Skocz do zawartości

Rekonstrukcja Afrika Korps

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!
Jestem zainteresowany rekonstrukcją żołnierza piechoty Afrika Korps. Czy są w Polsce jakiekolwiek GRH zajmujące się taką tematyką?
Jak wygląda sprawa z kompletowaniem munduru i wyposażenia tych jednostek?
Z góry dziękuję za odp.

• 1 month later...
Witaj.Ja zamierzam skompletować sobie wdzianko DAK.Mam czapkę i spodenki krótkie.Resztę będę w miarę kompletował.Podobno GRH RHEIN coś działa z DAK?-Wejdź na ich stronkę i popatrz.Pozdrawiam

A tak wogóle kolego to zapraszam do naszej grupy.Stworzymy sekcję DAK.A różne są w naszej grh,więc nie widzę problemu.Porozmawiam tylko z moimi przełożonymi i coś zdziałamy.Tylko wierz,że u nas w kraju to z rekonstrukcjami DAK to niema za wiele do popisu?Zostaje jedynie coś nad Bałtykiem zorganizować.

KG Edelweiss już w zeszłym roku uczestniczyła w inscenizacjach np. frontu włoskiego, wyposażona w odpowiednie tropikalne umundurowanie i ekwipunek. W roku bieżącym zamierzamy kontynuować nasze wysiłki w tym zakresie (zbliża się 65 rocznica bitwy pod Monte Cassino).

Odtwarzamy jednostki strzelców górskich, w razie potrzeby także te użyte w ramach DAK (716 Regiment Gebirgsjager, elementy SvB 288). Posiadamy wyposażenie i umundurowanie dostosowane do wymogów tego teatru działań i zgodne z realiami historycznymi.

Zapraszamy na www.diegams.org

Hero jest fajne ale drogie i trzeba czekać jak się nie ma dobrych wejść...

alternatywą, nawet akceptowalną, jest albo Sturm, albo jeden z dostawców azjatyckich (pirschen vel. Ant-Z) - obaj oferują umundurowanie tropikalne wczesnego wzoru (tzw. M40), w miarę kompletne, tj. kurtka, spodnie i spodenki krótkie.

Trochę problemów jest z koszulą i obuwiem. Najlepszą chyba koszulę (z prawidłowymi S-ringami) oferował ś.p. Keith z HK, niezła jest ta z At-the-Front. Obuwie tropikalne - hmm, tu już tylko Hero albo Zeugmeisterei.de. Alternatywnie, zawsze można użyć zwykłych Schnurstiefel.

Strzelcy górscy mają najmniejszy problem bo wiadomo że Bergschuhe są dobre na WSZYSTKO :)

Witam!!

Rekonstrukcja żołnierza DAK bądź SS w wersji tropikalnej to dość ciekawy i napewno oryginalny temat do rekonstrukcji. W Polsce nie powstała jeszcze żadna grupa zajmująca się stricte tym egzotycznym tematem.
Pole do działania jest tutaj niestety ograniczone, i w zasadzie plenerowe imprezy mogły by się odbywać w miesiącach letnich, ale prócz wspomnianego bałtyku może jeszcze w grę wchodzić pustynia Błędowska.

Ja sam mam już w dużej mierze skompletowane wyposażenie ,i kilka rzeczy z garderoby, i chętnie bym wziął udział w jakiejś klimatycznej imprezie:).

Ps. Postaram się jutro wrzucić kilka przydatnych linków.

Pozdrawiam!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie