XaXers Napisano 30 Listopad 2008 Autor Share Napisano 30 Listopad 2008 Przed rozpoczęciem wojny w twierdzy brzeskiej stacjonowało 7 batalionów piechoty, 1 batalion rozpoznawczy, artyleria, części wojsk pogranicza, części 42 dywizji piechoty wchodzącej w skład XXVIII Korpusu Piechoty 4 Armii, ponadto części 33 pułku inżynieryjnego, części 132 batalionu konwojów NKWD oraz sztaby. Łącznie siły sowieckie liczyły 7-8 tysięcy ludzi, nie licząc znajdującej się na terenie twierdzy grupy około 300 członków rodzin żołnierzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XaXers Napisano 30 Listopad 2008 Autor Share Napisano 30 Listopad 2008 Proszę o zamieszczanie informacji na temat walk z udziałem twierdzy Brześć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XaXers Napisano 30 Listopad 2008 Autor Share Napisano 30 Listopad 2008 Mile widziane są mapy, fotografię wszelkie dokumenty z tamtego okresu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XaXers Napisano 30 Listopad 2008 Autor Share Napisano 30 Listopad 2008 A to forty w Łobaczewie Małym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rad777 Napisano 9 Styczeń 2009 Share Napisano 9 Styczeń 2009 WitamBardzo ładny opis - z jakiejś książki, czy z opowiadań?Słyszałem od starszych ludzi, że forty te były połączone z Twierdzą Brześć podziemnym tunelem przechodzącym pod rzeką Bug - ale czy to prawda, czy fikcja nie wiem. W każdym razie chodząc po nich można odnieść takie wrażenie. Niektóre tunele schodzą dość szybko w dół (na znaczą głębokość), lecz dalej zalane są wodą i nici z dalszej wędrówki :-(.Swą wielkością i dostojnością nadal robią wrażenie.Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XaXers Napisano 10 Styczeń 2009 Autor Share Napisano 10 Styczeń 2009 rad777 skąd jesteś? Może wybrali byśmy się wiosną na mały wypadja jestem z Chotyłowa.Wszelkie informacje na temat Twierdzy Brzeskiej pochodzą z internetu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XaXers Napisano 10 Styczeń 2009 Autor Share Napisano 10 Styczeń 2009 Podobno istniało połączenie z wszystkimi umocnieniami lecz pewnie z nadchodzącym rokiem 45 zostały wysadzone<niczego nie da się zniszczyć do końca> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Penetrator Napisano 10 Styczeń 2009 Share Napisano 10 Styczeń 2009 Twierdza Brześć widziana oczami Niemców w 1941r. http://www.sendspace.pl/file/3ILW44lc/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szelo107 Napisano 10 Styczeń 2009 Share Napisano 10 Styczeń 2009 co do niemickich jednostek w twierdzy nic nie wiadomo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szelo107 Napisano 10 Styczeń 2009 Share Napisano 10 Styczeń 2009 legęda głosi że jeszcze w 1980- 1995 było przejście pod rzeką . ale to tylko legęda.kolega XaXers jak chcesz to na mejla jakiś kontakt podaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XaXers Napisano 11 Styczeń 2009 Autor Share Napisano 11 Styczeń 2009 Przejścia nie było w latach 80 wszystkie tunele były zalane<moje twierdzenie>Pomyśl ile fantów było w tych tunelach.Robimy jabla podwodnego i szukamy<to tylko moje marzenia> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aloszak Napisano 14 Marzec 2009 Share Napisano 14 Marzec 2009 Czy to jest wejście do tego ukrytego przejścia tego nie wiem, ale wiem na pewno że ktoś musiał się sporo natrudzić aby zamurować przejście do tej pustej komory za ścianą, pytanie tylko w JAKIM CELU ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XaXers Napisano 18 Marzec 2009 Autor Share Napisano 18 Marzec 2009 aloszak na jakich to fortach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XaXers Napisano 18 Marzec 2009 Autor Share Napisano 18 Marzec 2009 Bo ciekawie wygląda przeleciałeś tą ściankę wykrywką?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aloszak Napisano 18 Marzec 2009 Share Napisano 18 Marzec 2009 ta ściana jak sądze ma około 1.5 metra żeby zrobić to zdjęcie włożyłem rękę do samego ramienia jak widać mimo to nie sięgnąłem do samego końca. Najciekawsze jest to, że na powierzchni, (w miejscu gdzie znajduje się ściana) nie ma nic równiutki teren, żadnych wejść czy budowli. Z moich oględzin wynika, że choć wygląda na dojść starą na pewno powstała dużo później niż korytarze podziemne, widać to gołym okiem inny cement żwir i sposób wykonania. A co ciekawsze o tym miejscu dowiedziałem się będąc na zamojszczyźnie i pewnego dnia postanowiłem to sprawdzić i jak się okazało historia o zamurowanym korytarzu jest prawdziwa. Reszta historii którą usłyszałem również jest niezwykle ciekawa i bardzo pobudzająca wyobraźnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aloszak Napisano 24 Marzec 2009 Share Napisano 24 Marzec 2009 Xaxers napisał, że W skład zespołu fortecznego na terenie obecnej gminy Terespol wchodziło w sumie 31 obiektów (forty, dzieła międzyfortowe, baterie, wały międzyfortowe, drogi rokadowe).Prawie poprawnie ale nie do końca bo prawda jest taka: W okolicach Terespola zachowało się 35 obiektów, w tym pięć monumentalnych fortów.Również do tego wykazu mam pewne uwagi bo jest w nim parę błędów.Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Grzebiuszka 22:59 04-05-2011 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aloszak Napisano 1 Czerwiec 2009 Share Napisano 1 Czerwiec 2009 Kto i dlaczego rozkopał jeden z fortów Twierdzy Brzeskiej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aloszak Napisano 1 Czerwiec 2009 Share Napisano 1 Czerwiec 2009 Krzaki zasłaniające fort usunięto co prawda ale tego nie rozumiem?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aloszak Napisano 1 Czerwiec 2009 Share Napisano 1 Czerwiec 2009 chyba użycie koparki to lekka przesada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aloszak Napisano 1 Czerwiec 2009 Share Napisano 1 Czerwiec 2009 odsłonięte mury Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aloszak Napisano 1 Czerwiec 2009 Share Napisano 1 Czerwiec 2009 Tutaj doskonale widoczne ząbki kopary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malimonek Napisano 6 Czerwiec 2009 Share Napisano 6 Czerwiec 2009 to nie sa fragmety fortow tylko starego osiedla ...na tym terenie znajdowało sie dość spore osiedle dla pilotów z lotniska ...dość jest to widoczne na okolicznych polach kazdy krzaczek na polu to pozostałości po dudowlach...pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aloszak Napisano 9 Czerwiec 2009 Share Napisano 9 Czerwiec 2009 Kolego Twierdza Brześć składała się z wielu fortów nie tylko betonowych, ale również małych pomocniczych fortów ziemnych, takich fortów ziemnych wokół Terespola jest bardzo wiele. Na zdkęciach które zamieściłem widać chyba dokładnie kształt budowli ziemnej a nie ruiny domu. Po za tym kto buduje dom w rejonie bagiennym lub podmokniętym? O tym ,że w Małaszewiczach było osiedle dla personelu bazy wiem, ale akurta ta budowla jest fortem Twierdzy Brzeskiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aloszak Napisano 9 Czerwiec 2009 Share Napisano 9 Czerwiec 2009 Jeszcze jeden Forcik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aloszak Napisano 9 Czerwiec 2009 Share Napisano 9 Czerwiec 2009 I tu również. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.