Skocz do zawartości
  • 0

Czyj to orzełek ?

starzbych

Pytanie

Napisano

Emblemat przytwierdzany był prawdopodobnie do czapki lub munduru (na zdjęciu z tyłu widać dwa ocalałe zaczepy). Cechy charakterystyczne: orzeł bez korony ale z charakterystycznym nakryciem głowy ( może to czapka austriacka?, ze znakiem krzyża po środku i orłem z boku) ,ryngraf na piersi orła zawiera mniejszego orła z insygniami królewskimi (cesarskimi) w szponach. Orzeł duży trzyma w szponach trąbkę sygnałową (?) wewnątrz której umieszczony jest krzyż (medal)

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Emblemat przytwierdzany był prawdopodobnie do czapki lub munduru (na zdjęciu z tyłu widać dwa ocalałe zaczepy). Cechy charakterystyczne: orzeł bez korony ale z charakterystycznym nakryciem głowy ( może to czapka austriacka?, ze znakiem krzyża po środku i orłem z boku) ,ryngraf na piersi orła zawiera mniejszego orła z insygniami królewskimi (cesarskimi) w szponach. Orzeł duży trzyma w szponach trąbkę sygnałową (?) wewnątrz której umieszczony jest krzyż (medal)

Napisano
Orzełek Cesarstwa Niemieckiego, (korona cesarska, na piersiach tarcza z orłem pruskim, na szyi łańcuch z orderem Pour la Merite) trzymający w łapach trąbkę, był odznaką zmobilizowanych w czasie Wielkiej Wojny urzędników poczty. ten twój jest wielki, więc raczej nie z czapki ale może z torby Feldpostu ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie