ramzes0 Napisano 13 Styczeń 2009 Autor Napisano 13 Styczeń 2009 Jak to jest z tym Archiwum Państwowym w Polsce czy każdy ma do nie go dostęp potrzebne mi stare mapy a nie wiem jak mam podejść do tego oni to wysyłają pocztą? znalazłem przez neta ale nie ma tak kompletu trzeba chyba jechać nie wiem co i jak może mi ktoś to napisać czy trzeba mieć jakiś specjalny dostęp do tego a jeśli nie to osobiście do wglądu czy jak ..... czekam na odp...
Wiesław Napisano 13 Styczeń 2009 Napisano 13 Styczeń 2009 Napisz do tego archiwum - oni ci odpowiedza co moga zrobic w twojej sprawie. czy, kiedy za ile i dlaczego. Ale wcześniej poczytaj.pozdrawiam
Lorus Napisano 13 Styczeń 2009 Napisano 13 Styczeń 2009 Ramzes0, powiem Ci z własnego doświadczenia , idziesz do archiwum, tam gdzie znajdują się interesujące Cię dokumenty. Wypełniasz bodajże 3 papierki łącznie z zamówieniem na którym wpisujesz sygnatury interesujących Cię pozycji, grzecznie siadasz i po jakiś 20 min przynosi Ci pracownik to co chciałeś , bądz to mikrofilm, bądz oryginały dokumentów. Jedynie płatne jest ksero 2 zł za stronę a jak jesteś studentem to bodajże 70 gr po pokazaniu zaświadczenia z uczelni. Nie kserują rzeczy z przed 1870 chyba, nie możesz sam robić zdjęć, bądz skanować , jedynie pozostaje ich ksero albo ołówek i zeszycik. Pozdrawiam
Digger Napisano 14 Styczeń 2009 Napisano 14 Styczeń 2009 Co do robienia zdjęć to jest to kwestia uznaniowa. tzn. należy złożyć prośbę do właściwego dyrektora Archiwum Państwowego który możne wydać taką zgodę. W praktyce warto tez spytać się pracownika AP dyżurującego w pracowni częsta w praktyce to ta osoba może nam pozwolić lub nie pozwolić fotografować. Co do ceny za ksero to fakt przesada (nawet w środowisko archiwistów jest to kwestia dyskutowana). Generalnie z dostępem do AP nie jest tak źle jak to niektórzy opisują. Nie trzeba mieć znajomości, znać magicznych zaklęć itp. aby mieć do nich dostęp wynika to z Ustawy o Narodowym Zasobie Archiwalnym. Wiem że w praktyce bywa różnie ale zależy to zazwyczaj od złej woli urzędnika a często także braku znajomości lub błędnej interpretacji przepisów. Warto też przed wizyta w AP wiedzieć czego się szuka w tym celu można skorzystać z baz danych zamieszczonych na www.archiwa.gov.pl trzeba mieć jednak świadomość, że nie wszystkie zespoły archiwalne i jednostki archiwalne wchodzące w skład zespołu są w tych bazach ujęte.Z racji na mój zawód związany z archiwami z chęcią odpowiem na inne pytania.Pozdrawiam !!! Pozdrawiam !!!
ramzes0 Napisano 14 Styczeń 2009 Autor Napisano 14 Styczeń 2009 To jeśli w tych danych znalazłem to czego szukam to co dalej tak jak powiedziałeś ..a to jest w Oddziale tylko tym co tam pisze czy w każdym to szukam
Lorus Napisano 14 Styczeń 2009 Napisano 14 Styczeń 2009 Tylko w tym oddziale. Digger, ja to wiedziałem z regulaminu który tam wisiał, było coś że jak się nie przestrzega to mogą odmówić dostępu do archiwów, ale to tylko teoria, o praktyce nie mogę się wypowiedzieć :).Digger nie wiesz może czasem czy na legitymacje studencka mam 70gr za ksero, mi mówili o potwierdzeniu uczenia się" z uczelni. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.