De Horsting Napisano 19 Styczeń 2009 Autor Napisano 19 Styczeń 2009 Czy zna sie ktoś na tych kodach ? Skąd konkretnie ten worek był nadany ? Z Niemiec na wschód czy odwrotnie?Szukałem ale nic z tego. Słabo widać ,więc od góry idzie tak : FELDPOST WH S177-43 OSTFRONTZ tyłu jest narysowane jakby ręcznie P"
Breslau74 Napisano 19 Styczeń 2009 Napisano 19 Styczeń 2009 Primo: Czy worek jest lniany? Worki na pocztę były lniane.Secundo: P oznaczało priorytet,wtedy obowiązywały pocztę [polową też] takie same normy jak teraz. S177 -43 S to na pewno nie Stalingrad;) nie wiem co to oznacza.Natomiast 177-43 to na 99% data. 17.7.43,widać zresztą,to stempel,krzywo walnięty na szybkiego.Tyle mogę pomóc.pozdrawiam Breslau74
Poszukiwacz bunkrów Napisano 19 Styczeń 2009 Napisano 19 Styczeń 2009 Jest to paczka wysyłana przez rzołnieży Wehrmachtu z Frontu Wschodniego (ZSRR)
Poszukiwacz bunkrów Napisano 19 Styczeń 2009 Napisano 19 Styczeń 2009 sory...żołnierzy" nie zołnieży" -pisałem z zbytnim pośpiechem bez zbytniego patrzenia na ortografię.Mam podobną paczkę.
Breslau74 Napisano 19 Styczeń 2009 Napisano 19 Styczeń 2009 Nie kolego.To jest worek poczty polowej.W tym były listy.Listy szły do segregacji,selekcji [czasami przez cenzurę].Paczka jest do przesyłania towarów,produktów itp.Wehrmacht nie wysyłał paczek,ponieważ sam niewiele miał do wysyłania:).pozdrawiam Breslau74
Breslau74 Napisano 19 Styczeń 2009 Napisano 19 Styczeń 2009 Zwróć uwagę ,że ten worek był zaszywany.Popatrz na zdjęcie 2.Tam chyba widać dziury po szyciu.Tak robiono z workami na listy.Zresztą do dziś się je chyba zaszywa.
Pytanie
De Horsting
Czy zna sie ktoś na tych kodach ? Skąd konkretnie ten worek był nadany ? Z Niemiec na wschód czy odwrotnie?
Szukałem ale nic z tego.
Słabo widać ,więc od góry idzie tak :
FELDPOST
WH
S177-43
OSTFRONT
Z tyłu jest narysowane jakby ręcznie P"
11 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.