Tradytor Napisano 23 Styczeń 2009 Autor Share Napisano 23 Styczeń 2009 Witam będąc ostatnio na kilka dni w Olsztynie podczas spaceru po lesie w okolicach osiedla Pieczewo natrafiłem na coś co przypominało mi starą strzelnice wie ktoś z Olsztyna coś na ten temat?Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ColdDemons Napisano 23 Styczeń 2009 Share Napisano 23 Styczeń 2009 Pieczewo, Jaroty to teren byłego poligonu. Strzelnica nie jedna tam jest! ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tradytor Napisano 23 Styczeń 2009 Autor Share Napisano 23 Styczeń 2009 No pieczewo tak jak napisałem ta strzelnica to pewnie pozostałośc po LWP zgadłem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kahless Napisano 22 Październik 2010 Share Napisano 22 Październik 2010 Witam w latach 1993-94 odbywałem służbę wojskową w Nadwiślańskich Jednostkach Wojskowych MSW. W tym okresie przez trzy miesiące pełniłem funkcje stolarza w bazie szkoleniowej-Pieczewo, były to niestety ostatnie lata istnienia tego niewielkiego poligonu. Zanim powstało osiedle Pieczewo znajdowała się tam faktycznie strzelnica (to ten wielki nasyp) do strzelań na 100m z kbk AK. Oprócz tego odbywały się też na wyznaczonych stanowiskach szkoleniowych następujące ćwiczenia: przeciwchemiczne, rozpoznania skażeń radioaktywnych, rzut granatem ćwiczebnym, przeprawy wodne, małpi gaj", strzelanie przeciw lotnicze i przeciw pancerne (do zmechanizowanych makiet: spadochroniarzy, samolotów i czołgów.), pełno było betonowych i drewnianych schronów, oraz betonowych, drewnianych i nie zbrojonych wykopów (wiele z nich sam kopałem)itd.itp. Stały tam jeszcze dwa piękne wraki T-34, oraz dwóch niemieckich transporterów. Co się z nimi stało tego niestety nie wiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mozets Napisano 26 Październik 2010 Share Napisano 26 Październik 2010 Koło Olsztyna była jeszcze jedna ładna i dobrze utrzymana strzelnica sportowa WKS Olsztyn. Strzelałem tam strzelanie sylwetkowe ( tzw. szybkie ) . Nie pamiętam już nazwy dzielnicy. Strzelała tam jedna kobitka z tytułem mistrza w konkurencji pistoletu dowolnego - co było u kobiet niespotykane. Nie pamiętam jej nazwiska. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ap1 Napisano 4 Październik 2011 Share Napisano 4 Październik 2011 Na Pieczewie był poligon 14 Brygady WOW a potem 14 Pułku Ochrony. Faktycznie stał tam na pewno T-34 i ze dwa wkopane w ziemię BTR-152. Teren poligonu rozpoczynał się za wieżą telewizyjną. Czyli jako dzieci z Nagórek mieliśmy fajną zabawę, bo nie było żadnego ogrodzenia. Tylko T-34 miał właz kierowcy otwarty jedynie do polowy więc kiedyś utknąłem tam na parę godzin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.