Skocz do zawartości

Fallschirmjägerstahlhelm , repro wasze zdanie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, od dluzszego czasu szukam dobrej kopii helmu Fallschirmjäger. na tej stronce mam cos takiego co nie wyglada powiedzmy... zle. dlatego z mojej strony prosba wasze zdanie na temat tego produktu (cena pozostaje poza dyskusja). ach i jeszcze link:
http://www.custom-helmets.com/epages/61744379.sf/de_DE/?ObjectPath=/Shops/61744379/Categories/%22German%20Steel%20Helmets%22

Heh, ależ te z linka to są chińczyki i to jedne z najgorszych (a zarazem najtańszych), jakie są dostępne na rynku - choć przyznaję, że w kilku przypadkach ładnie przemalowane.

Fatalny kształt dzwonu (proponuję spojrzeć choćby na zdjęcia oryginalnych hełmów), beznadziejne (m.in. za krótkie) paski. Na plus można zaliczyć przepust na ciągadełku blokady - inwencja tych, co przemalowywali. Generalnie przerabiał je ktoś z głową, szkoda, że jako bazę wybrał taką kichę.

@creopb@ ok to znam juz twoje zdanie na temat tego co oferuje ten sklepik. powiedz gdzie mozna kupic przyzwoite repro... link moze?? bede wdzieczny. szukam juz od dluzszego czasu alternatywy do oryginalu, jak narazie bez powodzenia...
panowie podajcie alternatywe.... (nie koniecznie w polsce)
zdrow panzerfahrer

Hmm, różnica między chińskim hełmem z pierwszego linku, a chińskim hełmem z ebaya, zalinkowanym przez XANTOSA, jest w moim odczuciu więcej niż subtelna - jest całkiem spora.

Oczywiście bez porównania lepszy jest ten hełm z ebaya.

Dlaczego? Ano załączam fotkę znanego oryginału. Proponuję spojrzeć sobie na kształt wszystkich trzech dzwonów, ze szczególnym uwzględnieniem:

- wysokości całego dzwonu,
- wysokości okapu na karku,
- kształtu sklepienia dzwonu,

a przede wszystkim na szczegół, który wyróżnia tego właśnie chinola (tego ze sklepu) spośród innych kopii:

- Chińskich Kolców Bojowych Do Wybijania Wrogom Oczu Atakiem Z Baśki, czyli kształtem krzywizny w miejscu, w którym rant z boku przechodzi w okap nad oczami.

Powstaje tutaj pytanie, o co chodzi w replice hełmu - czy ma dobrze odzwierciedlać oryginał, czy spełniać ogólne wyobrażenie na temat tego, jak powinien wyglądać Hełm Z Epoki.
Jeśli to drugie - sklep wygrywa.
Jeśli to pierwsze, to żadna z tych kopii nie odzwierciedla w pełni oryginału, ale ten z ebaya jest bez porównania lepszym materiałem do zbudowania dobrej repliki.
Farbę można położyć zawsze, to dosłownie parę minut roboty (można zresztą przy tym posłużyć się literaturą fachową i uniknąć pewnych baboli, które przydarzyły się panom ze sklepu). Można też bez większego problemu zapastować sobie od środka fasunek (nie wiem tylko, jak się chodzi w takim garnku z puszką pasty na głowie).

@Der Panzerfahrer - w Polsce nie znajdziesz jednej repliki, która od razu byłaby super. Ja za części do swojego pierwszego garnka zapłaciłem w swoim czasie (4 lata temu) mniej więcej 1000 zł - dzwon z Hong Kongu, fasunek z Anglii, pokrowce robiliśmy w grupie we własnym zakresie.
W tej chwili można poskładać w miarę przyzwoitą replikę przy użyciu, powiedzmy, dwóch garnków, jednego czy dwóch sprayów, paru innych drobiazgów i pewnego nakładu pracy. Jeśli chcesz, to odezwij się do mnie na priw, pogadamy o hełmach FJ.

• 4 weeks later...
czy możecie coś powiedzieć o hełmie z aluminiowymi śrubami (M44 pierwszy i drugi model)
popularne były pod koniec wojny?
trochę zdjęć:
http://www.fjr2.be/Pagina%2028-%20German%20para%20helmets.htm
pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie