71pp Napisano 11 Styczeń 2009 Autor Napisano 11 Styczeń 2009 Poszukuje informacji o żołnierzach 71 Pułku Piechoty poległych, rannych i wycofanych 03.09.1939 pod Myszyńcem
71pp Napisano 11 Styczeń 2009 Autor Napisano 11 Styczeń 2009 Z uwagi na nie wyjaśnioną sytuację na przedpolu Ostrołęki i doceniając trudne położenie oddziałów na lewym skrzydle Grupy, 2 września gen. Młot – Fijałkowski polecił ppłk dypl. Kosseckiemu przeprowadzić nocą z 2 na 3 września rozpoznanie nieprzyjaciela walką w rejonie wsi Kadzidło. Dowódca 18 DP przybył do dowództwa 71pp we wsi Chojny Stare (na południe od Nowogrodu), rozkazując pułkowi przesuwać się w ciągu nocy wykorzystując most w Nowogrodzie do lasu w rejonie wsi Dąbrówka, skąd powinien prowadzić rozpoznanie na kierunkach Kadzidło, Golanka i Grale.W celu przyśpieszenia akcji dowódca pułku, ppłk dypl. Adam Zbijewski skierował 2 kompanie por. Eugeniusza Łopatko-Naparlińskiego, która transportem kolejowym na linii wąskotorowej Nowogród-Myszyniec dotarła do wsi Łyse i 3 września o świcie ruszyła do natarcia na Myszyniec. Zła kalkulacja czasu spowodowała, że wypad nie odbył się nocą, wskutek czego odpadł element zaskoczenia. Kompania wtargnęła do miasteczka, gdzie wpadła w zasadzkę plutonu samochodów pancernych 1 BK. Straty polskie były duże (ponad 50%). Poległo 52 żołnierz, a wśród nich dowódca I i III plutonów – ppor. Malinowski i ppor. Kasprzycki (imion nie ustalono). Kompania uległa rozproszeniu. Resztki pododdziału z ppor. Lubienieckim wycofały się do Nowogrodu, a stąd odesłano je na uzupełnienie odcinka obrony „Szablak”33 pp – nigdy już nie dołączyły do macierzystego pułku.
71pp Napisano 19 Styczeń 2009 Autor Napisano 19 Styczeń 2009 Jak widać brak zainteresowania powyższym tematem – szkoda :(
71pp Napisano 19 Styczeń 2009 Autor Napisano 19 Styczeń 2009 Nie ma na forum nikogo z Myszyńca lub okolic, kto mógłby wnieść coś ciekawego do tego wątku – wdzięczny będę za każdą okazaną pomoc.Pozdrawiam
Don Kichote Napisano 30 Styczeń 2012 Napisano 30 Styczeń 2012 Podepnę się pod staaary temat. Interesują mnie losy kompanii Kadzidło" w której służył mój dziadek.O bitwie od Myszyńcem jest podobno tu:Stanisław Rost, Oddział Wydzielony Myszyniec", Wojskowy Przegląd Historyczny Nr 2 (96), Warszawa 1981 ss. 331-336Może ktoś ma skany?
Razjel Napisano 16 Marzec 2012 Napisano 16 Marzec 2012 Witam!Piszę pracę naukową o walkach pod Myszyńcem i Dylewem, mam praktycznie 80% znanych mi materiałów, brakuje mi kilku niemieckich opracowań i bodaj trzech rolek mikrofilmów. Jakich konkretnie informacji potrzebujecie Panowie? W Myszyńcu 3 września rano znajdowały się pododdziały 1. Kavallerie-Brigade: 40. kompania sanitarna i 60. pluton pojazdów sanitarnych, na na prawach co najmniej jeden samochód pancerny (Kfz. 13) z szwadronu sztabowego Reiter-Regiment 1, oraz przypuszczalnie pododdziały 31. Grenzschutz-Abschnitt-Kommando. Znane mi są straty pododdziałów kawalerii - 4 rannych. Znalazłem również w Volksbund (zestawieniu pochowanych żołnierzy niemieckich) 2 Niemców poległych 3 września pod Myszyńcem, jednak nie mam ich przydziałów do jednostek (Grenzwacht?). Być może było ich więcej. Straty polskie - 50 zabitych (w tym dwóch oficerów) i 15 rannych w niewoli, w tym dowódca kompanii. Do Nowogrodu wróciła reszta z ostatnim oficerem.Walki rozpoczęły się o 4:50 i trwały 4 godziny. Znam więcej szczegółów ale chętnie dowiedziałbym się więcej o wspomnianym członku rodziny z kompanii Kadzidło"Pozdrawiam!
leman05 Napisano 22 Maj 2012 Napisano 22 Maj 2012 Jestem chętny wymianą informacji. Posiadam orginalne zdjecia z września 39 z Kadzidła.
kopertim Napisano 17 Lipiec 2012 Napisano 17 Lipiec 2012 Jeżeli się nie mylę to jednym z poległych oficerów był pierwszy mąż mojej mamy.Jako dziecko w latach 60 jeździłem z mamą do Myszyńca szukać grobu jej pierwszego męża,sprawdzaliśmy również spisy pochowanych w kościołach.Niestety nie pamiętam już co moja mama znalazła.Nazwisko oficera to Wacław Malanowski ppor rezerwy nauczyciel z Warszawy.Widzę że wątek odżywa do czasu do czasu.Może dowiem się czegoś więcej.Pozdrawiam.
skrzypol1 Napisano 26 Lipiec 2012 Napisano 26 Lipiec 2012 a może tutaj coś będzie i warto skontaktować się z autorem?Bartosz Zakrzewski, Historia 18 Dywizji Piechoty Wojska Polskiego. 1918-1944tu wstęp: http://rozprawy.uph.edu.pl/gsdl/collect ... artosz.pdf
kopertim Napisano 22 Sierpień 2012 Napisano 22 Sierpień 2012 Nie wiem Janku dla kogo napisałeś odpowiedź ale ja ze swojej strony serdecznie dziękuję.Materiałów do przestudiowania ogrom.Darzę ogromną estymą pierwszego męża mojej mamy.Jego śmierć pod Myszyńcem dała mi życie.Prawda może brutalna ale tak jest przecież.Dlatego sprawa tak mnie wciągnęła.Jeszcze raz dziękuję.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.