von Neumarkt Napisano 24 Styczeń 2009 Autor Napisano 24 Styczeń 2009 Proszę o tłumaczenie wyrazu:Saxfuhrsserg lub Saxfuhrsberg,litera bardzo słabo odbita,dziękuję i pozdrawiam v.N .
von Neumarkt Napisano 1 Luty 2009 Autor Napisano 1 Luty 2009 Nie,nie jest tak jak napisałem,ale wydaje mi się że jest to wyraz złożony z trzech słów.Jest to nazwa miejsca(Niewiem czy to jakiś pagórek,czy osada) na mapie z połowy XVIII wieku.
dudzin Napisano 1 Luty 2009 Napisano 1 Luty 2009 Nie jest to takie proste, gdyż może być to po prostu nazwa własna.Sprawę mogłaby ułatwić lokalizacja np. w jakim rejonie ta nazwa występują.Łopatologicznie po rozłożeniu an czynniki pierwsze moja koncepcja jest następująca:Sax - Saksoniafahrs - od fahren czyli jechaćberg - górarazem daje nam to nazwę własną w rodzaju: Góra po drodze do Saksonii lub coś w tym stylu, ale czy moje rozumowanie jest dobre to nie mam zielonego pojęcia.
bossmann1 Napisano 3 Luty 2009 Napisano 3 Luty 2009 niemsz pojecia nietylko zielonego.nawet zle przecztales kolege wyzej. fuhr fahr dwa rozne slowa saks sax tez cos innego
von Neumarkt Napisano 6 Luty 2009 Autor Napisano 6 Luty 2009 Witam,zdjęcie fragmentu mapy,na którym jest umieszczony napis do tłumaczenia.Jakość kiepska ,ale to na zasadzie Ksero z ksera a na końcu zdjęcie,pozdrawiam v.N .
Hansdekawka Napisano 6 Luty 2009 Napisano 6 Luty 2009 Nie wiem, wymiękam, tłumaczenia nazw są nieraz praktycznie nie możliwe.Podejżewam,że:Sax - jest skrótem od Saxische czyli Saksońskafuhr - może być czasem przeszłym niedokonanym od fahren czyli jechać,no i zostaje Berg - góra.A sprawdzałeś jak dziś nazywa sie ta miejscowość?Może to pomoże?
von Neumarkt Napisano 6 Luty 2009 Autor Napisano 6 Luty 2009 Jeżeli zawierzyć mapie to w tej chwili przebiega tam linia kolejowa.Miejscowości Raszdorf,ober i nieder Stephansdorf oraz Jeschkendorf,znajdują się obecnie w granicach jednej miejscowości o nazwie Szczepanów koło Środy Śląskiej.
kopijnik2 Napisano 6 Luty 2009 Napisano 6 Luty 2009 tia teren świetny część Ja...zadziwiające zmiany w terenie...
kopijnik2 Napisano 6 Luty 2009 Napisano 6 Luty 2009 http://www.maplandia.com/germany/niedersachsen/hannover/hannover/fuhrberg/http://de.wikipedia.org/wiki/Fuhrbergsax(ische)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.