Dakor! Napisano 4 Styczeń 2009 Autor Napisano 4 Styczeń 2009 Witam. Na piaszczystym polu koło Gdańska wyszła mi monetka, bardzo zniszczona poprzez fizyczne oddziaływanie ziaren piasku. Nie wiem czy jest z aluminium (lub pochodnych)czy srebra. Co można z niej wyczytać sami widzicie. Może czyjeś wprawne oko dostrzeże coś znajomego. Średnica monety to 15-15,2mm , jej grubość 1,2-1,4 mm.PozdrawiamDakor
sudajew Napisano 4 Styczeń 2009 Napisano 4 Styczeń 2009 wątpię ze ktoś ci pomorze w id, niestety takie stany czasami się trafiająpzdr.
Dakor! Napisano 5 Styczeń 2009 Autor Napisano 5 Styczeń 2009 2gr. PRL z 1949 to 16mm , 1gr. PRL z 1949 to 14,7mm , 1zł z lat 1989-1990 to 16mm - monety PRL nie pasują do średnicy mojego złomu. Jeżeli chodzi o grubość to również są pewne różnice. A tak przy okazji jak w domowych warunkach rozpoznać z jakiego metalu wykonana jest moneta np. czy jest to aluminium, srebro, cynk czy coś innego w kolorze srebra??
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.