wino39 Napisano 30 Listopad 2008 Autor Napisano 30 Listopad 2008 gdzie koło bydgoszczy warto poszukać z góry dzięki
storczyk Napisano 3 Marzec 2009 Napisano 3 Marzec 2009 Mamy podobny problem Kolego :-) . Szukać warto wszędzie. Ostatno w Bydzi koł PKS-u w ziemi z wykopów wygarnąłem kilka ładnych buteleczek i dwa kałamarze... Kręcę się wszędzie, gdzie się da, a najchętniej tam, gdzie nie wolno :-) . Oczywiście wszystko w granicach prawa i zdrowego rozsądku. Mieszkam w Bydzi od niedawna i jeszcze nie trafiłem na moje miejsce, ale na pewno niedługo pomacam i coś się trafi... Pozdrawiam i zapraszam do współpracy
Wolf 25 Napisano 3 Marzec 2009 Napisano 3 Marzec 2009 witam również pochodze z Bydgoszczy dokł. Fordon jeżeli chodzi o okolice Bydgoszczy ta mamy tutaj doczynienia z naprawde ciekawymi miejscówkami zarówno jak i Z I W>Ś(Szubin Łabiszyn Nakło Rynarzewo )jak i II (Koronowo Stronno Grudziądz Swiecie Bory Tucholskie ) No ale panowie tylko literatura może wskazywać nam dokładne miejsca do eksploracji no i współpraca a fanty same wychodzą :}Pozdrowiam
madmax78 Napisano 4 Marzec 2009 Napisano 4 Marzec 2009 Zapraszam wgłąb Puszczy Bydgoskiej.Jadąc z Bydgoszczy do Torunia w miejscowości Przyłubie można natknąć się na kompleks bunkrów.Sam, jeszcze nie penetrowałem tego terenu ale myślę , że warto...:))
żeton Napisano 22 Marzec 2009 Napisano 22 Marzec 2009 Odnośnie tych bunkrów w m. Przyłubie to nie oczekuj zbyt wiele. Próbowaliście może szukać w rejonie Osowej Góry?
Wolf 25 Napisano 22 Marzec 2009 Napisano 22 Marzec 2009 Witam słuchaj jeżeli chodzi o Osową Góre z tego co wiem znajdował sie tam w pobliskich lasach zakładLuftamunitionsanstalt 1/II Bromberg jeden z największych w Polsce ośrodków montażowych hitlerowskiej roni odwetowej" - latających bomb V-1 gdzie zatrudniano do pracy przymusowej około 1200 więżniów .Bardzo ciekawy teren :) jeżeli odwiedze tą miejscówke to dam znać Pozdro
wino39 Napisano 22 Marzec 2009 Autor Napisano 22 Marzec 2009 ja teraz szukam w kruszynie i osówcu to przykładowe znaleziska z kruszyna. wiesz gdzie dokładniej była ta fabryka?
Wolf 25 Napisano 22 Marzec 2009 Napisano 22 Marzec 2009 wino39 dokładnej lokalizacji nie mam jedynie to co wyczytałem z artykułu poświęconemu Luftamunitionsanstalt 1/II Bromberg:rozległy, lesisty teren, od strony północno - zachodniej dochodzący do podnóża wzgórz.
Wolf 25 Napisano 22 Marzec 2009 Napisano 22 Marzec 2009 wino39 a jak tam w Kruszynie i Osówcu wpadło coś z września?
Wolf 25 Napisano 22 Marzec 2009 Napisano 22 Marzec 2009 jeżeli chodzi o położenie tych zakładów amunicji:Na terenie dawnego hitlerowskiego zakładu znajduje się obecnie jednostka wojskowa. Teren ten jest całkowicie niedostępny.
wino39 Napisano 22 Marzec 2009 Autor Napisano 22 Marzec 2009 http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=649161#804698 to wyszło a z tą jednostką nie po takich sie chodziło;-)
Wolf 25 Napisano 22 Marzec 2009 Napisano 22 Marzec 2009 W 1945 r. Armia Radziecka wywiozła wyposażenie, a infrastruktura została zniszczona.
storczyk Napisano 25 Marzec 2009 Napisano 25 Marzec 2009 Wino39, mam 35 lat. A co do Osówca - trafiłem tam sporo kulek szrapnelowych, dwa pociski artyleryjskie bez zapalników (leżą głęboko w ziemi), trochę łusek Mosin, Mauser, parę guzików, naparstek itp. W sumie bez rewelacji, ale jeszcze tam wrócę :-) .
wino39 Napisano 25 Marzec 2009 Autor Napisano 25 Marzec 2009 soory za takie głupie pytania ale szukam kogoś z okolic w moim wieku
topol Napisano 25 Marzec 2009 Napisano 25 Marzec 2009 Wolf 25 jaka tam jest jednostka, przecież zakłady zbrojeniowe to obecnie ZACHEM. Częśćie niemie3cka fabryki wraz z bunkrami leży w południowej części fabryki. Natomiast zakłady produkujące rakiety głównie V1 znajdowały się na terenie lotniska.
MariO66 Napisano 26 Marzec 2009 Napisano 26 Marzec 2009 Topol ale zamieszałeś.Części do V1 produkowano w tajnej jednostce w lesie obok OSOWEJ GÓRY.Na terenie dzisiejszego Zachemu znajdował się DAG.Na Osowej do dziś siedzi wojsko.PoZdro.
obert8 Napisano 27 Marzec 2009 Napisano 27 Marzec 2009 kiedys lazilem po polach w okolicach fordonu bylo to na takiom wzniesieniu na wprost akademikow nawet ciekawe fanty tam wychodzily pzdr
topol Napisano 27 Marzec 2009 Napisano 27 Marzec 2009 Na terenie Osowej Góry znajdowały się zakład elaboracji bomb lotniczych, być może też V1 (nie produkowano części). Muna to skrót od amunition, pełna nazwa to lotnicze zakłady amunicyjne (Luftamunitionsanstalt) Były w Bydgoszczy takie dwa zakłady i pracowały na potrzeby lotniska wojskowego. Natomiast mechaniczne zakłady lotnicze (Luftwerke Bromberg), znajdowały się na terenie lotniska. Jeżeli chcecie szukacz ciekawego w Bydgoszczy do proponuje schron pod Wzgórzem Partyzantów.
Skok Napisano 27 Marzec 2009 Napisano 27 Marzec 2009 Wolf 25 dostałeś odemnie mejla? Odezwij się na priv
badys68 Napisano 27 Marzec 2009 Napisano 27 Marzec 2009 W czasie wojny tereny wojskowe na Osowej Górze ciągły sie już od ulicy Grunwaldzkiej na dzień dzisiejszy jednostka wojskowa znajduje się kilometr od tej ulicy. W lesie może znajdować się mnóstwo ciekawych fantów ale musimy pamiętać że tereny te patrolują często panowie z Żandarmerii Wojskowej. Tak że musimy mieć oczy szeroko otwarte.
żeton Napisano 28 Marzec 2009 Napisano 28 Marzec 2009 Kol. badys68 jest tak jak mówisz, od pewnego czasu rejon Osowej jest w centrum zainteresowania bydgoskiej ŻW:D Także panowie być czujnym i robić wszystko z głową:DPozdro
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.