Skocz do zawartości

Umocnienia Twierdzy Brzeskiej do 1945roku

XaXers

Rekomendowane odpowiedzi

Przed rozpoczęciem wojny w twierdzy brzeskiej stacjonowało 7 batalionów piechoty, 1 batalion rozpoznawczy, artyleria, części wojsk pogranicza, części 42 dywizji piechoty wchodzącej w skład XXVIII Korpusu Piechoty 4 Armii, ponadto części 33 pułku inżynieryjnego, części 132 batalionu konwojów NKWD oraz sztaby. Łącznie siły sowieckie liczyły 7-8 tysięcy ludzi, nie licząc znajdującej się na terenie twierdzy grupy około 300 członków rodzin żołnierzy.

• 1 month later...
Witam
Bardzo ładny opis - z jakiejś książki, czy z opowiadań?
Słyszałem od starszych ludzi, że forty te były połączone z Twierdzą Brześć podziemnym tunelem przechodzącym pod rzeką Bug - ale czy to prawda, czy fikcja nie wiem. W każdym razie chodząc po nich można odnieść takie wrażenie. Niektóre tunele schodzą dość szybko w dół (na znaczą głębokość), lecz dalej zalane są wodą i nici z dalszej wędrówki :-(.
Swą wielkością i dostojnością nadal robią wrażenie.
Pzdr

• 2 months later...
ta ściana jak sądze ma około 1.5 metra żeby zrobić to zdjęcie włożyłem rękę do samego ramienia jak widać mimo to nie sięgnąłem do samego końca. Najciekawsze jest to, że na powierzchni, (w miejscu gdzie znajduje się ściana) nie ma nic równiutki teren, żadnych wejść czy budowli. Z moich oględzin wynika, że choć wygląda na dojść starą na pewno powstała dużo później niż korytarze podziemne, widać to gołym okiem inny cement żwir i sposób wykonania. A co ciekawsze o tym miejscu dowiedziałem się będąc na zamojszczyźnie i pewnego dnia postanowiłem to sprawdzić i jak się okazało historia o zamurowanym korytarzu jest prawdziwa. Reszta historii którą usłyszałem również jest niezwykle ciekawa i bardzo pobudzająca wyobraźnie.

Xaxers napisał, że W skład zespołu fortecznego na terenie obecnej gminy Terespol wchodziło w sumie 31 obiektów (forty, dzieła międzyfortowe, baterie, wały międzyfortowe, drogi rokadowe).
Prawie poprawnie ale nie do końca bo prawda jest taka: W okolicach Terespola zachowało się 35 obiektów, w tym pięć monumentalnych fortów.
Również do tego wykazu mam pewne uwagi bo jest w nim parę błędów.

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Grzebiuszka 22:59 04-05-2011

• 2 months later...
to nie sa fragmety fortow tylko starego osiedla ...na tym terenie znajdowało sie dość spore osiedle dla pilotów z lotniska ...dość jest to widoczne na okolicznych polach kazdy krzaczek na polu to pozostałości po dudowlach...pozdrawiam

Kolego Twierdza Brześć składała się z wielu fortów nie tylko betonowych, ale również małych pomocniczych fortów ziemnych, takich fortów ziemnych wokół Terespola jest bardzo wiele. Na zdkęciach które zamieściłem widać chyba dokładnie kształt budowli ziemnej a nie ruiny domu. Po za tym kto buduje dom w rejonie bagiennym lub podmokniętym? O tym ,że w Małaszewiczach było osiedle dla personelu bazy wiem, ale akurta ta budowla jest fortem Twierdzy Brzeskiej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie