Skocz do zawartości

Włodawa - Adampol - magazyn poniemiecki!

Rekomendowane odpowiedzi

Moje gratulacje.
Ja o tej komorze celnej tylko słyszałem plotki i to tak 20 lat temu gdy się po okołowłodawskich lasach włóczyłem. Nigdy na nią nie trafiłem, zresztą nie szukałem jej zbyt dokłdnie. Raczej traktowałem to jako opowieści z mchu i paproci". Podobnie jak opowieści o zatopionej Panterze a nawet dwóch Panterach.
Byłbym wdzięczny gdybyś podał w miarę dokładnie jak tam trafić. Pokazałbym mojej dzieciarni, jako ciekawostkę historyczną. Oczywiście jeżeli to nie tajemnica.
Obecna DK62 i droga 812 w kierunku Chełma została wytyczone i zbudowane pod koniec XIX lub na początku XX wieku w związku z rozbudową włodawskiego garnizonu. Reszta okołowłodawskich dróg jest, na moje oko, starsza.
Granica celna między Kongresówką a Rosją znajdowała się na Bugu w latach 1837-1851 (daty z piszę z pamięci, więc trzeba założyć margines błędu plus-minus 2 lata) i z tego okresu pochodzą mniej więcej pozostałości po komorze celnej.
Pojednyńczych grobów wojennych jest/było jeszcze kilka w najbliżej okolicy. Z tego co pamiętam, jeden lub dwa znajdowały się przy torach linii kolejowej z Chełma do Włodawy w odległości jakiś 4-5km od stacji Włodawa w kierunku Chełma. Widać je było z torowiska.

Pozdrawiam serdecznie i celnie.

ksiezyc_nad_gieesem ...

Włodawa leżała na terenie guberni siedleckiej. Należałoby poszukać w Archiwum Państwowym w Siedlcach w zespole akt gubernialnych. Myślę ,że warto.
Może być też tak, że przygotowano miejsce pod inwestycję, ale jej z nieznanych powodów nie przeprowadzono.Stąd brak resztek materiału budowlanego.

Rozwija się nasza zagadka :)
Poczekajmy dowiemy się coś może więcej.
Niedługo się wybieram w tamte okolice to wstąpię w nasze zagadkowe miejsce z taśmą i zrobię obrys całego terenu i wstawię na forum :)
Przyda się to też by objaśnić sytuacje odpowiednim służbom.
Wnioskując po tym co z naszej rozmowy wynikło trzeba będzie powiadomić konserwatora zabytków :)

I niech mi ktoś powie że tag zwani złodzieje" łażący z wyrywkami nie mają szacunku do historii :)

• 3 weeks later...
Witam,

m.p.s to skrot od Министерство путей сообщения, w doslownym tlumaczeniu to ministerstwo drog powiadomien, zajmowalo sie rozbudowa komunikacji kolejowej i drogowej. http://ru.wikipedia.org/wiki/Министерство_путей_сообщения.
Wydaje mi sie ze te slupy ziostaly postawione w celu zaznaczenia punktu topograficznego czy cos w tym stylu. Z poczatku myslalem ze to moze byc cos podobnego do punktow pomiarow jakie byly robione przy wyznaczaniu poludnika Struvego w XIX wieku. Powstalo to chyba mniej wiecej w tym samym czasie.

powiem ci tak - Nie chce cie mieć na sumieniu
tam niema co szukać, ciekawe fanty już wynieśli a co zostało to szkoda gadać
Bezpiecznie tam się nie kopie i odradzam wypady w to miejsce !!!!!!!!!!!!

Lepiej poszukaj tych dział :)
Jak znajdziesz i oddasz dla muzeum włodawskiego to nawet dostaniesz tabliczkę przed eksponatem z Twoim imieniem i nazwiskiem :)

HiHi

Przeglądając ostatnio różne artykuły w sieci przypadkiem znalazlem informacje o tym ze trasa lublin -włodawa została wytyczona i utwardzona kamieniem pod koniec XIX wieku. Może właśnie droga ta powstała ze zlecenia władz rosyjskich? w takim wypadku te kamienie miały by coś wspólnego z budową drogi....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie