Skocz do zawartości

Poszukuje info

MOLA

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Szukam info na temat działań 16 dywizji pancernej i 74 pułku grenadierów pancernych 19 Dywizji Pancernej .Gdzie mozna przesledzic ich szlak bojowy, jakies biografie, wspomnienia( chodzi mi głównie o Dolny Sląsk).pozdrawiam
Z góry dziękuje i wszytskiego Dobrego w Nowym Roku 2009
Napisano
Opisy walk 19 dywizji masz u Przymanowskiego w Studziankach" polecam jakieś lepsze wydanie, a znajdziesz tam bogatą bibliografię oraz przypisy. Np. Historia 19 dolnosaksońskiej dywizji pancernej", Bad Nauheim, 1958 (Geschichte der niedersachsischen 19 Panzer-Division, Otto von Knobelsdorff, Bad Nauheim 1958)
Napisano
0 16 i 19 dywizji pancernej jest dośc sporo publikacji.
Günter Schmitz Die 16 Panzer-Division Bewaffnung-Einsatze-Manner 1938-1945(Same zdięcia kilka mapek i skrótowy opis o dolnym sląsku mało na tyle że jej sie nie opłaca kupować co najwyżej można przejżeć)
Werthen - Geschichte der 16 panzer division-Bad Nauheim 1958 o Dolnym Śląsku około 20 stron mapki dośc ciekawa
Von Lucke- Geschichte des PzRgt 2- koln- nie przęglądałem

-Bad Nauheim, 1958 (Geschichte der niedersachsischen 19 Panzer-Division, Otto von Knobelsdorff, Bad Nauheim 1958)(o walkach na dolnym śląsku około 10-15 stron w tym 3 mapki ciekawa pozycjia ale 45 skrótowo i skąpo)

Albert Krull- Das hannoversche Regiment 73(o walkach na dolnym śląsku około 10 stron w tym 3 mapki ciekawa pozycjia ale 45 skrótowo i skąpo)
Rolf Hinze Die Hannoversche Artilerie Regiment (historia 19 pułku Artyleri)(O walkach na dolnym śląsku skrutowo opis działań od stycznia do maja zajmuje z 10 stron w tym z 3 mapki- czy warto napewno nie warto kupować co najwyżej przejżeć i skserować chyba że interesuje kogoś inne zagadnienia to tak)
Wasner- Infanterioe und panzergrenadier regiment 74(ksiązka liczy coś z 500 s o Dolnym Śląsku coś koło 10 stron niewiem czy warte bo nie przeglądałem
Hinze - Geschichte 19 panzer division.(Same zdięcia kilka mapek i skrótowy opis o dolnym sląsku mało na tyle że jej sie nie opłaca kupować co najwyżej można przejżeć)

4 z nich mam fragmenty, Miałes Mola podesłac kilka materiałów ale coś chyba zapomniałeś. A ja mam kilka ciekawych materiałów.
Co do dostania tych ksiązek to cieżko w polsce bedzie wiem że częśc maja w Warszawie w Bibliotece Wojskowej
Niewszystkie ksiazki są dośc dobre okres 1945 traktują dosc skrutowo i pobieznie. Kilka z nich mozna nabyć na ebay za około 10-20 euro ale niektóre są dosć drogie(małe nakłady) i kosztują nawet do 100 euro
Napisano
capitan2 jest tam troche ,ale skąpo wymienione kilka miejscowości z przemarszu tej dywizji i kilka potyczek ale tylko wzmiankowane(Krotoszyn,Kalisz i kilka pomniejszysz)W Geschichte panzerkorps Grossdeutschland -Später jest to wmiare opisane ale tego nie przeglądałem ale znajomy mi mówi że dobra pozycjia tak jak i w Werthen - Geschichte der 16 panzer division-Bad Nauheim 1958 oraz Rolf Hinze Die Hannoversche Artilerie Regiment (historia 19 pułku Artyleri) tez jak i we wszystkich wymienionych przezemnie jest opisane w jednych kilka zdań w innych do strony. oprucz tych wymienionych w tym rejonie cofały się jeszcze 6,17,72,88,214,342 dywizje piechoty i 17 pancerna
ogólnie to jeśli chodzi o opis 1945 to w monografiach jest on zazwyczaj skąpy poza wyjątkami.

monografia 6 dywizji piechoty cos tam jest na ten temat
http://rshew-42.narod.ru/texts/list6id.html
Było troche na forum
http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=52628#52699

http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=60456#61668

Mola ja cierpliwie czekam :-)pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie