Skocz do zawartości

tuning jabla

wino39

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Oczywiscie że możesz. Nie będe opisywał co i jak. Poszukaj dobrze w google na pewno znajdziesz nie tylko regulacje głośności ale też pare innych fajnych modyfikacji.Pozdrawiam
Napisano
Jeżeli nie masz jeszcze wstawionego precyzera do Jabla ,jak to zrobić znajdziesz tu:http://www.exploracja.cyberdusk.pl/phpbb2/viewtopic.php?t=4860
Napisano
Ja przyjmuje zasade że jak coś ma więcej pokrętełek to jest bardziej skomplikowane a jeśli coś jest skomplikowane to szybciej można coś zepsuć dlatego ja do jabla nie mątuje dodatkowych potencjometrów. A żeby ściszyć jabla wystarczy nakleić kawałek taśmy izolacyjnej na głośnik ja tak robie i jest sporo ciszej a co do precyzera to nie jest on niezbędny.

Pozdrawiam
Napisano
Co do ściszania Jabla taśmą klejącą to się z tobą zgodzę,sam tak czasami robię,a co do precyzera to kto co woli,ja wstawiłem sobie precyzer,bo jest mi łatwiej ustawić stuki,kto nie chce niech nie wstawia,jego wola.Jabel J- 267 działa z cewkami o indukcyjności od 350uH do 400uH i rezystancji 0,8 do 1,5 om to są optymalne parametry.
Cewka o indukcyjności 400uH pracuje w rezonansie i ma najlepsze parametry czyli zasięgi - to jej zalety.
Ale ma i wady dużą podatność na zakłócenia
Aby zanimalizować wpływ pojemności pasożytniczych i gromadzenie ładunków elektrostatycznych muszą być użyte odpowiednie materiały do jej budowy.
Nie używać żywic - posiadają duże możliwości do gromadzenia pojemności. Cewkę owinąć taśmą izolacyjną
bawełnianą" i całość zalakierować.
Cewka musi być dobrze związana aby pojemności między zwojowe były jak najmniejsze.
Kabel łączący cewkę z pudełkiem Jabla musi być jak najkrótszy i może mieć tylko kilka zwojów nawiniętych na stelaż,żeby nie tworzył dodatkowej cewki.
Stelaż od cewki musi być z rurki plastikowej np:od spłuczki 32mm.
Mniej kłopotu sprawia cewka o indukcyjności 350uH - 380uH
jest trochę mniej czuła ale to nie są duże różnice, jest mniej wrażliwa na pojemności pasożytnicze i ładunki elektrostatyczne.I to byłoby na tyle,złożyłem niejednego Jabla,więc troszeczkę się na nich znam.Pozdrowienia.
..

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie