji kolejowej i drogowej. http://ru.wikipedia.org/wiki/Министерство_путей_сообщения. Wydaje mi sie ze te slupy ziostaly postawione w celu zaznaczenia punktu topograficznego czy cos w tym stylu. Z poczatku myslalem ze to moze byc cos podobnego do punktow pomiarow jakie byly robione przy wyznaczaniu poludnika Struvego w XIX wieku. Powstalo to chyba mniej wiecej w tym samym czasie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
topik_2006 Napisano 22 Luty 2009 Autor Share Napisano 22 Luty 2009 jak śniegi stopnieją pojadę w te miejsce i pomierzę jak to dokładnie wygląda i wstawię ma forum :)Ale to na pewno nie słupy geodezyjne Dziwnie są ustawione jeszcze te zagłębienie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubalament Napisano 23 Luty 2009 Share Napisano 23 Luty 2009 Witam ja również jestem z okolic Włodawy mogli byście mi bardziej opisać gdzie znajduje się ten magazyn ? bo nie bardzo wiem jak go znaleźć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
topik_2006 Napisano 24 Luty 2009 Autor Share Napisano 24 Luty 2009 powiem ci tak - Nie chce cie mieć na sumieniu tam niema co szukać, ciekawe fanty już wynieśli a co zostało to szkoda gadać Bezpiecznie tam się nie kopie i odradzam wypady w to miejsce !!!!!!!!!!!!Lepiej poszukaj tych dział :)Jak znajdziesz i oddasz dla muzeum włodawskiego to nawet dostaniesz tabliczkę przed eksponatem z Twoim imieniem i nazwiskiem :)HiHi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubalament Napisano 24 Luty 2009 Share Napisano 24 Luty 2009 HAHAHA spoko zajmę się szukaniem tych dział tylko muszę się dowidzieć gdzie konkretnie ale jak znajdę to wole sobie zatrzymać niż do muzeum oddać co mi z jakiejś tabliczki ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
topik_2006 Napisano 24 Luty 2009 Autor Share Napisano 24 Luty 2009 czasem lepiej mieć tabliczkę z podziękowaniem dla znalazcy pod fantem w muzeum niż prokuratora na głowie i coś w nawiasach :DAle powodzenia z tymi działami :)I puki śnieg do biblioteki zapraszam :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Winett Napisano 1 Marzec 2009 Share Napisano 1 Marzec 2009 Przeglądając ostatnio różne artykuły w sieci przypadkiem znalazlem informacje o tym ze trasa lublin -włodawa została wytyczona i utwardzona kamieniem pod koniec XIX wieku. Może właśnie droga ta powstała ze zlecenia władz rosyjskich? w takim wypadku te kamienie miały by coś wspólnego z budową drogi.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.