muslim Napisano 15 Grudzień 2008 Autor Napisano 15 Grudzień 2008 WitamCzy mógłby mi ktoś wyjaśnić od czego jest nic na górze hełmu wz 31. ?Nit widoczny obok na zdjęciu.
muslim Napisano 15 Grudzień 2008 Autor Napisano 15 Grudzień 2008 Koledzy czym potraktować ten hełmik by wydobyć więcej farby z niego?
huk 100 Napisano 17 Grudzień 2008 Napisano 17 Grudzień 2008 sprawdziłem swoje bo myślałem jeszcze że może jakieś otwory odwadniające z pod grzebieni ? -ale w przed i po wojennych nic takiego nie znalazłem
huk 100 Napisano 17 Grudzień 2008 Napisano 17 Grudzień 2008 ale na dodatek w tym z 1939 znalazłem jeszcze ....
huk 100 Napisano 17 Grudzień 2008 Napisano 17 Grudzień 2008 numer :):) chyba niski ? -pozdro:):) więc co do tamtego otworu podzielam zdanie Czarka -wiele razy spotykam hełmy które były przystosowania od wylewania smoły , wybierania odchodów ,i do nasypywania i wlewania -jedzenia dla zwierząt -pozdro
ppp.p Napisano 15 Grudzień 2008 Napisano 15 Grudzień 2008 Jak możesz, wrzuć jeszcze fotkę ze zbliżeniem na nit od wewnątrz i zewnątrz. Piotrek
Czarek Napisano 15 Grudzień 2008 Napisano 15 Grudzień 2008 czego resztki widać w środku?towot to czy smoła?pada zupełnie teorie powojennego użycia w wojsku,pomału rodzi się inna...przyłączam się do prośby o zbliżenie na nit w szczycie czerepu
Czarek Napisano 16 Grudzień 2008 Napisano 16 Grudzień 2008 no to moja aktualna hipoteza na temat hełmu brzmi tak-po wojnie nie używany przez żadną służbę,ale mógł służyć jako garnek/nabierak/chochla do smoły czy innego płynu i stąd nit w szczycie jako pozostałość mocowania drąga czy obejmy do połączenia z drągiem...
Pytanie
muslim
Witam
Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić od czego jest nic na górze hełmu wz 31. ?
Nit widoczny obok na zdjęciu.
32 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.