Skocz do zawartości

Archiwum państwowe

ramzes0

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jak to jest z tym Archiwum Państwowym w Polsce czy każdy ma do nie go dostęp potrzebne mi stare mapy a nie wiem jak mam podejść do tego oni to wysyłają pocztą? znalazłem przez neta ale nie ma tak kompletu trzeba chyba jechać nie wiem co i jak może mi ktoś to napisać czy trzeba mieć jakiś specjalny dostęp do tego a jeśli nie to osobiście do wglądu czy jak ..... czekam na odp...
Napisano
Ramzes0, powiem Ci z własnego doświadczenia , idziesz do archiwum, tam gdzie znajdują się interesujące Cię dokumenty. Wypełniasz bodajże 3 papierki łącznie z zamówieniem na którym wpisujesz sygnatury interesujących Cię pozycji, grzecznie siadasz i po jakiś 20 min przynosi Ci pracownik to co chciałeś , bądz to mikrofilm, bądz oryginały dokumentów. Jedynie płatne jest ksero 2 zł za stronę a jak jesteś studentem to bodajże 70 gr po pokazaniu zaświadczenia z uczelni. Nie kserują rzeczy z przed 1870 chyba, nie możesz sam robić zdjęć, bądz skanować , jedynie pozostaje ich ksero albo ołówek i zeszycik. Pozdrawiam
Napisano
Co do robienia zdjęć to jest to kwestia uznaniowa. tzn. należy złożyć prośbę do właściwego dyrektora Archiwum Państwowego który możne wydać taką zgodę. W praktyce warto tez spytać się pracownika AP dyżurującego w pracowni częsta w praktyce to ta osoba może nam pozwolić lub nie pozwolić fotografować. Co do ceny za ksero to fakt przesada (nawet w środowisko archiwistów jest to kwestia dyskutowana). Generalnie z dostępem do AP nie jest tak źle jak to niektórzy opisują. Nie trzeba mieć znajomości, znać magicznych zaklęć itp. aby mieć do nich dostęp wynika to z Ustawy o Narodowym Zasobie Archiwalnym. Wiem że w praktyce bywa różnie ale zależy to zazwyczaj od złej woli urzędnika a często także braku znajomości lub błędnej interpretacji przepisów. Warto też przed wizyta w AP wiedzieć czego się szuka w tym celu można skorzystać z baz danych zamieszczonych na www.archiwa.gov.pl trzeba mieć jednak świadomość, że nie wszystkie zespoły archiwalne i jednostki archiwalne wchodzące w skład zespołu są w tych bazach ujęte.Z racji na mój zawód związany z archiwami z chęcią odpowiem na inne pytania.
Pozdrawiam !!!

Pozdrawiam !!!
Napisano
To jeśli w tych danych znalazłem to czego szukam to co dalej tak jak powiedziałeś ..
a to jest w Oddziale tylko tym co tam pisze czy w każdym to szukam
Napisano
Tylko w tym oddziale. Digger, ja to wiedziałem z regulaminu który tam wisiał, było coś że jak się nie przestrzega to mogą odmówić dostępu do archiwów, ale to tylko teoria, o praktyce nie mogę się wypowiedzieć :).Digger nie wiesz może czasem czy na legitymacje studencka mam 70gr za ksero, mi mówili o potwierdzeniu uczenia się" z uczelni. Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie