Skocz do zawartości

Pytanie do osób związanych z łowiectwem.

Fester

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Znalazłem niedawno nabój kal. ponad 7,50mm, czyli może być 7,62. Nabój był nowiutki mosiężny i błyszczący, jakby ktoś nagle rzucił go sobie w liście. Miał wystającą kryzę. Rozcaliłem go na miejscu i chciałem zabrać do domu sam pocisk. Na łusce nie było absolutnie żadnych bić. Pocisk zabrałem i obejrzałem w domu. Okazało się że ma na spodzie sutek" czyli jakby był toczony z jednego kawałka mosiądzu. W domu wiedziony ciekawością rozciąłem go szlifierką z giętkim wałkiem i okazało się że pocisk był monolityczny, sam mosiądz. Mam w związku z tym pytanie: czy pocisk pochodził ze sztucera myśliwskiego czy z jakiejś broni wojskowej. Czy sztucery mają lufę gwintowaną czy nie? i w końcu, czy taka amunicja jest wymienna z amunicją stosowaną w km PK? Wklejam fotkę kol.Roadrunnera z działu Nasze odkrycia" z tematu Roadrunner & Darek419 (2008)" ponieważ pocisk był identyczny z tym na zdjęciu a mój aparacik szlag trafił nagły. Za pomoc dziękuję.

• Odpowiedzi 68
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
z myślistwem związany nie jestem ale podziele się posiadanom wiedzą, tak amunicja do pk i niekturych sztucerów myśliwskich jest wymienna, nie nabój raczej nie był wojskowy ponieważ wszyskie wojskowe jakie do tej pory widziałem miały lakierowane na zielono łuski i wreszcie strzelby myśliwskie w zależności od rodzaju i kalibru mają lub nie gwintowaną lufe. ps na zdjęciu z tego co widze to łuski 14,5 i 12,7 więc pocis ze zdjeci i ten który opisujesz mają conajwyżej podobny kształt.
Napisano
To na 99, 9% nabój ze sztucera broni myśliwskiej, co ciekawe pocisk, o którym piszesz używany jest do polowań raczej na grubszego zwierza typu słoń:) lub inna gruboskórna zwierzyna najczęściej afrykańska, co jednak nie oznacza, że nie używa się takich pocisków u nas. Założeniem takiego pocisku jest to, że nie odkształca się od razu po uderzeniu w grubą skórę zwierzęcia (nie grzybkuje) tylko wnika jak najgłębiej w ciało.
Moim zdaniem stosowanie czegoś takiego przeciwko naszej zwierzynie to już hardcore i przedłuża tylko ból i agonię
Napisano
Nie jestem mysliwym, jednak jako strzelec sportowy często spotykam się z myśliwymi na strzelnicy. U nas ten kaliber stosuje się na dzika, a myśliwi sztucery w tym cal. jak i inne w podobnie wielkim nazywają stoperek". Po prostu takie coś zatrzymuje szarżyjące zwierze. Dodatkowo taka amunicja sprawdza się w zawodach snajperskich na większych dystansach, powiedzmy 800m.
Wojtek
Napisano
Cze.Moim zdaniem naboj nie mogl pochodzic od sztucera gdyz ma wystajaca kryze-raczej bron lamana typu knijowka lub dryling.Jezeli to jest taki kaliber jak piszesz jest to dosc popularny kaliber w srodowisku mysliwskim inaczej 30-06 jak sie nie myle.
Napisano
Ale pociski które widziałem do tej pory były złożone a ten był monolityczny. Jak taki kawałek mosiądzu ma się do gwintowanego przewodu lufy?
Napisano
Aha mój pocisk jest (był) krótszy od tego ze zdjęcia, miał tylko 1 pierścień czy jak to zwać. Ale cały tył był wydłużony jak w tym na zdjęciu.
Napisano
Fester jedna dobra rada, nie przecinaj każdego napotkanego pocisku, bo w końcu trafisz na smugowy i będą jaja(albo i nie zależy co urwie)
Sztucer według mnie broń jednolufowa z gwintowaną lufą służąca do polowań (moja własna definicja), a rodzajów amunicji jest naprawdę sporo, sztucer może być zasilany amunicją w wystającą kryzą np 7.62x 54 taką jak przy PK, DP Maximie i Mosinie, ale najczęściej w sztucerach spotyka się ammo takie 30-06 czyli 7.62x63 np M1 Garand.
Napisano
Z tego co się orientuje to amunicji bez płaszczowej nie wolno stosować w myślistwie.Pocisk ze sztucera czy drylinga musi posiadać płaszcz który po uderzenie nawet w małą gałązke rozwija płaszcz.Zapobiega to długiemu lotu pocisku,co jest bardzo niebezpieczne.Dlatego kulą strzela się w miare odkrytym terenie,z przewyższeniem terenu.Tego typu amunicją można strzelać tylko na strzelnicy dlatego ktoś ją wyrzucił.
Napisano
Sudajew, Rozciąłem ten pocisk ponieważ wyglądał jak odlany lub wytoczony z jednego kawałka metalu. Pocisk smugowy na pierwszy rzut oka można rozróżnić. pozdro
Napisano

w ramach rewanżu za to że nie odróżniam sztucera od strzelby porównanie 7,62x53R produkcja mesko (po lewej) i 30-06 produkcja RWS (po prawej)

Napisano
Widziałem pociski bezpłaszczowe ołowiane, lecz nigdy mosiężnych. Czy pocisk bezpłaszczowy całkowicie mosiężny może się wciąć w gwinty lufy bez uszczerbku dla niej? A może to jest jakaś odmiana do gładkiej lufy czy coś w tym stylu...
Napisano
no wlasnie ,no to nie baw sie w rozcinanie amunicji ...zadnej nawet karabinowej ,polerowanie papierkiem sciernym tez moze sie zakonczyc niemila niespodzianka. Tak ,tak pewien moj znajomy w latach 80 znalazl jakies ammo ,luski piekne ,stalowe w zielonym lakierze ,ale na pocisku jakies byly plamy ,zaieki czy inne wykwity" ,kolesowy wzial papierek scierny i dawaj go czyscic ... Sie zdziwli potem ,bo te wykwity to wychodzil fosfor z naboji. Naboj ten to PmK -Przeciwpancerno-zapalajacy.
A naboj B-patronen to tzw naboj wsaznikowy czylozwany potocznie rozrywajacym...
Pod Wilnem ,bodajze w 44 roku ,partyzanci zAk troche ich zdobyli na niemcach. Wykorzystali je w zasadzce na jakasniem ciezarowke doraznie opancerzona. Ze skutkiem pozytywnym. Ciezarowka zatrzymala sie ,kierowca stracil reke od tego B-patronen. Jakis niemeicki podoficer mial pretensje od naszych lesnych ze uzywaja amunicjizabronionej przez Konwencje genewska ,na to dowodzacy zasadzka podsunal mu pod ryj cale pudelko niemieckich B-patronen. Szkop zamknal gebe... Ot taka sobie historyjka ,moze nie na temat ,ale z amunicja mozna sie przejechac...

pozdro Tomek
Napisano
pocisk jak najbardziej mysliwski wykonany w całości z miedzi - prawdopodobnie Lapua Impala dośc drogi jak na nasze warunki -1 szt koszt ok 13 zł-brak oznaczeń na łusce oznacza że nabój zosał elaborowany przez mysliwego -czyli składał go sam ,kupił pociski miedziane i osobno łuski
pociski takie maja tą zalete że nie niszczą lufy oraz niezłe TKO czyli siłę obalającą -pocisk deformuje się bardzo szybko w tuszy dużego zwierzęcia (np.duzego dzika lub jelenia -sarnę przeszyje jak igłą i sie nie otworzy")

Co do łusek z kryzą -mających w oznaczeniu kalibru literkę R (Rand)-to są stosowane najczęsciej w broni łamanej oraz w repetierach opartych na systemie Mosina -pozostałe wymagają naboi z wtokiem
Napisano
Mój znajomy robi różne breloczki z nabojów. W zasadzie to robi je z łusek a pociski toczy na tokarce. Pocisk ten ma właśnie w dennej części ślad po obcięciu nożem tokarskim. I z Twojego opisu wnioskuję że znalazłeś właśnie coś takiego. Jak go rozcaliłeś był tam ładunek prochowy? Pocisków mosiężnych u nas się nie stosuje. Pociski myśliwskie są to pociski półpłaszczowe które powinny grzybkować (zwiększają swoją srednicę, powodują większe obrażenia). Rana wlotowa jest o średnicy pocisku (7- 8 mm) a wylotowa może wynosić nawet kilkanaście centymetrów. Pocisk myśliwski ma za zadanie jak najszybciej zabić oszczędzając zwierzynie cierpienia. Pocisk pełnopłaszczowy które stosuje się w wojsku, nie grzybkują, przelatują przez ciało nie robiąc takiego spustoszenia jak półpłaszczowe. Mają za zadanie razić cel. Mają obezwładnić a niekoniecznie zabić. Pociski jednolite mosiężne stosuje się do polowania na grubą zwierzynę. Pocisk tradycyjny zagłębia się w ciało na niewielką odległość ( kilkadziesiąt centymetrów) i w przypadku strzału do słonia albo nosorożca może niewystarczyć.
Napisano
Marcin887 działanie tych pocisków jest właśnie takie jak to opisałeś jednak pamiętajmy że rodzajów amunicji myśliwskiej w tym tej niedozwolonej jest sporo
Napisano
Nie zgodzę się jednak z opinią że tego typu pocisk jest w stanie zatrzymać szarżującego dzika. Pewnie wyda wam się to niewiarygodne ale nierzadko strzał na komorę (klatkę piersiową ) nie jest w stanie zatrzymać takiego zwierzęcia, mimo znacznych uszkodzeń wewnętrznych a dojście(odnalezienie) takiego postrzałka nawet z psem może skończyć się fiaskiem.
Jeśli idzie o słonie czy nosorożce to wierzcie że z reguły i one nie padają od jednego strzału lecz niestety ich możliwość ucieczki jest bardzo ograniczona:(

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie