Skocz do zawartości

Olsztyn strzelnica

Tradytor

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 year later...
Witam w latach 1993-94 odbywałem służbę wojskową w Nadwiślańskich Jednostkach Wojskowych MSW. W tym okresie przez trzy miesiące pełniłem funkcje stolarza w bazie szkoleniowej-Pieczewo, były to niestety ostatnie lata istnienia tego niewielkiego poligonu. Zanim powstało osiedle Pieczewo znajdowała się tam faktycznie strzelnica (to ten wielki nasyp) do strzelań na 100m z kbk AK. Oprócz tego odbywały się też na wyznaczonych stanowiskach szkoleniowych następujące ćwiczenia: przeciwchemiczne, rozpoznania skażeń radioaktywnych, rzut granatem ćwiczebnym, przeprawy wodne, małpi gaj", strzelanie przeciw lotnicze i przeciw pancerne (do zmechanizowanych makiet: spadochroniarzy, samolotów i czołgów.), pełno było betonowych i drewnianych schronów, oraz betonowych, drewnianych i nie zbrojonych wykopów (wiele z nich sam kopałem)itd.itp. Stały tam jeszcze dwa piękne wraki T-34, oraz dwóch niemieckich transporterów. Co się z nimi stało tego niestety nie wiem.

Koło Olsztyna była jeszcze jedna ładna i dobrze utrzymana strzelnica sportowa WKS Olsztyn. Strzelałem tam strzelanie sylwetkowe ( tzw. szybkie ) . Nie pamiętam już nazwy dzielnicy. Strzelała tam jedna kobitka z tytułem mistrza w konkurencji pistoletu dowolnego - co było u kobiet niespotykane. Nie pamiętam jej nazwiska.

• 11 months later...
Na Pieczewie był poligon 14 Brygady WOW a potem 14 Pułku Ochrony. Faktycznie stał tam na pewno T-34 i ze dwa wkopane w ziemię BTR-152. Teren poligonu rozpoczynał się za wieżą telewizyjną. Czyli jako dzieci z Nagórek mieliśmy fajną zabawę, bo nie było żadnego ogrodzenia. Tylko T-34 miał właz kierowcy otwarty jedynie do polowy więc kiedyś utknąłem tam na parę godzin.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie