$pier$ Napisano 27 Listopad 2008 Autor Napisano 27 Listopad 2008 Witam !Potrzebuję wszelkich informacji o bitwie na półwyspie Sworbe w Estonii. Wojska Niemieckie wycofując się na ten półwysep liczyły ok 10.000 żołnierzy, po kilku dniach stan zmalał do 6.000. Co tam się działo ? Dlaczego nie zarządzono odwrotu drogą morską ? Myślę że jest to ciekawy temat o zapomnianej a zarazem niedocenianej bitwie.
LEWY Napisano 29 Listopad 2008 Napisano 29 Listopad 2008 Witam, piszę teraz z pamięci, więc niedokładnie. Temat znam tylko z wierzchu i zaraz wyjasnię dlaczego. Jeśli wspominasz o półwyspie Sworbe, to temat ten wiąże się także z Wyspami Moonsundzkimi i kilkoma innymi miejscami w tym rejonie. Walczył tam m.in. Grenadier Regiment 67 pod dowództwem Jonasa Grafa zu Eulenburga. Z podległych mu jednostek została nawet utworzona Kampfgruppe Eulenburg. Starcia były bardzo krwawe, przyjętą zasadą było niebranie żadnych jeńców. Sam Eulenburg został ciężko ranny, dostał potem jakieś wysokie odznaczenie za tą batalię. W późniejszym okresie był komendantem Festung Glogau na Dolnym Śląsku, gdzie mieszkam i stąd znany mi jest ten wątek poruszonego przez Ciebie tematu:)))Jest bardzo dobra strona na internecie poświęcona walkom w Estonii, niestety po hiszpańsku. Znajdę adres, to na pewno podam.Jest też osobny numer LANDSERA na temat tamtej bitwy. Kupa textu i kilkanaście niezłych zdjęc. Mam w domu, podam później tytuł, itd.pozdrawiamLEWY
LEWY Napisano 29 Listopad 2008 Napisano 29 Listopad 2008 Pozycja, o której wspomniałem w poprzednim poście to BOLLWERKE IN DER OSTSEE". Autor - P. PAUS. Wydane w serii DER LANDSER GROSSBAND" nr 585. Opisane walki na wyspie Moon, wyspie Osel, półwyspie Moon, wyspie Dago, półwyspie Sworbe, itd.LEWY
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.