michal* Napisano 6 Styczeń 2009 Autor Napisano 6 Styczeń 2009 Witam. Który z tych wykrywaczy waszym zdaniem jest lepszy jeśli chodzi o zasięgi i funkcjonalność? Pozdrawiam.
diabelski Napisano 7 Styczeń 2009 Napisano 7 Styczeń 2009 Witam, wg. mnie ta 70-tka jest bardziej selektywna i ma lepsze wyważenie, nie mówiąc już o zasięgu. Wyświetlacz też ma bardziej przejrzysty.Generalnie wybrałbym ją.Pozdrówka.
valdeck2 Napisano 7 Styczeń 2009 Napisano 7 Styczeń 2009 pozdrawiamOba sprzęty mają swoje plusy i minusy. W X70 możesz dokładać trzy rodzaje cewek w zależności od rodzaju poszukiwań, F70 jest jedna wysoka częstotliwość 13 kHz - dość skuteczna przy szukaniu kolorowej drobnicy. W x70 masz tryb prospecting który można wykorzystać przy poszukiwaniu militarki w F70 jest tryb All metal który też pozwoli na tego typu poszukiwania i w tyn trybie jest identyfikacja metali. Co do zasięgów to raczej będą zbliżone, choć na większe zakopy X70 może mocniejszy zasięg. W f70 skala identyfikacji jest od 0 do 99 w X70 od -10 do + 44. Czyli bardziej precyzyjny będzie F70. Oba posiadają dostrojenie do gruntu, pinpoint (w f70 z pomiarem głębokości).X70 posiada funckję Track czyli śledzi zmiany w mineralizacji gruntu, F70 posiada wskaźnik pewności wykrycia metali, czyli wskazuje na ile wykrywacz jest pewny że dany metali jest taki jak jego wskazania. Dość dobrze się sprawdza przy zardzewiałych żelazach ktore często dają wskazania na kolor.I jeden i drugi sprzęt są zasilane 4 paluszkami, przy czym fisher 70 pracuje zdecydowanie dłużej na takim zestawie. Co do wyważenia to dla mnie lepsze jest w F70 ale to jak i wiele innych czynników to kwestia indywidualnych upodobań. Ogólnie i pod względem zasięgów i obsługi są to dość zbliżone sprzęty.pozdrawiamvaldeck2
rebe Napisano 7 Styczeń 2009 Napisano 7 Styczeń 2009 Jako użytkownik F 70 mogę go zdecydowanie polecić. Bardzo łatwy w obsłudze, lekki, na 4 bateriach można szukać i szukać. Jest bardzo szybki , według fachowców jednym z najszybszych. Posiada dwie prędkości poszukiwań.Bardzo przyjemny sprzęt.
kaczka Napisano 8 Styczeń 2009 Napisano 8 Styczeń 2009 Z tego co mi wiadomo do F70 pasują cewki od F75.
rebe Napisano 8 Styczeń 2009 Napisano 8 Styczeń 2009 Ja znowuż spotkałem się z opinią, ze nie za bardzo. Widziałem niedawno filmik na YouTube gdzie testowano f70 z sonda typu DD.
michal* Napisano 8 Styczeń 2009 Autor Napisano 8 Styczeń 2009 Dzięki za odpowiedzi.Nie wiecie który z nich sprawdziłby się lepiej na zaśmieconym terenie?Chodzi mi jeszcze po głowie ten f75,który różni się chyba tym od f70,że ma tryb statyczny,ale troche więcej kosztuje :(
rebe Napisano 9 Styczeń 2009 Napisano 9 Styczeń 2009 Jak we wszystkich tego typu detektorach, kwestia ustawienia dyskryminacji. Ja w f70 wycinam tylko żelazo do 15, resztę szukam. Po pewnym czasie po dźwiękach , wskazaniach wyświetlacz jestem w stanie rozróżnić co jest pod cewką. Jeśli przy kolorku jest żelazo f70 ładnie go eliminuje. Jedyne na czym się jeszcze łapię to kopanie starych zardzewiałych gwoździ i dużego żelaza. Dają ładny sygnał i wskazania. Reszta ok. Mam możliwość kopania w towarzystwie explorera SE i muszę powiedzieć że f70 bardzo mu nie ustępuję.
michal* Napisano 9 Styczeń 2009 Autor Napisano 9 Styczeń 2009 Teraz nawet f70 podrożał o 500 złotych i jest w promocji.Niezła promocja" :).
lisek-las Napisano 9 Styczeń 2009 Napisano 9 Styczeń 2009 Ja chodzę z x-terrą 50, a kolega miał f75 - już się go pozbył - miał dziwne wzbudzenia ( co go denerwowało, kupił Minelab'a safari. Jeżeli chodzi o mnie nie zamieniłbym jak na razie 50 na nic innego. Zastrzeżenia jakie mam to cewka 2D, nawet sprzedawca nie potrafi wytłumaczyć mi jej zachowań - poza tym jest rewelacja. Pozdrawiam :)
lisek-las Napisano 9 Styczeń 2009 Napisano 9 Styczeń 2009 jeżeli chodzi o dd jest dokładniejsza dziwnie reaguje na monetki niklwe to znaczy jak jest blisko monetki nie widzi jej sprzedawca w vikingu nie umial tego wytlumaczyc mial dzwonić do producęta tak samo jest z50 i 70
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.