Skocz do zawartości
  • 0

Ołowiany przedmiot - część amunicji ?

necroskop

Pytanie

Napisano

Witam.

Nie mam pojęcia co to może być. Jedynie jak na załączonym foto widać ślady nacięcia jakie powstają po wystrzale z gwintowanej lufy.
Przedmiot ma ok 5 cm wysokości. Rzecz po lewej ma wciśnięty miedziany (?) element natomiast jak widać po prawej już nie. Jednak niczym się nie różnią. Na fotkach poniżej pokaże zbliżenia.

Jeśli kotoś wie co to jest dokładnie to proszę o info. Oba przedmioty leżały tak na oko 10 cm pod ziemią.

Pozdrawiam
Marek

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jest to niemiecki pocisk do rakietnicy. W lufę rakietnicy wkładało się tulejkę redukcyjną i w tedy z pistoletu sygnałowego robiło się broni. Znalazłem coś takiego parę lat wstecz w rejonie Sieradza.
Napisano
Witam.

Dzięi za tyle informacji na temat tego znaleziska. Jednak prosze jeszcze o jakieś sugestie, ponieważ jeśli jest to ćwiczebny artyleryjski to wyjaśniam iż nie leżał na terenie poligonu tylko na pozycjach niemieckich przy okopie. W sumie wyskoczyłó ich nawet sporo na pewnym odcinku terenu.
Czy faktycznie można stwierdzić iż używano go również jako część amunicji, jak sugeruje w pierwszej odpowiedzi kol. Luftlander do rażenia przeciwnika?

pozdrawiam
Marek
Napisano
Chwała,

a nie jest to przypadkiem Gw. Sprgr. 30/1 (niemiecki granat karabinowy) - jest bardzo podobny:
http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=501932#573155

Mariusz.
Napisano
Nie, zwroc uwage na gwint, na fotkach widac wyraznie iz przeszedl przez gwintowana lufe. Granaty mialy naciecia robione fabrycznie, no i byly ze stali i ebonitu.
Jak by byly wymiary to by sie wyjasnilo.
Napisano
Wymiary podał necroskop ok 5 cm i na oko 10 mm grubości. Informację że jest to pocisk do rakietnicy uzyskałem od starego wyjadacza" i jest nie potwierdzona ale poszukam to może znajdę...
Napisano
Nie jest to w żadnym razie amunicja bojowa jak napisałem wcześniej, informacja jaką miałem była ZŁA (sam ją później zweryfikowałem). W wątku jest napisane co to jest i jak było używane i myślę że temat jest wyczerpany. Co do miejsca znalezienia to czym dużej obserwuję forum tym mniej mnie dziwi gdzie i co ludzie znajdują.
Napisano

Witam kolegów! mam kilka takich naboi,taki sam pocisk ołowiany w łusce.Długość łuski 20mm.kaliber pocisku mierzony
suwmiarką dobre 14.mm.Tak wygląda dno łuski.
póżniej zrobię zdjęcie całego naboju,ładuję baterie.
Dla mnie to też zagadka,nie dawałem wcześniej żeby nie zostać wyśmianym

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie