41pp Napisano 16 Grudzień 2008 Autor Napisano 16 Grudzień 2008 Czy prawdą jest że, d-cy Naszej kawalerii zgadzali się na jej motoryzacje, pod warunkiem, że samochody będą przewoziły KUNIE, aby te były wypoczęte przed szarżą". Pomijając mą zamierzoną złośliwości, coś musiało być na zeczy" casus płk Mularczyka i ogólna niechęć korpusu oficerskiego kawalerii do motoryzacji. Czy to nie było tak; a co nam tam Ojczyzna Zawody Militarii są ważniejsze". Jeśli kogoś uraziłem to przepraszam!!!PS 1. Ostatecznie to Hyde Park!GWPS 2. A już zdjęcie ostróg to hańba, dla oficera kawalerii.
41pp Napisano 20 Grudzień 2008 Autor Napisano 20 Grudzień 2008 Szkoda, że temat nie chwycił", bo pomimo, że umieszczony w Hyde Parku jest bardzo istotny. Przykład wyższych oficerów kawalerii IIRP Płk. Królickiego i Mularczyka jest bardzo znamienny!! Ta Dwójka miała propozycję motoryzacji i ta Dwójka odmówiła, czyli 100% próby. Dlatego stawiam tezę, że nawet jak byśmy mieli 100 000 samochodów, tyleż motocykli, 10 000 ciągników i transporterów gąsiennicowych + 1000 czołgów 24TP, wraz z zapleczem logistycznym, to nic by się nie dało zrobić! Lobby kawaleryjskie było niewzruszone!Taki mały" przykład rtm. Ptak na kursie obserwatorów lotniczych w Dęblinie nawet do samolotu właził w ostrogach!!!!! Daleki jestem od odmawiania tym Ludzią osobistego bohaterstwa, czy patryiotyzmu, ale to była połowa XX wieku, a nie XVII, czy Ostrołęka J. Bema. Do anegdot można zaliczyć, komendę przodki na baterię", aby skrócić, lub wydłużyć ogień bez zmiany nastaw!To by był narazie na tyle!GW
dzieci3 Napisano 21 Grudzień 2008 Napisano 21 Grudzień 2008 Witam,czemu płk.Królicki nie podją sie dowodzenia WBP-mot możemy jedynie pogdybać sobie.On jeden chyba" tylko znał powód rezygnacji.Ja sobie to tłumaczę tym,że poprostu płk.sądził iż nie potrafi znależć się w nowej sytuacji.Dla kogoś związanego z kawalerią w dosłownym tego słowa znaczenieu, zmiana koni na konie mechaniczne była,przepraszam może była zbyt szybka ale to był już bodajże czerwiec 1939.Zaznaczam jeszcze raz,że to tylko moje osobiste rozważania,geneza tej decyzji mogła być zupełnie inna.Natomiast ppłk Mularczyk dostał ocenę wystawioną przez dowódcę brygady Roweckiego cytmusi z pułku odejść",dodał jeszcze że ppłk Mularczyk sprawia wrażenie nerwowo wyczerpanego.Zresztą płk Rowecki o całej kadrze 1psk nie miał najlepszego zdania.Pzdr.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.