Skocz do zawartości
  • 0

Kula

gallegher

Pytanie

Napisano

Znalazłem ją już kilka lat temu, ale dopiero niedawno temat został odkurzony".

Czy ktoś ma jakąś teorię na temat przeznaczenia kuli ?

Z góry dzięki.

PS - waga: 2kg 150g

21 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ta 2 kilogramowa to bardzo prawdopodobnie armatnia, francuska, bawarska lub saska (4 funtowa). Ta 5 kilogramowa, to albo sportowa, albo zważ jeszcze raz dokładnie i zmierz średnice, ale nie metrem krawieckim tylko suwmiarką.
Napisano
Jak coś grzechocze w środku i jest okrągłe to pewnie granat a nie kartacz. Kartacze były w cynowych cylindrycznych pojemnikach z metalowymi denkami, lub tylko pomiędzy dwoma metalowymi denkami bez płaszcza. Czasami trafiają się te denka, ale całej puszki kartaczowej (oryginalnej)jeszcze nie widziałem.
Podane przeze mnie powyżej orientacyjne parametry, dotyczą kuli lanej, czyli pełnej. Granat oczywiście ma mniejszą gęstość. Coś co ma 5,5 kg i 13 cm w obwodzie może być granatem od haubicy 10 funtowej. Ale to tylko przypuszczenia, dopóki się nie weźmie w rękę".
Napisano

Znalazłem ją już kilka lat temu, ale dopiero niedawno temat został odkurzony".

Czy ktoś ma jakąś teorię na temat przeznaczenia kuli ?

Z góry dzięki.

PS - waga: 2kg 150g

Napisano
witam ja też ostatnio znalazłem kule armatnią jak sądze ma 13 cm średnicy i waży ok 5kg to tyle na dzisiaj znaleziona w pobliżu pruskiego fortu co to jest bo nie jestem specem w tym temacie a w środku są chyba kulki wiec to może kartacz gruchają jak sie potrzaśnie
Napisano
wage mam kiepską także może mieć pow 5kg ale nie więcej niz 5,5 ale jeszcze wlece do sklepu i zważe jak wyzdrowieje bo jestem teraz hory w kazdym razie jest podobna jak ta 5kg zebu74 kilogramowa moja znaleziona pod poznaniem ja mirzyłem sufmiarką i ma 13cm
Napisano
wiesz w mojej tez na razie otworu nie widac ale bede ja czyscił dopiero chyba elektrolizą wiec może cos wyjdzie chyba ze są zabezpieczone jakimiś zaślepkami czy to możliwe moja to napewno kula na bank ale gdzies musi być ścieszka jakis lont czy zapalnik????przynajmniej mi sie tak wydaje może jakiś fachowiec z góry sie na ten temat wypowie pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie