jagoda Posted December 19, 2008 Author Share Posted December 19, 2008 Szanowni koledzy!czy istniało coś takiego jak regulamin walki powietrznej?Chodzi mi pewne zachowania które wpajano pilotom np co mają zrobić jaki manewr wykonać gdy są atakowania od tyłu z góry itp. A może istnieją jakieś książki w których rozrysowane są pojedynki powietrzne? Interesuje mnie najbardziej okres bitwy o Anglię i to zarówno jeśli chodzi o pilotów niemieckich jak i angielskich (polskich)Pozdr MJ Link to comment Share on other sites More sharing options...
martian. Posted December 19, 2008 Share Posted December 19, 2008 Nie wiem czy się przyda, ale http://www.1pl.boo.pl/taktyka.htmi Taktyka walki powietrznej" wpisana w google daje dużo wyników. Każdy kraj miał inną szkołę i w każdej fazie wojny też się troszkę zmieniały z biegiem czasy(oprócz tych podstawowych zasad) Z tego co pamiętam na początku wojny Anglicy mieli dość skostniały system i zapożyczali od Niemców i Polaków.Pozdro Link to comment Share on other sites More sharing options...
martian. Posted December 19, 2008 Share Posted December 19, 2008 A i chyba na Planete były filmy z oryginalnych amerykańskich instrukcji filmowych dla pilotów" Link to comment Share on other sites More sharing options...
seeker Posted December 19, 2008 Share Posted December 19, 2008 Cytat z powyższego linku: Będąc w defensywie jesteś od początku martwy." Załogi bombowców nie miały lekko;)Pzdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.